Μεγάλη έκθεση με θέμα τη χριστιανική τέχνη

Μεγάλη έκθεση με θέμα τη χριστιανική τέχνη

Έργα σημαντικών Ελλήνων και Κυπρίων καλλιτεχνών, αλλά και μια σειρά από σχεδόν άγνωστα θρησκευτικά έργα ανώνυμων ζωγράφων της Λατινικής Αμερικής του 17ου και 18ου αι. περιλαμβάνονται στην έκθεση με τον τίτλο «Χριστιανική Τέχνη» που διοργανώνεται από τις 10 Μαρτίου μέχρι και τις 12 Μαΐου στην Πάφο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Την έκθεση, που συνοδεύεται από ομότιτλη έκδοση 350 σελίδων και βασίζεται στη Συλλογή Χριστοφόρου, διοργανώνει η Εστία Ελλάδος Κύπρου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, στο χώρο «Εν πλω» του Δήμου Πάφου.


Στην έκθεση εκπροσωπούνται καλλιτέχνες όπως οι Γύζης, Παρθένης, Κόντογλου, Χατζηκυριάκος- Γκίκας, Μανουσάκης, Αβερκίου, Μιχαηλίδης, Γεωργίου, Κισσονέργης, Κοντόπουλος, Μάρθας, Πατσόγλου, Γκολφίνος, Λανίτης.

Αξιοπρόσεκτη πτυχή της συλλογής καταρτίζουν τα φιλοτεχνημένα έργα από ανώνυμους ζωγράφους της Λατινικής Αμερικής, καρπός της εκεί διδασκαλίας Ισπανών ζωγράφων και της εντόπιας έκφρασης των Ινδιάνων.

Η συλλογή που παρουσιάζεται είναι αποτέλεσμα πολύχρονης αναζήτησης, προσπάθειας και αγάπης των Χαράλαμπου και Μαρίας Χριστοφόρου προς την Τέχνη για αυτό απουσιάζουν η φιλοδοξία του εύκολου εντυπωσιασμού και τα πρακτικά κίνητρα, ενώ η θητεία του Χαράλαμπου Χριστοφόρου στο Διπλωματικό Σώμα με τις πολλαπλές μετακινήσεις, έδωσε τη δυνατότητα μιας διαφορετικής προσέγγισης στη διαδικασία απόκτησης των έργων.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το τμήμα με ζωγραφικά έργα μεγάλων δασκάλων όπως των – Ραφαήλ, Τιντορέτο, Ντα Κορτόνα, Γκουερτσίνο, Ρούμπενς- που έχουν μεταφερθεί σε χάραξη από δεινούς καλλιτέχνες του είδους και περιλαμβάνονται και χαρακτικά των Ντίρερ και Ρέμπραντ.

Εξάλλου, μεγάλος αριθμός ρώσικων εικόνων καταγράφει την πορεία αυτής της τέχνης και τη σταδιακή απομάκρυνσή της από τα βυζαντινά πρότυπα, ενώ οι μεταβυζαντινές εικόνες από Έλληνες αγιογράφους, μεταξύ των οποίων ο Σπύρος Πελεκάσης και ο Ιωάννης Κορνάρος, μαρτυρούν τις ωσμώσεις και τις έξωθεν επιρροές.

Το βιβλίο με εικονογράφηση και θεωρητικά κείμενα είναι το αποτέλεσμα έρευνας και ταξινόμησης των έργων που έγινε από την Νέλλη Κυριαζή, Ιστορικό της Τέχνης, η οποία έγραψε τα κείμενα και ανέλαβε την επιμέλεια του λευκώματος, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκδοσης είχε η γραφίστρια Σαλώμη Παπαδοπούλου.

Τα εγκαίνια θα τελεστούν την Τετάρτη 15 Μαρτίου, ώρα 6:00 μμ, από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’, στην αίθουσα «Εν πλω» στο Λιμανάκι της Πάφου. Στις 13 Μαρτίου και ώρα 7.00 μμ θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου «Χριστιανική Τέχνη», στο Μέγα Συνοδικό του Μετοχίου Κύκκου, στη Λευκωσία με διάλεξη της ερευνήτριας – συγγραφέως Νέλλης Κυριαζή. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος και η πρόεδρος της Εστίας Ελλάδος Κύπρου, Κλαίρη Αγγελίδου.

Ποικίλες ήταν οι εκδηλώσεις που η Εστία Ελλάδος Κύπρου διοργάνωσε το 2016 ενώ αξιόλογες εκδηλώσεις προγραμματίζονται και το 2017.

Η συλλογή Χριστοφόρου περιλαμβάνει περί τα 250 έργα ζωγραφικής, χαρακτικής και γλυπτικής (μικρογλυπτικής), από την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική που παρουσιάζουν ενδεικτικά την περιπέτεια, τις αναζητήσεις και τα μορφοπλαστικά μέσα της Τέχνης αυτών των αιώνων, με κοινό χαρακτηριστικό την έμπνευση των δημιουργών τους από τη Χριστιανική θρησκεία.

Το στοιχείο αυτό λειτουργεί συνεκτικά, εξειδικεύει τον χαρακτήρα της συγκεκριμένης Συλλογής και δίνει τη δυνατότητα μελέτης και σύγκρισης των διαφορετικών τρόπων απεικόνισης του ίδιου θεματικού ερεθίσματος. Στην πλειονότητά τους τα έργα είναι ανυπόγραφα, ωστόσο σε αρκετά οι υπογραφές φανερώνουν ζωγράφους με σημαντικό έργο: Οι Ιταλοί Φίλιππο Αμπιάτι, Τζιοβάνι Μπατστα Τιέπολο, Τζιοβάνι Μπατίστα Σάλβι, η Γαλλίδα Καρόλα Σοργκ, οι Ισπανοί Ισιντόρο Τάπια, Χουάν Κάρλος Χουάν Κάρλος Άνχελες, oι Φλαμανδοί Γιαν Τενγκνάγκελ, Γκίλαμ Φόρσοντ.

Mεγάλος αριθμός ρώσικων εικόνων καταγράφει την πορεία αυτής της τέχνης και τη σταδιακή απομάκρυνσή της από τα βυζαντινά πρότυπα, ενώ οι μεταβυζαντινές εικόνες από Έλληνες αγιογράφους, μεταξύ των οποίων ο Σπύρος Πελεκάσης και ο Ιωάννης Κορνάρος, μαρτυρούν τις ωσμώσεις και τις έξωθεν επιρροές. Εκφραστικό προς αυτήν την κατεύθυνση είναι το έργο του Νικολάου Καντούνη, ζωγράφου της Επτανησιακής Σχολής.

Πηγή: philenews