Μάρτιος 2014 – Ευρωπαϊκός μήνας κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καρκινοπαθών και Φίλων ενημερώνει


για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ένα καρκίνο που μπορεί να προληφθεί, και να θεραπευτεί όταν εντοπίζεται έγκαιρα σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Με στόχο την μείωση νέων περιστατικών αλλά και θανάτων λόγω του καρκίνου αυτού, ο ΠΑΣΥΚΑΦ, παραμένει ένθερμος υποστηρικτής του πληθυσμιακού προγράμματος ελέγχου που ξεκίνησε από την Αθηαίνου και την Αραδίππου στην Επαρχία Λάρνακας το 2013 και ευελπιστεί να συνεχίσει και να καλύψει όλη την ελεύθερη Κύπρο για άτομα άνω των 50 ετών. Μέσα σ΄αυτά τα πλαίσια προστίθεται στην ανακοίνωση ο ΠΑΣΥΚΑΦ ταγμένος στην διαφώτιση για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση προγραμματίζει στοχευμένες παρουσιάσεις μέσω διαλέξεων και εκπομπών από τα ΜΜΕ. Συνεχίζοντας δε στην Πάφο, θα γίνει διάλεξη με θέμα «Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον καρκίνο του Παχέος Εντέρου» την Τετάρτη 26 Μαρτίου, ώρα 19:00, στοΞενοδοχείο ΑΛΜΥΡΑ με εισηγητές την Δρ. Δώρα Δημητρίου, Γαστρεντερολόγο, του ΓΝ Πάφου, το Δρ. Δημήτρη Παπαμιχαήλ, Παθολόγο Ογκολόγο, στο Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου, και συντονιστή το Δρ. Φυλακτή Κωνσταντινίδη, Χειρούργο, πρώην Διευθυντή Γενικού Νοσοκομείου Πάφου. Χαιρετισμό θα απευθύνει η κα Άντρη Αβραάμ, Πρόεδρος Εθελοντών Πάφου, ενώ η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δημάρχου Πάφου Σάββα Βέργα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΑΣΥΚΑΦ , ο καρκίνος του παχέος εντέρου με 220,000 νέα περιστατικά το χρόνο είναι πιθανόν ο πιο κοινός καρκίνος και η δεύτερη μεγαλύτερη αιτία θανάτου στην Ευρώπη, όμως λίγοι είναι αυτοί που αναγνωρίζουν τη σοβαρότητα αυτής της πάθησης και αντίθετα με τον καρκίνο του μαστού ή του πνεύμονα, σπάνιακαταγράφεται στη συνείδηση του κοινού.

Τα ισχυρά ταμπού που αποτρέπουν τις συζητήσεις γύρω από τις λειτουργίες του σώματος και των συνηθειών του εντέρου επιφέρουν, αναφέρει η ανακοίνωση, κάθε χρόνο τον θάνατο σε 112,000 Ευρωπαίους άδικα αφού η πάθηση αυτή μπορεί να προληφθεί και να θεραπευθεί εάν και εφόσον η διάγνωση γίνει νωρίς.

Στην Κύπρο, σύμφωνα με το αρχείο καρκίνου, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι το δεύτερο σε συχνότητα είδος καρκίνου που επηρεάζει γυναίκες και άνδρες στο νησί μας. Προσβάλλει περίπου 300 Κυπρίους το χρόνο, αριθμός ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί κατά την επόμενη εικοσαετία αν και εφόσον δεν ληφθούν κατάλληλα μέτρα.

Η έλλειψη ενημέρωσης, σημαίνει επίσης, προστίθεται στην ανακοίνωση, ότι πολλά περιστατικά καρκίνου παραμένουν χωρίς διάγνωση μέχρι που να μην μπορούν να χειρουργηθούν με αποτέλεσμα τη μείωση του βαθμού επιβίωσης. Καλύτερη ενημέρωση, έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία του παχέoς εντέρου ανήκουν τόσο στις προτεραιότητες της Ευρώπης, όσο και της Εθνικής Στρατηγικής για τον καρκίνο στην Κύπρο τις οποίες προωθεί τα τελευταία τρία χρόνια ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Ασθενών με Καρκίνο (ECPC), μέλος του οποίου είναι ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καρκινοπαθών και Φίλων, καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΣΥΚΑΦ.