Λύσεις στα προβλήματα του λιμανιού στο Λατσί

Λύσεις στα προβλήματα του λιμανιού στο Λατσί

Δυσαρέσκεια εκφράζει ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς Άγγελος Γεωργίου Οδυσσέως για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην υλοποίηση των αναγκαίων έργων εξωραϊσμού και αναβάθμισης του λιμανιού του Λατσιού.
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Οδυσσέως επανέλαβε πως για το Δήμο και την ευρύτερη περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς το Λιμανάκι του Λατσιού είναι ένας πολύ σημαντικός και ζωτικός χώρος και η σωστή αξιοποίηση του αποτελεί βαρόμετρο για την οικονομική και ιδιαίτερα την τουριστική ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής.

Ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς είπε πως η στασιμότητα που παρατηρείται για όλα τα θέματα του λιμανιού και οι εκκρεμότητες δεν είναι σημερινές αλλά χρονολογούνται πέραν του 2007.


Αποτέλεσμα αυτής της στασιμότητας, συνέχισε, είναι το λιμάνι να εξακολουθεί να παρουσιάζει σωρεία λειτουργικών προβλημάτων και να μην αξιοποιείται με το σωστό τρόπο, και κατ΄ επέκταση ο κοινός στόχος για αναβάθμιση και αξιοποίηση του λιμανιού του Λατσιού για την προώθηση και την ανάπτυξη του θαλάσσιου και ναυτικού τουρισμού να μην υλοποιείται, όπως υποστήριξε.

Ακολούθως ο κ. Οδυσσέως κάλεσε την Γενική Διευθύντρια της Αρχής Λιμένων Κύπρου να τον ενημερώσει για το αίτημα του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής της Πόλης Χρυσοχούς για επέκταση του βόρειου κυματοθραύστη ώστε να δημιουργηθεί η προβλήτα πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων.

“Από ότι έχουμε πληροφορηθεί από τον περασμένο Απρίλη έχει διεξαχθεί ήθη βυθομέτρηση από την οποία θα διαφανεί και το ύψος του κόστους για την κατασκευή της προβλήτας”, είπε, εκτιμώντας ότι το κόστος θα είναι σχετικά χαμηλό και τα οφέλη πολλαπλάσια.

Ο Δήμαρχος Πόλης αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα της κατάλληλης διαμόρφωσης της ανατολικής πλευράς του λιμανιού ώστε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες να δένουν σκάφη, αυξάνοντας τις θέσεις ελλιμενισμού.

Επιπρόσθετα σημείωσε πως για τις διαδικασίες για τη δημιουργία σταθμού καυσίμων που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των σκαφών που ελλιμενίζονται στο λιμάνι, υπήρξε δέσμευση από την Αρχή Λιμένων στις 16.3.2016 ότι ήταν έτοιμη για την προκήρυξη των προσφορών όπως και στην περίπτωση του εξωραϊσμού και στην αξιοποίηση των πετρόκτιστων αποθηκών.

Σε σχέση με την αύξηση των θέσεων ελλιμενισμού στα πλαίσια εξωραϊσμού και αναβάθμισης, ο κ. Οδυσσέως ανέφερε πως είχαν δοθεί διαβεβαιώσει ότι υπήρχαν διαθέσιμα κονδύλια στον προϋπολογισμό ύψους 800.000,00 ευρώ.

Παράλληλα έθεσε εκ νέου την αναγκαιότητα της ανέγερσης δημόσιων χώρων υγιεινής στη νέα λιμενολεκάνη του Λατσιού αφού με αυτές θα αναβαθμιστούν – όπως είπε- οι προσφερόμενες υπηρεσίες και κατ΄ επέκταση η ποιότητα του λιμανιού.

Ο κ. Οδυσσέως εξέφρασε την ελπίδα να δοθούν λύσεις στα προβλήματα και να αντικριστούν θετικά τα αιτήματα του Δήμου, με άμεσες ενέργειες και δράσεις από την Αρχή Λιμένων ώστε το Λιμάνι του Λατσιού αναβαθμισμένο να διαδραματίσει το σημαντικό του ρόλο που όλοι αναμένουν στην προώθηση και την ανάπτυξη του θαλάσσιου και ναυτικού τουρισμού.

Τα αιτήματα της Τοπικής Αρχής απέστειλε με επιστολή του ο Άγγελος Οδυσσέως, όπως ο ίδιος είπε, στην Γενική Διευθύντρια της Αρχής Λιμένων Κύπρου με κοινοποίηση στον Υπουργό Μεταφορών Μάριο Δημητριάδη, και στον πρόεδρος της Αρχής Λιμένων Κύπρου Ελευθέριο Χατζηζαχαρία.