«Μίλα σωστά και πειστικά σε μια πολυπολιτισμική Ευρώπη»

«Μίλα σωστά και πειστικά σε μια πολυπολιτισμική Ευρώπη»

Ακόμη μια πρωτοποριακή εκδήλωση διοργανώνει ο Οργανισμός «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης- Πάφος 2017» σε συνεργασία με τον Ροταριανό Όμιλο Πάφος -Αφροδίτη, την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 3.00 μ.μ., στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Παλιά Ηλεκτρική».


Πρόκειται για διαγωνισμό δημόσιας ομιλίας μεταξύ των Λυκείων της επαρχίας μας, με στόχο την ανάδειξη και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των νέων στο μείζονος σημασίας θέμα της προφορικής επικοινωνίας και του δημοσίου λόγου.

Η πολυγλωσσία και η ικανότητα έκφρασης αποτελούν, πράγματι, το πιο σημαντικό εργαλείο για τη δημιουργική και απρόσκοπτη διαβίωση του σύγχρονου πολίτη σε μια ενωμένη και πολυπολιτισμική Ευρώπη, καθώς επιτρέπει την άμεση και σωστή επικοινωνία του ατόμου στον περιβάλλοντα χώρο , ενώ ταυτόχρονα υποβοηθά την κοινωνική ένταξη και διευκολύνει την άμεση επαφή μεταξύ διαφορετικών κοινωνιών και πολιτισμών.

Επιπρόσθετα, είναι καλά γνωστό ότι ο δημόσιος διάλογος και η ικανότητα έκφρασης αποτελούν βασικό και διαχρονικό στοιχείο παραγωγής και διάχυσης πολιτισμού. Κάτω από τον γαλάζιο ουρανό της Μεσογείου ρητόρευαν, δίδασκαν και ψυχαγωγούνταν οι Αρχαίοι Έλληνες. Στις ανοιχτές Αγορές και στα υπαίθρια Θέατρα γεννήθηκε και μεγαλούργησε ο Αρχαίος ελληνικός πολιτισμός, που σηματοδότησε την πορεία ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Με το πνεύμα αυτό και στο πλαίσιο του Ανοιχτού Εργοστασίου Πολιτισμού (Open Air Factory) που αποτελεί τη βασική φιλοσοφία του “Pafos 2017”, πέντε Λύκεια της Πάφου και της Πόλης Χρυσοχούς άρχισαν ήδη την προετοιμασία τους για τον μεγάλο διαγωνισμό. Κάθε Λύκειο θα εκπροσωπείται από μία ομάδα των τριών μαθητών. Κάθε ομάδα θα επιλέξει δύο από τα πέντε προτεινόμενα θέματα, τα οποία θα σχετίζονται με διάφορα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και Βραβεία. Οι ομάδες θα παρουσιάσουν τις ομιλίες τους ενώπιον κοινού, αποτελούμενο από συμμαθητές των σχολείων τους και μια κριτική επιτροπή αποτελούμενη από ειδήμονες και επαγγελματίες.

Τα νικητήρια βραβεία έχουν ως στόχο να προσφέρουν ευκαιρίες και προοπτικές για το μέλλον των μαθητών. Οι ομάδες που θα καταλάβουν την πρώτη και τη δεύτερη θέση του διαγωνισμού θα λάβουν μέρος στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Euroscola» και θα ταξιδεύσουν για τρεις μέρες στο Στρασβούργο όπου θα επισκεφθούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι άλλες τρεις ομάδες θα προσκληθούν να επισκεφτούν το Σπίτι της Ευρώπης στη Λευκωσία.

Τον διαγωνισμό στηρίζουν το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και το Κέντρο Πληροφόρησης Europe Direct Πάφου.