Με επιτυχία οργανώθηκε η ‘Ανθρώπινη βιβλιοθήκη’ από το Πάφος 2017

Με επιτυχία οργανώθηκε η ‘Ανθρώπινη βιβλιοθήκη’ από το Πάφος 2017

Το «Πάφος 2017» στο πλαίσιο της Ημέρας της Ευρώπης και συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις του Δήμου Πάφου, διοργάνωσε σήμερα μια ασυνήθιστη εκδήλωση, την «Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη» ως μια πλατφόρμα διαλόγου ανταλλαγής, καλλιέργειας κατανόησης και γεφύρωσης διαφορών.

H δράση συνδιοργανώθηκε από το Κέντρο Πληροφόρησης Europe Direct Πάφου και την Ομάδα Εθελοντών του «Πάφος 2017».


Κατά την εκδήλωση, άνθρωποι διάβασαν ή εξιστορούσαν προσωπικές τους ιστορίες και μοιράστηκαν με αναγνώστες τις εμπειρίες τους.

Η Έρικα Χαραλάμπους λειτουργός Κοινωνικής Συμμετοχής και Ανάπτυξης στον οργανισμό της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2017 ανέφερε πως η «Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη» είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και πρόκειται για μια ζωντανή βιβλιοθήκη.

Έχουμε ανθρώπους για βιβλία είπε, «που εξιστορούν τις δικές τους προσωπικές αληθινές ιστορίες και βιώματα τα οποία ανταλλάζουν μέσω κάποιας συζήτησης».

Από την «Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη» συνέχισε, μπορεί να περάσει οποιοσδήποτε να δει τον κατάλογο με τα βιβλία και να διαλέξει ένα βιβλίο και να ανταλλάξει μια αυθεντική συζήτηση.

Σύμφωνα με την κ. Χαραλάμπους, κάποια από τα θέματα που απασχόλησαν την «Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη» είναι η δύναμη του ροζ , δηλαδή – όπως είπε- το βίωμα μιας γυναίκας ξεπερνώντας το καρκίνο του μαστού, τα ραγισμένα όνειρα από την νεολαία όπου έφηβοι εξιστόρησαν την ιστορία και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν είτε λόγω καταγωγής, είτε λόγω κάποιων άλλων δυσκολιών καθώς και θέματα σημείωσε για άτομα με κινησιολογικά προβλήματα ή ακτιβιστές από την προστασία ζώων ή ακόμη και άτομα που κάνουν μια ειδική δίαιτα.

Το φαινόμενο της Ανθρώπινης Βιβλιοθήκης, κατέληξε η κ. Χαραλάμπους, έχει κινήσει την περιέργεια και το ενδιαφέρον για αυτό και πολλοί την επισκέφτηκαν αφού – όπως είπε φέρνει στην επιφάνεια διάφορα πράγματα που μπορεί να μην μοιραζόμαστε καθημερινά.

Η «Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη», σύμφωνα εξάλλου με την Ειρένα Ζαβρού, Λειτουργό Πληροφόρησης του Κέντρου Πληροφόρησης του Europe Direct στο Δήμο Πάφου, είναι μια δραστηριότητα μέσα από την οποία μπορεί κανείς να διαβάσει ζωντανά βιβλία, με ήρωες που είναι άνθρωποι καθημερινοί, έτοιμοι να συζητήσουν τις δικές τους εμπειρίες με στόχο να υπάρξει μια ποικιλόμορφη συζήτηση.

Η κ. Ζαβρού είπε πως το Κέντρο Πληροφόρησης διοργανώνει για 2η φορά την « Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη» και είναι – όπως ανέφερε- η δεύτερη φορά που διοργανώνεται στην Πάφο μαζί με το Πάφος 2017.

Η κ. Ζαβρού πρόσθεσε ακόμη πως πρόκειται για έναν παγκόσμιο θεσμό που ξεκίνησε από τη Δανία και ο σκοπός είναι η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και του ρατσισμού.

Τη σημερινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο χώρο των Δημοτικών Μπάνιων Κάτω Πάφου επισκέφτηκαν ντόπιοι και τουρίστες.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΒΑ)