Με την κατάθεση Λοΐζου Ιορδάνους συνεχίστηκε η υπόθεση ΣΑΠΑ

Με την κατάθεση Λοΐζου Ιορδάνους συνεχίστηκε η υπόθεση ΣΑΠΑ

Ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδριάζει στην Πάφο, προσήχθησαν σήμερα οι πέντε κατηγορούμενοι για την υπόθεση του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου.

Στη σημερινή δικάσιμο κατέθεσε στο δικαστήριο ο Λοΐζος Ιορδάνους, ιδιοκτήτης της εργοληπτικής εταιρείας Loizos Iordanous Construction. Η εταιρεία αναλαμβάνει έργα όπως δρόμους, γέφυρες, κτίρια και έργα κοινής ωφελείας.


Η συγκεκριμένη εταιρεία τον Απρίλη του 2008 υπέβαλε προσφορά ως κοινοπραξία «Λοΐζος Ιορδάνου και Αλεξάνδρου J.V.» για τα έργα της Β φάσης του Αποχετευτικού Συστήματος Πάφου όσον αφορά τις κοινότητες Έμπας, Αναβαργός και Κονιά ως συμβόλαιο Β και κατακυρώθηκε υπέρ της εταιρείας, όπως είπε, μετά από σχετικό διαγωνισμό.

Όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, το συμβόλαιο ήταν για το ποσό των 24.462.000 ευρώ, συμπεριλαβανομένου του Φ.Π.Α. Το συμβόλαιο, συνέχισε, κάλυπτε τα κατασκευαστικά έργα της περιοχής Αναβαργού στο Δήμο Πάφου και τις κοινότητες Έμπας και Κονιών δηλαδή αποχετευτικά συστήματα δρόμους, αντλιοστάσια και τα λοιπά.

Ο κ. Ιορδάνους υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι σε δυο περιπτώσεις τον επισκέφτηκε ο τέως ΓΔ του ΣΑΠΑ Ευτύχιος Μαλληκίδης, στον οποίο έδωσε κάθε φορά από 100.000 ευρώ, τις οποίες, όπως του είχε πει ο κ. Μαλληκίδης, θα μοίραζε με τους τέως Δήμαρχο Πάφου Σάββα Βέργα που ήταν πρόεδρος και του ΣΑΠΑ και τον κατηγορούμενο Βάσο Βασιλείου. Το έργο, είπε στην κατάθεση του ο μάρτυρας που αναγνώστηκε στο δικαστήριο, προχωρούσε κανονικά, ωστόσο, “βρέθηκε σε μια κατάσταση εκβιασμού και αναγκαιότητας και έτσι αποδέχτηκε”. Όπως ανέφερε, τα χρήματα τα έδωσε για να τον βοηθήσουν να πάρει την προσφορά και να μην τη χάσει.

Υποστήριξε, επίσης, πως ο Σάββας Βέργας σε μια περίπτωση του ανέφερε πως τον είχε ξεγελάσει ο Ευτύχιος Μαλληκίδης στη μοιρασιά και πως ο τέως ΓΔ του ΣΑΠΑ είχε πάρει περισσότερα χρήματα.

Ο μάρτυρας είπε μεταξύ άλλων πως σε αρκετές περιπτώσεις ο κ. Μαλληκίδης τον επισκεπτόταν, ζητώντας του χρήματα με το δικαιολογητικό να βοηθήσει την εταιρεία να πληρωθεί για τα δεδουλευμένα της.

Όταν μάλιστα συνέχισε το 2014 παρουσιάστηκαν προβλήματα και προσέφυγε στην αρμόδια κρατική επιτροπή, ο ίδιος ζητούσε και αποδέχτηκε να πάρει τρία εκατομμύρια ευρώ και να κλείσει η υπόθεση και να μην πάνε στο δικαστήριο με το ΣΑΠΑ. Τότε, συνέχισε, ήρθε ο Μαλληκίδης και τον βρήκε στο γραφείο του στην Πάφο και του ζήτησε εκ νέου χρήματα.

Είπε ακόμη πως χρήματα έδωσε και στο Σαβέριο Βραχίμη γιατί έκανε μια μελέτη της Κοινοπραξίας και του έδωσε επιταγή στο όνομα του πατέρα του.

Κατέθεσε ακόμη πως σε μια περίπτωση, ο Σ. Βέργας του ζήτησε 5000 ευρώ για εισφορά στην ΑΕΠ και τότε του έδωσε επιταγή χωρίς να λάβει απόδειξη. Εκτός αυτών, είπε ότι κατά διαστήματα την περίοδο που είχε προβλήματα με τον συνέταιρο του στη κοινοπραξία, ο κ. Βέργας του ζήτησε χρήματα για να υποστηρίξει τη θέση τους και να συναινέσει να συνεχίσουν το έργο από μόνοι τους.

Ο Λοΐζος Ιορδάνους μεταξύ άλλων είπε πως δεν θυμάται να έδωσε άλλα χρήματα εκτός από αυτά που έδωσε στον Μαλληκίδη. Είπε επίσης πως σίγουρα έδωσε και διάφορες εισφορές σε πολιτικά κόμματα και σε αθλητικές ομάδες διάφορα ποσά αλλά δεν έχουν καμία σχέση με το αποχετευτικό.

Αναφέρθηκε και σε συνάντηση του καθηγητή Μπάφα, του Φ. Σαρίκα, του τέως ΓΔ του ΣΑΠΑ Ευτύχιου Μαλληκίδη, αλλά και του αποβιώσαντα προσώπου και είπε πως όλοι τους ζήτησαν χρήματα ως προμήθεια από τον Γιώργο Μπάφα για να συζητηθεί η προσφορά με τη γερμανική εταιρεία Awatech. την οποία εκπροσωπούσε ο καθηγητής.

O ίδιος, συνέχισε, υπέγραψε μαζί τους συμφωνία ως υπεργολάβος, προκειμένου να εκτελέσει το οικοδομικό κομμάτι. Επεσήμανε ωστόσο πως δεν μπορεί να θυμηθεί πόσα χρήματα ζήτησαν από τον Μπάφα. Ο Μπάφας είπε ο Ιορδάνους ενεργούσε ως αντιπρόσωπος των Γερμανών, ενώ ο ίδιος πληρωνόταν απευθείας από τους Γερμανούς.

Οταν ξεκίνησε την εργασία, είπε στο δικαστήριο ο Ιορδάνους, αντιμετώπισε πρόβλημα γιατί η συμφωνία που έκαναν δεν ήταν συμφέρουσα .

Πληροφορήθηκε, επίσης, όπως είπε, ότι στη συμφωνία των Γερμανών με το ΣΑΠΑ υπήρχε μια διαφορά για το ποσό των 400.000 λιρών. Όπως του αναφέρθηκε, το ποσό που θα έπαιρναν οι Γερμανοί ήταν κατά 400.000 μικρότερο και είχε κάνει χαμηλή προσφορά για να πάρουν τη δουλειά, ενώ μετά προέκυψε ότι θα έπαιρναν ακόμη 400.000 χιλιάδες.

Τότε ήταν, κατέθεσε, που οι Μαλληκίδης, Σαρίκας και ο αποβιώσαντας τού είπαν ότι από τις 400.000 τα μισά θα τα έπαιρναν οι ίδιοι, ενώ του ιδίου οι Γερμανοί του έδωσαν 200.000Λ.Κ. με αποδείξεις στα πλαίσια των δουλειών που έκανε. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν ο Μπάφας έδωσε χρήματα στους Σαρίκα, Μαλληκίδη, και στον αποβιώσαντα. Εγώ, είπε στο δικαστήριο, δεν έδωσα σε κανέναν τους χρήματα για αυτό το έργο.

Σε ερώτηση της Κατηγορούσας αρχής, που εκπροσωπούν οι Α’ Δικηγόρος της Δημοκρατίας Νίνος Κέκκος και ο Δικηγόρος της Δημοκρατίας Ανδρέας Χατζηκύρου, ο μάρτυρας απήντησε ότι ο Οργανισμός του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου του χρωστάει το ποσό των 2.700.000 ευρώ σε διάφορα διατακτικά.

Απαντώντας σε ερώτηση του κ. Κέκκου, ο Λοΐζος Ιορδάνους αναγνώρισε τον κατηγορούμενο Γιώργο Μιχαηλίδη και ανέφερε πως ήταν από τους πρώτους που γνώρισε ερχόμενος στην Πάφο, αλλά και ότι με τον Μιχαηλίδη εξακολουθούν να έχουν ακόμη φιλικές σχέσεις.

Ο μάρτυρας είπε ακόμη πως ο Μιχαηλίδης σε κάποια χρονική περίοδο του ζήτησε ένα χρηματικό ποσό το οποίο του το έδωσε και σε κατοπινό στάδιο ο κατηγορούμενος του το επέστρεψε.

Ακολούθως, ξεκίνησε η αντεξέταση του μάρτυρα από τους συνηγόρους υπεράσπισης.

Απαντώντας σε ερώτηση του συνήγορου υπεράσπισης του Γιώργου Μιχαηλίδη, δικηγόρο Χρίστο Χατζηλοίζου, ο μάρτυρας παραδέχτηκε για τη συνάντηση στο χωριό Αναλύοντας, στην οποία παρευρέθηκαν οι Σαβέριος Βραχίμης, Σάββας Βέργας, Ευτύχιος Μαλληκίδης και Γιώργος Μιχαηλίδης κάποιο καλοκαίρι , ωστόσο , όπως είπε, ήταν κοινωνικού περιεχομένου η συνάντηση και δεν έγινε οποιαδήποτε συζήτηση για την υπόθεση ΣΑΠΑ.

Ο μάρτυρας είπε ακόμη πως σε καμία περίπτωση δεν έδωσε οποιοδήποτε ποσό ως μίζα στο Γιώργο Μιχαηλίδη αλλά ούτε και έγινε συνάντηση στο γραφείο του Μιχαηλίδη με τους Βέργα και Μαλληκίδη όπου υποσχέθηκε να δώσει το ποσό των 200 χιλιάδων στα εν λόγω πρόσωπα προκειμένου να κατεβάσει την προσφορά για το συμβόλαιο Β του έργου.

Στη αντεξέταση του από το συνήγορο υπεράσπισης του Φειδία Σαρίκα, δικηγόρο Κρις Τριανταφυλλίδη, ο Λοΐζος Ιορδάνους ανέφερε πως δεν θυμάται όταν έγινε κάποια συζήτηση σε τραπέζι στο σπίτι για το θέμα του ΣΑΠΑ αν ήταν ή όχι στην παρουσία του Φ. Σαρίκα. Ο κ. Τριανταφυλλίδης υπέβαλε τη θέση ότι ο πελάτης του μιλούσε για αρκετή ώρα στο τηλέφωνο και δεν ήταν στη συζήτηση.

Ο μάρτυρας απήντησε επίσης πως ουδέποτε έδωσε χρήματα στον Φειδία Σαρίκα σε γραφείο ή οπουδήποτε αλλού, αλλά δεν θυμάται αν ήταν στη συζήτηση που έγινε στο τραπέζι.

Ο Λοΐζος Ιορδάνους στην αντεξέταση του από τον συνήγορο υπεράσπισης του Βάσου Βασιλείου, δικηγόρο Γιαννάκη Θωμά παραδέχτηκε ότι ο Μαλληκίδης του ζήτησε ως μίζα το ποσό των 300.000,
Το δικαστήριο όρισε εκ νέου την υπόθεση για συνέχιση της ακροαματικής διαδικασίας για τις 08:30 το πρωί της Παρασκευής. Αύριο αναμένεται να καταθέσει ο Τόνυς Τουμαζή της εργοληπτικής εταιρείας ATLAS PANTOU.

Το δικαστήριο διέταξε επίσης όπως οι κατηγορούμενοι αφεθούν ελεύθεροι με τους ίδιους περιοριστικούς όρους.

Οι πέντε κατηγορούμενοι Γιώργος Μιχαηλίδης , Φειδίας Σαρίκας, Ευστάθιος Ευσταθίου, Βάσος Βασιλείου και Γιώργος Σιαηλής αντιμετωπίζουν κατηγορίες για δεκασμό δημόσιου λειτουργού, συναλλαγές με αντιπροσώπους, οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, αθέμιτη κτήση περιουσιακού οφέλους από λειτουργούς και αξιωματούχους του δημοσίου και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΒΑ)