Μίζες χωρίς τέλος στις χωματερές…

Μίζες χωρίς τέλος στις χωματερές…

Καταγγελίες και στοιχεία κάνουν λόγο για διασπάθιση δημόσιου χρήματος μέσα από υπερτιμολογήσεις που αφορούσαν το συγχρηματοδοτούμενο έργο για αποκατάσταση ανεξέλεγκτων Χωματερών στην πόλη και επαρχία Πάφου.

Την προώθηση του έργου ανέλαβε ο Τομέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Υπουργείου Εσωτερικών και τον διαγωνισμό αποκατάστασης των χωματερών που λειτουργούσαν ανεξέλεγκτα κέρδισε κοινοπραξία τριών εταιρειών.


Η Κύπρος υλοποιώντας την υποχρέωση της, σύμφωνα με τις πρόνοιες της Ευρωπαϊκής Οδηγίας προχώρησε στην ταφή αποβλήτων και την αποκατάσταση μεγάλου αριθμού χωματερών σε διάφορες πόλεις.

Τα έργα συνολικού κόστους 6.622.000 ευρώ ήταν συγχρηματοδοτούμενα με ποσοστό μέχρι και 85%, από τα Ταμεία Συνοχής της ΕΕ.Σύμφωνα με πληροφορίες η σύμβαση περιλάμβανε την ταφή απορριμμάτων, την τοποθέτηση στρώσεων μονωτικής μεμβράνης για προστασία από τη μόλυνση των υπόγειων υδάτων, την φύτευση, τον φωτισμό και την περίφραξη των χώρων.

Επίσης λήφθηκε πρόνοια ώστε τα υγρά στραγγίσματα, που θα προκύπτουν από τις βροχές, να συλλέγονται και να μεταφέρονται για επεξεργασία σε άλλες εγκαταστάσεις και το βιοαέριο, που θα παράγεται λόγω αποδόμησης των οργανικών αποβλήτων, να συλλέγεται μέσω δικτύου σωληνώσεων και να οδηγείται σε πυρσό για να αναφλέγεται ούτως ώστε να απελευθερώνεται ως διοξείδιο του άνθρακα, αντί μεθανίου που είναι επιβλαβές για την υγεία, μέχρι τη πλήρη αποκατάσταση των χώρων.

Μέσα από τις καταγγελίες φαίνεται ότι στους 10 χώρους απόρριψης ανεξέλεγκτων απορριμμάτων που κρίθηκαν για αποκατάσταση στη Αγία Μαρινουδα, Χολετρια, Κρητου Τερρα, Πολεμι, Νέο Χωριό, Πόλη Χρυσοχους, Πωμός, Κούκλια και Φαλια, δεν τηρήθηκαν οι όροι του συμβολαίου κι όπως διαφαίνεται υπήρξαν υπερτιμολογήσεις στις μεταφορές όγκων σκουπιδιών, ενώ σε άλλες περιπτώσεις φαίνεται να προχωρούσαν στην ταφή των σκουπιδιών αντί στην μετακίνηση, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μόλυνση στα υδροφόρα στρώματα της περιοχής.

Τέλος, πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ, αναφέρουν ότι στέλεχος του έργου της κοινοπραξίας είναι κατηγορούμενος σε προηγούμενα σκάνδαλα , αλλά και λειτουργός του υπουργείου εσωτερικών ο οποίος επέβλεπε το έργο των Χωματερών και ο οποίος επίσης αντιμετωπίζει κατηγορίες για το σκάνδαλο εκατομμυρίων του ΧΥΤΑ.

Πηγή: Sigmalive