Με την αντεξέταση της Σ. Κούσπου συνεχίστηκε η διαδικασία στο Κακουργιοδικείο για την υπόθεση Aristo

Με την αντεξέταση της Σ. Κούσπου συνεχίστηκε η διαδικασία στο Κακουργιοδικείο για την υπόθεση Aristo

Με την αντεξέταση της Σαββούλας Κούσπου 5ης μάρτυρος κατηγορίας και λειτουργού των τεχνικών υπηρεσιών του Δ. Πάφου , από τον συνήγορο υπεράσπισης του ζεύγους Αριστοδήμου, ποινικολόγο Γιώργο Παπαϊωάννου συνεχίστηκε σήμερα η δικαστική διαδικασία για την υπόθεση διαχωρισμού οικοπέδων στην περιοχή « Σκαλί» από την εταιρεία Aristo.

Ο κ. Παπαϊωάννου μετά από την υποβολή σειράς ερωτημάτων στην 5η μάρτυρα κατηγορίας ανέφερε πως η εικόνα που αποκόμισε από τις απαντήσεις που έλαβε αλλά και αυτό που διαβλέπει – όπως είπε- είναι το έντονο στοιχείο της καθοδήγησης των απαντήσεων της από πλευράς Αστυνομίας στο πλαίσιο των ανακριτικών καταθέσεων .


Επανέλαβε επίσης πως όπως διαφάνηκε από τις καταθέσεις της 5ης μάρτυρος κατηγορίας οι απαντήσεις που έδωσε η ιδία στο μέλος της ανακριτικής ομάδας Ανδρέα Τσεκούρα με τις απαντήσεις που έδωσε σήμερα στο πλαίσιο της αντεξέτασης της ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου απέχουν κατά την έκφραση του « έτη φωτός».

Η Σαββούλα Κούσπου απήντησε πως δεν έτυχε καθοδήγησης αλλά πως όταν απαντούσε στους ανακριτές βρισκόταν υπό καθεστώς συναισθηματικής φόρτισης αλλά και ότι ορισμένες από τις ερωτήσεις που τις υποβλήθηκαν δεν καταγράφονται.
Απαντώντας εξάλλου σε σχετική ερώτηση του συνηγόρου υπεράσπισης του ζεύγους Αριστοδήμου, η 5η μάρτυρας κατηγορίας παραδέχτηκε πως σχετικές τροποποιήσεις στα σχέδια έγιναν και σε άλλους φακέλους άλλων αναπτύξεων και όχι μόνο στον τέως Δημοτικό Μηχανικό του Δήμου Πάφου Σ. Σάββα αλλά και στην Αναπληρώτρια Δημοτικό Μηχανικό Α. Ευθυμίου καθώς και στον Εκτελεστικό Μηχανικό Χαράλαμπο Καραολή.

Ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε μάλιστα ενώπιον του Κακουργιοδικείου πως ο εξεταστής Ανδρέας Τσεκούρας εκμεταλλεύτηκε την ευάλωτη θέση στην οποία βρισκόταν η 5η μάρτυρας κατηγορίας στο πλαίσιο των ανακριτικών καταθέσεων.

Ρωτήθηκε επίσης γιατί δέχτηκε να δώσει κατάθεση όταν της ζητήθηκε στις 22:45 τη νύχτα και ως μητέρα ενός 14 μηνών βρέφους, με την Σ. Κούσπου να απαντά πως δεν έφερε αντίδραση γιατί γνώριζε – όπως είπε- ότι άδικα είχε συλληφθεί και πως ήθελε να ενημερωθεί για το λόγο της σύλληψης της.

Σε σχέση με την σφραγίδα που είχε τοποθετηθεί στο πίσω μέρος του κτηματολογικού σχεδίου 1/5000 ο κ. Παπαϊωάννου υπέβαλε την ερώτηση στην 5η μάρτυρα κατηγορίας γιατί δεν έθεσε το θέμα της σφραγίδας στην πρώτη της ανακριτική κατάθεση της και το υπέβαλε όταν της λήφθηκε η δεύτερη κατάθεση της και ενώ αυτή νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου.

Η Σ. Κούσπου απήντησε ότι έθεσε το θέμα της σφραγίδας προς διευκρίνιση .

Ο συνήγορος υπεράσπισης του ζεύγους Αριστοδήμου διερωτήθηκε μάλιστα πότε έγινε η αλλαγή από 177 οικόπεδα σε 178 και κάτω από ποιες συνθήκες και προϋποθέσεις , με την Σ. Κούσπου να απαντά πως η αλλαγή έγινε πριν την έκδοση της άδειας διαχωρισμού αλλά δεν γνώριζε , – όπως είπε- κάτω από ποιες προϋποθέσεις και συμφώνησε με την θέση του συνηγόρου υπεράσπισης ότι δεν ρωτήθηκε περί τούτου από την Αστυνομία .

Σε άλλες σχετικές ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης η κ. Κούσπου συμφώνησε πως η αίτηση για άδεια διαχωρισμού υπεβλήθη για 177 οικόπεδα βάση των εγκεκριμένων σχεδίων της Πολεοδομικής άδειας και ότι η προσθήκη του οικοπέδου 178 έγινε μόνο μετά από τις υποδείξεις του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων .

Ο κ. Παπαϊωάννου έθεσε και το θέμα της καθυστέρησης που παρατηρήθηκε από την στιγμή που υποβλήθηκε η αίτηση του διαχωρισμού στις 23.9. 2010 , από την ημερομηνία που χρεώθηκε στη τεχνικό λειτουργό του Δ. Πάφου στις 7.9.2010 και στην ημερομηνία κατά την οποία η Σαββούλα Κούσπου έστειλε για απόψεις σε διάφορες υπηρεσίες καθηκώντος στις 26.11.2010.

Διερωτήθηκε μάλιστα γιατί η εταιρεία δεν ζήτησε να επισπεύσει τις απόψεις αφού – όπως είπε σύμφωνα με τις ανακριτικές αρχές η εταιρεία Aristo συνεργάστηκε με τον τέως Δημοτικό μηχανικό του Δ. Πάφου Σ. Σάββα.

Εκτίμησε επίσης πως σ’ αυτή την υπόθεση δεν υπήρξε βοήθεια ή συνεργασία στην εταιρεία αλλά κωλυσιεργία . Παρατήρησε επίσης πως αυτό που διαφαίνεται είναι ότι δεν υπήρχε ορθή διασφάλιση των φακέλων , σε σχέση με την παραλαβή τους, τη σφράγιση τους καθώς και την καταχώρηση εγγράφων, σ΄ αυτούς.

Η θέση σημείωσε της εταιρείας είναι ότι μαζί με την πολεοδομική άδεια κατέθεσε και πρωτότυπα κτηματολογικά σχέδια εις τριπλούν των 10 τεμαχίων. Ο κ. Παπαϊωάννου έκανε λόγο για ακαταστασία στο συγκεκριμένο φάκελο και χωρίς αρίθμηση του περιεχομένου του. Τη ρώτησε μάλιστα γιατί η Αστυνομία όταν της λάμβανε κατάθεση δεν της υπέβαλε την ερώτηση γιατί και κάτω από ποιες συνθήκες έγινε η αλλαγή από 177 οικόπεδα σε 178.

Εσείς είπε ο κ. Παπαϊωάννου “διερωτάστε γιατί συλληφθήκατε και εγώ προσπαθώ να καταλάβω γιατί αυτή η υπόθεση έφτασε στο δικαστήριο”.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του ζεύγους Αριστοδήμου τη ρώτησε αν αντιλήφθηκε το λόγο γιατί τα 177 οικόπεδα έγιναν 178 , κάτι για το οποίο κατηγορείται η εταιρεία και έκανε λόγο για συσκότιση από πλευράς των ανακριτικών αρχών και όχι για διαφώτιση.

Η Σ. Κούσπου απάντησε ότι η αλλαγή προέκυψε γιατί έγινε πιο λεπτομερής σχεδιασμός του διαχωρισμού οικοπέδων.

Όπως ειπώθηκε εξάλλου στο δικαστήριο η αλλαγή του αριθμού των οικοπέδων από 177 σε 178 όπως διαφάνηκε από την αντεξέταση έγινε μετά από τις απαιτήσεις του Τμήματος Υδάτων με τις οποίες συμμορφώθηκε η εταιρεία και όπως ανέφερε η μάρτυρας πρώτη φορά επωμίστηκε το κόστος ιδιωτική εταιρεία για την κατασκευή Γκάπιονς – συρματοκιβωτίων, συνολικού κόστους περίπου 180 χιλ. ευρώ, τα οποία κατασκευάστηκαν για προστασία του αργακιού.

