Μαθητές του ISOP σε ρόλο διπλωμάτη στο Συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών

Μαθητές του ISOP σε ρόλο διπλωμάτη στο Συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών

Δυναμική παρουσία στο 13ο Μεσογειακό Συνέδριο Προσομοίωσης των Ηνωμένων Εθνών (Mediterranean Model United Nations), είχαν μαθητές του The International School of Paphos (ISOP), που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Λευκωσία.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν 35 σχολεία από την Κύπρο και το εξωτερικό, ενώ το ISOP εκπροσώπησαν 16 μαθητές και μαθήτριες καθώς και δύο καθηγητές του σχολείου.


Για τρίτη φορά στα 30 χρόνια της ιστορίας του, το σχολείο κατάφερε να έχει Προεδρεύων στο Συμβούλιο Ασφαλείας την Μαριάν Λουϊζίνο, η οποία διεκπεραίωσε άριστα τα καθήκοντά της. Η αποστολή των μαθητών αποτελείτο από τους: Ανδρέα Λεπτό, Ανδρούλα Νεοφύτου, Πωλίνα Κάπονα, Μαρία Χατζηπασχάλη, Αναστασία Τιχόνοβα, Κωνσταντίνο Δημητρίου, Ντίμιταρ Μπουλάρσκι, Μάριο Τηλεμάχου, Δημήτριο Μέρη, Αντρέι Ποπέσκου, Άννα Προκόροβα, Ραφήλ Σεργίου, Αλεξάνδρα Μάμινα, Παναρέτη Νεοφύτου και Μελίκα Νιαζί.

Το Mediterranean Model United Nations αποτελεί προσομοίωση της συνάντησης των κρατών στα Ηνωμένα Έθνη. Οι μαθητές καλούνται να δώσουν λύσεις, προτάσεις και νόμους στα θέματα και προβλήματα προς συζήτηση που τους έχουν ανατεθεί. Στους μαθητές αρχικά γίνεται ανάθεση γενικής συνέλευσης και χώρας. Εκπροσωπούν δηλαδή συγκεκριμένη χώρα που τους έχει δοθεί, όπως π.χ. η Κολομβία, και πρέπει να παρευρεθούν στη Γενική Συνέλευση που αφορά το προσφυγικό πρόβλημα.

Οι γενικές συνελεύσεις είναι συνολικά τέσσερις και τα θέματα στη φετινή χρονιά αφορούσαν την παιδική εκμετάλλευση και κακοποίηση, τις διακρίσεις που γίνονται σε διάφορα επίπεδα ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες, το περιβάλλον και το διάστημα και τα θέματα που αντιμετωπίζουν τα κράτη από τις μετακινήσεις των πληθυσμών, ιδιαίτερα το προσφυγικό.

Το Συνέδριο αποτελεί πρόκληση για τους νεαρούς διπλωμάτες και «αρχηγούς» κρατών οι οποίοι πρέπει να κάνουν συμμαχίες, να ψηφίσουν ή να καταψηφίσουν αποφάσεις. Παράλληλα το Συμβούλιο Ασφαλείας ασχολήθηκε με θέματα όπλων μαζικής καταστροφής, το Ιστορικό Συμβούλιο γύρισε πίσω στο χρόνο και αντιμετώπισε την επομένη της 11ης Σεπτεμβρίου στην Αμερική, ενώ η επιτροπή Bioethics συζήτησε θέματα όπως το δικαίωμα χρήσης ή όχι προσθετικών μελών και της ευθανασίας.

Στο Plenary Session που γίνεται την τελευταία ημέρα του συνεδρίου και παρουσιάζονται τα καλύτερα ψηφίσματα, η Πωλίνα Κάπονα παρουσίασε το τελικό ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης στην οποία ανήκε ως εκπρόσωπος του Καναδά. Αξίζει να αναφερθεί ότι το τελικό ψήφισμα πήρε θετικές ψήφους και εγκρίθηκε για το θέμα των καταστροφικών αυτόνομων όπλων.

Οι μαθητές του ISOP ξεκινώντας την προετοιμασία τους από τον Σεπτέμβριο του 2017, υπό τις οδηγίες και την καθοδήγηση των MUN Directors, Δρ. Θάνου Καραγκούνη και Πάολας Χατζηλαμπρή, κέρδισαν μια θέση στο βήμα, διαβάζοντας τις αποφάσεις τους, ακυρώνοντας

ψηφίσματα αντίπαλων χωρών, δημιουργώντας σημαντικές συμμαχίες με άλλες χώρες, συζητώντας με πάθος για την πολιτική, τη διπλωματία και τις διεθνείς σχέσεις, διαδραματίζοντας έτσι ουσιαστικό ρόλο στο συνέδριο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι φέτος για πρώτη φορά στο συνέδριο συμμετείχε ιδιωτικό σχολείο από την Σαγκάη το οποίο φιλοξενήθηκε στο ISOP με την προοπτική συνεργασίας και ανταλλαγής μαθητών.