Μαρία Νικολάου: Αποφασίζουν για εμάς…. χωρίς εμάς…

Μαρία Νικολάου: Αποφασίζουν για εμάς…. χωρίς εμάς…

Στις μέρες μας η αποπολιτικοποίηση είναι μια μόδα που ενστερνίζονται πολλοί νέοι άλλα και μια ευρύτερη ομάδα του πληθυσμού. Αυτή η απαξίωση της πολιτικής προβληματίζει έντονα πολιτικούς, πολιτικά κόμματα και κοινωνικά σύνολα. Βέβαια, αυτούς που πρέπει να προβληματίζει είναι τους ίδιους τους νέους και όσους αποφασίζουν να κρατήσουν αποστάσεις από την πολιτική και την κοινωνική ζωή του τόπου. Η πολιτική ασχολείται και επηρεάζει υποθέσεις της καθημερινότητας και της κοινωνίας στην οποία ζούμε.

Πολύ συχνά ακούμε το «δεν ασχολούμαι με την πολιτική, τι θα κερδίσω;», ενώ σημαντική μερίδα των συμπολιτών μας αρκείται στο να ασχολείται μόνο με τα προσωπικά της ζητήματα. Εδώ όμως τίθεται το ερώτημα : «Μήπως κάποια από τα προβλήματα μας θα λύνονταν αν δεν επιτρέπαμε σε κάποιους να αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς;»


Πολιτική είναι η συντονισμένη δράση ατόμων ή κοινωνικών ομάδων με σκοπό να πετύχουν στόχους που αφορούν το σύνολο της κοινωνίας. Αυτό συνεπάγεται ότι η πολίτική επηρεάζει κατά πολύ τη ζωή μας και τις προσωπικές μας ανάγκες και επιλογές. Ένα απλό παράδειγμα: αν κάποιος από εμάς θέλει να ασχοληθεί με τον αθλητισμό αλλά δεν υπάρχουν γήπεδα ή χώροι άθλησης, τότε δεν θα μπορεί να το πράξει.

Επομένως καλό θα ήταν να σταματήσουμε να κλεινόμαστε στον εαυτό μας και να κατηγορούμε την πολίτικη, και τους αντιπροσώπους μας στα εκλεγμένα πόστα, αλλά να έρθουμε κοντά και να ασκήσουμε τα δικαιώματα μας ως πολίτες. Το δικαίωμα μας να επιλέξουμε εμείς μέσα από τη ψήφο μας ποιός θα μας εκπροσωπεί. Ας βάλουμε όλοι με τη ψήφο μας το λιθαράκι μας για μια καλύτερη κοινωνία, άλλωστε η ενασχόληση μας με τα κοινά και την ενεργό δράση εξυπηρετεί σε τελική ανάλυση και το ατομικό καλό.

Είναι κατανοητό ότι οι πολίτες απογοητεύονται βλέποντας κάποιους πολιτικούς να αντιμετωπίζουν την πολίτικη ως επάγγελμα. Επίσης κάποιες φόρες αισθάνονται απομακρυσμένοι από τα κέντρα λήψης αποφάσεων ενώ νιώθουν αδύναμοι να επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις, παρασυρόμενοι πολλές φορές από την εικόνα που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ μέρος των οποίων είναι καθοδηγούμενα από συγκεκριμένες ομάδες και συμφέροντα.

Το πρώτο που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι δεν πρέπει να επιτρέπουμε σε κάποιους να αποφασίζουν για εμάς, άλλωστε η κοινωνία στην οποία ζούμε έχει χαρακτήρα έντονα συμμετοχικό. Δεν πρέπει να λησμονούμε άλλωστε ότι η πολιτική δεν αφορά μόνο τους πολιτικούς αλλά όλους μας.

Η ενεργός και συλλογική μας δράση στην πολιτική μέσα από πολιτικούς θεσμούς, κόμματα, συνδικάτα και μη κυβερνητικές οργανώσεις είναι αυτό που θα βοηθήσει να αλλάξουμε την κοινωνία επηρεάζοντας και αναδιαμορφώνοντας τις πολιτικές εξελίξεις και αποφάσεις.

Η αποχή από τις εκλογικές διαδικασίες υποδεικνύει ανοχή, ενώ ταυτόχρονα δεν δίνει λύση στη σημερινή κατάσταση, ίσως και να την επιδεινώνει γιατί σημαίνει ανώδυνη επιλογή του υπάρχοντος συστήματος και ισοδυναμεί με την παραίτηση και την υποταγή μας σε αυτό επιβεβαιώνοντας τη ρήση του Μπρεχτ ότι «αυτοί που είναι εναντίον της πολιτικής είναι υπέρ της πολιτικής που τους επιβάλλεται».

Γι’ αυτούς τους λόγους πρέπει να δηλώνουμε «παρόν» στην πολιτική ζωή του τόπου. Πρέπει να συμμετέχουμε και να επιλέξουμε αυτόν που μας εκφράζει, που θα ακολουθεί πολιτικές που βελτιώνουν τον τόπο και την κοινωνία. Τον άνθρωπο που θα προσθέσει με την παρουσία του στην πολιτική σκακιέρα αισιοδοξία για το μέλλον, ιδέες και όραμα. Αυτό θα το πετύχουμε στηρίζοντας έναν άνθρωπο με τεκμηριωμένες θέσεις και απόψεις. Ένα άνθρωπό μακριά από το κατεστημένο και τη διαφθορά. Ένα υποψήφιο που έμπρακτά θα μας δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα και σε όσα μας απασχολούν χωρίς μεγάλα λόγια και «θα», χωρίς φανατισμούς, και προσωπικά συμφέροντα. Τον άνθρωπό που θα υπηρετήσει το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου και είναι πρόθυμος να διεξάγει δημόσιο διάλογο και να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση. Έναν άνθρωπό που να μπορεί να ακούσει τα θέλω μας και να εκφράσει κάτι το διαφορετικό. Αυτός ο άνθρωπος δεν είναι άλλος από τον Σταύρο Μαλά.

Ως νέα γενιά, συμμετέχουμε στην πολιτική ζωή, διεκδικούμε τα δικαιώματα μας αλλά σεβόμαστε και υλοποιούμε τις υποχρεώσεις μας, χαράζουμε τη σωστή πολιτική στηρίζοντας τους ανθρώπους που μας στηρίζουν. Στηρίζουμε και εργαζόμαστε με αυτούς που απέδειξαν ότι σκέφτονται και δουλεύουν για το δικό μας αύριο, το αύριο που μας ενώνει.

Στηρίζουμε την υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά για ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας. Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στον Σταύρο Μαλά.

της Μαρίας Νικολάου*
Μέλος Επαρχιακής Γραμματείας
ΑΚΕΛ Πάφου