Γεγονός όπως αναφέρθηκε, που καταμαρτυρά όχι εύνοια προς την εταιρεία από το Δήμο αλλά δυσμένεια.

Η διαδικασία διακόπηκε για μισή ώρα για να επαναρχίσει με την αντεξέταση και πάλι του συνηγόρου υπεράσπισης του ζεύγους Αριστοδήμου στην Σ. Κούσπου λειτουργό των τεχνικών υπηρεσιών του Δ. Πάφου.

Στο Κακουργιοδικείο αναφέρθηκε και πάλι πως το συγκεκριμένο σχέδιο 1/5000 αφορούσε καλύτερη αποτύπωση της σκοπούμενης ανάπτυξης σε συνάρτηση με την υπάρχουσα ανάπτυξη στη γύρω περιοχή , ούτως ώστε να δίνεται μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα και σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε πρόθεση καταδολίευσης του οποιουδήποτε.

Από την πλευρά της η 5η μάρτυρας κατηγορίας ερωτηθείσα σχετικά απήντησε πως η εταιρεία Aristo ήταν άψογη και σε οποιαδήποτε υποβολή αίτησης για άλλη ανάπτυξη δεν είχε παρατηρηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα.

Ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε ακόμη πως με βάση τα στοιχεία που κατέθεσε η εταιρεία και βάσει καταλόγου εμβαδού τεμαχίων η διαφορά στο πράσινο ανέρχεται μόνο σε 945 τ.μ. και όχι σε 2.730 τ.μ. για τα οποία κατηγορείται η εταιρεία.

Η οποία διαφορά προκύπτει μέσα από στοιχεία τα οποία κατέθεσε η εταιρεία στην αίτηση για πολεοδομική άδεια, τα οποία υπόκεινται σε έλεγχο από την τελική χωρομετρική εργασία.

Επισημάνθηκε επίσης η διαπίστωση του πραγματικού εμβαδού των τεμαχίων και του ποσοστού πρασίνου που αναλογεί στην ανάπτυξη και εξαρτώνται από την τελική χωρομετρική εργασία.

Ο κ. Παπαϊωάννου κατέθεσε επίσης ως τεκμήριο με αριθμό 95 στο δικαστήριο επιστολή ημερομηνίας 14.10.2014 από τον Κυριάκο Τσολάκη Αναπληρωτή Διευθυντή του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας προς τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών με θέμα την εξωτερική οριοθέτηση τεμαχίου και διόρθωσης εμβαδού πριν την υποβολή σχεδίων ανάπτυξης στην αρμόδια αρχή .

Εξέφρασε επίσης την θέση ότι “πάνω στην ράχη της εταιρείας θα διορθωθεί η διαδικασία που ακολουθείται στην υποβολή μιας αίτησης”.

Η συγκεκριμένη επιστολή πρόσθεσε αναδεικνύει τις προβληματικές διαδικασίες και αποτέλεσαν -όπως είπε- την αφορμή να φτάσει σήμερα εδώ που βρίσκεται η εταιρεία Aristo.

Στο πλαίσιο της σημερινής ακρόασης η 5η μάρτυρας κατηγορίας συμφώνησε με τον κ. Παπαϊωάννου ότι ο υπολογισμός των τελών άδειας διαχωρισμού που έπρεπε να πληρώσει η εταιρεία Aristo σ’ ό,τι αφορά επιπρόσθετα μέτρα ήταν μόνο 328 ευρώ και όχι 32.870 ευρώ που αναφέρει στην κατάθεση της στην Αστυνομία .

Στοιχείο που χρησιμοποίησε η Αστυνομία είπε ο κ Παπαϊωάννου εναντίον κατηγορουμένων κατά την αίτηση προσωποκράτησης τους.

H δικαστική διαδικασία διακόπηκε στις 15:00 περίπου το απόγευμα για να συνεχιστεί όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου Δώρα Σωκράτους αύριο 17 Φεβρουαρίου στις 09:00 το πρωί.

Η κ. Σωκράτους διέταξε επίσης όπως οι κατηγορούμενοι Θεόδωρος και Ρούλα Αριστοδήμου, Χρήστος Σολωμονίδης και Σάββας Σάββα παραμείνουν ελεύθεροι με τους ίδιους όρους εγγύησης.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΧΡ)