Με Καραγκιόζη και Ρεβέκκα η Κύπρος στο Α’ Διεθνές Φεστιβάλ Μονοδράματος

Με Καραγκιόζη και Ρεβέκκα η Κύπρος στο Α’ Διεθνές Φεστιβάλ Μονοδράματος

Οι παραγωγές “Καραγκιόζης” και “Ρεβέκκα” θα εκπροσωπήσουν την Κύπρο στο Α’ Διεθνές Φεστιβάλ Μονοδράματος, που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2017, ως μια από τις κορυφαίες στιγμές του προγράμματος του Πάφος 2017.

Αυτές είναι οι επιλογές της επιτροπής αξιολόγησης που παρακολούθησε και αξιολόγησε τις εννέα παραστάσεις που παρουσιάστηκαν στην Πλατφόρμα Μονοδράματος Κυπρίων Δημιουργών, η οποία ολοκληρώθηκε μετά από πέντε ημέρες και εννέα παραστάσεις, όλες από Κύπριους δημιουργούς.


Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πάφος 2017, η Πλατφόρμα αγκαλιάστηκε από το κοινό, το οποίο γέμισε τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην Παλιά Ηλεκτρική και καταχειροκρότησε τους εννέα ερμηνευτές, που καταθέσαν το ταλέντο και τη ψυχή τους σε αντίστοιχες εννέα παραγωγές.

Όπως είχε προαναφερθεί, η φετινή Πλατφόρμα Μονοδράματος στόχευε όχι μόνο στην εδραίωση του καινούριου αυτού είδους,αλλά και στην επιλογή δύο παραστάσεων οι οποίες το 2017 θα αποτελέσουν και την κυπριακή εκπροσώπηση στο διεθνές φεστιβάλ μονοδράματος.

H επιτροπή αξιολόγησης που απαρτιζόταν από τον σκηνοθέτη, ιδρυτή και πρόεδρο του Κυπριακού κέντρου Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, Νίκο Σιαφκάλλη, τον σκηνοθέτη και θεατρολόγο Μηνά Τίγκιλη, ο οποίος είχε και την καλλιτεχνική επιμέλεια, και τη Γεωργία Ντέτσερ διευθύντρια του καλλιτεχνικού προγράμματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017, αφού έλαβε υπόψη της το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο των ερμηνειών και των εννέα παραστάσεων που συμμετείχαν από τη Τετάρτη 25 έως και τη Κυριακή 29 Μαΐου του 2016, καθώς επίσης και τις κυρίαρχες τάσεις της δραματουργίας, του σκηνικού περιβάλλοντος αλλά και της χρονικής διάρκειας των παραστάσεων που συμπεριλαμβάνονται στα φεστιβάλ μονοδράματος ανά το παγκόσμιο, αποφάσισε να προκρίνει τις παραγωγές Καραγκιόζης και Ρεβέκκα.

Ο Καραγκιόζης είναι δραματοποίηση εμπνευσμένη από το ομώνυμο διήγημα της Λένας Κιτσοπούλου, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Αραούζου και ερμηνεία Ηρόδοτου Μιλτιάδους, σε παραγωγη τηςAlpha Square.

Η Rebecca, είναι δραματοποίηση εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα του Gabriel Garcia Marques Εκατό Χρόνια Μοναξιάς, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία της Χαραλαμπίας Θεοφάνους.

Οι δύο παραγωγές θα εκπροσωπήσουν τη Κύπρο στο Α΄ Διεθνές φεστιβάλ Μονοδράματος που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2017, ως μια από τις κορυφαίες στιγμές του προγράμματος του Πάφος 2017 ευελπιστώντας στη δημιουργία και εδραίωση ενός καινούριου θεσμού, ο οποίος τοποθετεί την Πάφο στο χάρτη των διεθνών διοργανώσεων.

Ως επιλαχούσα παραγωγή, προκρίνεται η παράσταση Μήδεια- Ο Σπαραγμός της Ανατολής, σε σκηνοθεσία Δέσποινας Γκάτζιου και ερμηνεία Σοφίας Καλλή.