Μετά τον Μακάριο και Κυπριανού αποδέχτηκαν τη διζωνική

Μετά τον Μακάριο και Κυπριανού αποδέχτηκαν τη διζωνική

Εκδήλωση αφιερωμένη στον εθνάρχη Μακάριο με την ευκαιρία συμπλήρωσης φέτος 100 χρόνων από την γέννηση του, οργάνωσαν χθες στην Πάφο η ένωση αγωνιστών Πάφου και το Παγκύπριο Εθνικολαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο με θέμα « το αδιέξοδο στο Κυπριακό Πρόβλημα: Προβληματισμοί για την επιβίωση και το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού και η ανάγκη νέας πορείας».

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος ανέφερε πως αν πρότειναν στην Ε/Κ πλευρά αμέσως μετά την τουρκική εισβολή τα όσα έχει αποδεχτεί σήμερα θα απορρίπτονταν με βδελυγμία έστω και αν ο λαός ζούσε στα αντίσκηνα. Πρόσθεσε επίσης πως « σταδιακά προσεγγίσαμε τις Τουρκικές θέσεις και αιτιόμαστε εαυτούς και αλλήλους για τα αδιέξοδα».


Ο Μητροπολίτης είπε ακόμη πως οι μετά τον Μακάριο και Κυπριανού πρόεδροι της Δημοκρατίας αποδέχτηκαν τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και έδωσαν υπέρμετρα δικαιώματα τους Τουρκοκύπριους.

Ο διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών Χρήστος Ιακώβου στην ομιλία του ανέφερε αν υπάρχει κάτι για το οποίο θα πρέπει να τιμούμε τον εθνάρχη Μακάριο είναι η σημασίας διάσωσης και διατήρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας ως το έσχατο καταφύγιο της αξιοπρέπειας και ελευθερίας του Κυπριακού Ελληνισμού.

Εξάλλου στην δική του ομιλία ο ομότιμος καθηγητής φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Χρήστος Γιανναράς αναφερόμενος στα σημερινά αδιέξοδα δήλωσε ότι ο Ελληνισμός δεν ενδιαφέρεται για τίποτε άλλο παρά για τις φθηνές οικονομικές προτεραιότητες .

Η οικονομία είπε « δεν μπορεί να ανακάμψει, αν δεν γίνουν οι Έλληνες παραγωγικοί κάτι που θα γίνει μόνο με ένα όραμα και με πίστη».

Η κοινωνία, κατέληξε, δεν κτίζεται με δανεικά αλλά με πείσμα σε κάτι που θα του δώσει χαρά ζωής.

Ο Αρχηγός της αντίστασης Μίκης Τεμβριώτης ο οποίος παρέστη στην εκδήλωση δεν απηύθυνε τελικά ομιλία για τον Μακάριο αφού δεν την ολοκλήρωσε λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετώπισε τις τελευταίες μέρες.

ΚΥΠΕ/ΚΠ/