Νέα διαδικτυακή πλατφόρμα του Τμήματος Κτηματολογίου

Νέα διαδικτυακή πλατφόρμα του Τμήματος Κτηματολογίου

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πάφου, σε συνεργασία με το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωροταξίας, διοργάνωσε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα:«H νέα Διαδικτυακή Πλατφόρμα DLS PORTAL του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας» με εισηγητή τον Νεοκλή Νεοκλέους, Ανώτερο Κτηματολογικό Λειτουργό, Υπεύθυνο Κλάδου Διαχείρισης και Υποστήριξης Συστήματος Πληροφοριών Γης.

Στο χαιρετισμό του, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΒΕ Πάφου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κατάρτισης, Ευρωπαϊκών Θεμάτων και Μελετών του επιμελητηρίου, Παντελής Ευαγγέλου, ανέφερε πως ένα από τα διαχρονικά αιτήματα του επιμελητηρίου είναι η εξάλειψη των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών και η ψηφιακή διακυβέρνηση του κράτους σε μια προσπάθεια παροχής όλων των κυβερνητικών υπηρεσιών προς τους πολίτες ηλεκτρονικά, μέσω του διαδικτύου.


Ανέφερε πως τόσο το ΕΒΕ Πάφου, όσο και ο επιχειρηματικός κόσμος της επαρχίας, χαιρετίζουν τη λειτουργία της νέας διαδικτυακής πλατφόρμας «DLS Portal» και αναμένουν σύντομα το τμήμα να προχωρήσει με την ηλεκτρονική αναβάθμιση και των υπόλοιπων υπηρεσιών του.

Ο κ. Νεοκλέους, κατά την παρουσίασή του, ανάφερε πως η νέα διαδικτυακή πλατφόρμα αποτελεί το επιστέγασμα μιας πολύχρονης προσπάθειας του τμήματος για παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους πολίτες μέσω διαδικτύου, καθ` όλη τη διάρκεια του εικοσιτετράωρου.

Επεσήμανε επίσης πως εισάγει μια νέα πελατο-κεντρική κουλτούρα πληροφορικής, με επίκεντρο τον ίδιο τον πολίτη, και παρέχει πλέον διάφορες υπηρεσίες ηλεκτρονικά. Στόχος, ανέφερε, η αποφυγή χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών, που αφορούν την κατάθεση αιτήσεων και την ευκολότερη πρόσβαση στον πλούτο πληροφοριών του τμήματος.

Η νέα διαδικτυακή πλατφόρμα αποτελείται από τέσσερις κύριους πυλώνες:

  • Αρχική σελίδα με όλες τις στατικές πληροφορίες για το τμήμα και τις υπηρεσίες που προσφέρει. Εδώ συμπεριλαμβάνονται όλα τα τελευταία νέα του τμήματος, πληροφορίες για τα διάφορα κτηματολογικά γραφεία και τους κλάδους του τμήματος, πρόσβαση σε δωρεάν χάρτες και σαρωμένα κτηματικά σχέδια, εργαλεία υπολογισμού δικαιωμάτων, οδηγός του πολίτη, κ.α.
  • Δυνατότητα πλοήγησης στο χώρο και το ακίνητο, μέσω ανοικτών “On-line” και δωρεάν εφαρμογών σε πραγματικό χρόνο. Οι εφαρμογές χρησιμοποιούν τα γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών γης “GeographicalInformationSystems” του τμήματος και παρέχουν δωρεάν πρόσβαση σε πολλαπλά θεματικά επίπεδα και πληροφορίες, όπως τεμάχια, κτίρια, φύλλα / σχέδια, αεροφωτογραφίες, πολεοδομικές ζώνες κ.α.
  • Ηλεκτρονικές αιτήσεις. Οι πολίτες, νομικά πρόσωπα, εξειδικευμένα σύνολα και οργανισμοί έχουν τη δυνατότητα κατάθεσης ηλεκτρονικών αιτήσεων προς το τμήμα, εξαγωγής δεδομένων και καταλόγων, φόρτωσης δεδομένων και πληροφοριών προς το τμήμα, αγοράς χαρτών, εγγραφής σε εξειδικευμένες υπηρεσίες κ.α. Αυτό συμπεριλαμβάνει αιτήσεις για οριοθέτηση, διόρθωση λάθους και ένσταση γενικής εκτίμησης, πιστοποιητικά έρευνας και αντίγραφα τίτλων, εξάλειψη υποθήκης για τραπεζικούς οργανισμούς κ.α.
  • Υλοποίηση / εναρμόνιση ευρωπαϊκής οδηγίας INSPIRE. Η οδηγία αποσκοπεί στη δημιουργία ενιαίας υποδομής χωρικών πληροφοριών μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η λειτουργία της υποδομής δίνει τη δυνατότητα ανταλλαγής χωρικών πληροφοριών μεταξύ δημόσιων οργανισμών και φορέων των κρατών μελών, καθώς και πρόσβασης όλων των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