Νέες μεθόδους στην παιδορθοπεδική χειρουργική

Νέες μεθόδους στην παιδορθοπεδική χειρουργική

IMG_9967Με τον ερχομό του στην Κύπρο το 2012, ο παιδορθοπαιδικός χειρούργος, Μιχάλης Ζένιος έφερε νέες μεθόδους στην παιδορθοπαιδική ιατρική από το εξωτερικό όπου εργαζόνταν για 23 χρόνια. Με την πολύχρονη πείρα του ως διευθυντής τμήματος στο Royal Manchester Children Hospital ο Μιχάλης Ζένιος ενίσχυσε την ιατρική στην Κύπρο με νεές τεχνικές όπως η ανάλυση βάδισης όπου με ακρίβεια φαίνετε που είναι τα ανατομικά σημεία που χρειάζονται κάποια παρέμβαση , τη διόρθωση παραμορφώσεων σε παιδιά, τη χειρουργική διαχείρηση της εγκεφαλικής παράλυσης καθώς επίσης και μεθόδους μετ-εγχειρητικής διαχείρισης του πόνου σε παιδιά που στόχο έχουν τη γρήγορη κινητοποίηση μετά από χειρουργείο.

Γιατρέ πριν έρθετε στην Κύπρο το 2012 εργαζόσασταν ως παιδορθοπαιδικός στο εξωτερικό. Μιλήστε μας για την καριέρα σας εκεί.


Ήμουν στην Αγγλία για 23 χρόνια με εξαίρεση ένα χρόνο, από το 2005 μέχρι το 2006 χρονική περίοδο κατά την οποία εργάστηκα στην παιδοορθοπαιδική στο Σίδνευ, στην Αυστραλία σε ένα παιδιατρικό νοσοκομείο το οποίο είχε στην επίβλεψη του ένα μεγάλο αριθμό παιδορθοπεδικών περιστατικών. Είμαι παιδορθοπεδικός χειρούργος, τελείωσα την ειδικότητα μου στην ορθοπεδική στην Αγγλία και στην συνέχεια όπως ανέφερα ακολούθησα μία υποειδίκευση στην παιδορθοπαιδική . Στη συνέχεια διορίστηκα διευθυντής του ορθοπεδικού τμήματος στο νοσοκομείο Royal Manchester Childrens Hospital . Το συγκεκριμένο νοσοκομείο είχε ασθενείς από τη βορειοδυτική Αγγλία, μία τεράστια περιοχή και παρείχε την θεραπεία παιδιών με παιδορθοπαιδικά προβλήματα. Αποφάσισα το 2012 να έρθω στην Κύπρο από την μία για να στηρίξω την ιατρική στον τόπο μου και από την άλλη να φέρω με την πολύχρονη πείρα μου μία νέα προοπτική όσον αφορά την παιδορθοπεδική χειρουργική στην Κύπρο. Έχω ιατρείο στην Λεμεσό, καθώς επίσης εξετάζω ασθενείς μία φορά την εβδομάδα στην Λευκωσία. Τα χειρουργία μου τα διενεργώ στην Πολυκλινική Υγεία στη Λεμεσό και στο Αρεταίειο στη Λευκωσία.

Μιλήστε μας όσον αφορά την ειδικότητα σας ως Oρθοπαιδικός χειρούργος με εξειδίκευση στην παιδορθοπαιδική χειρουργική

Καταρχάς, ένας παιδορθοπεδικός πρέπει να είναι πρώτα ένας άριστα καταρτισμένος ορθοπαιδικός χειρούργος, ο οποίος να έχει κάνει μία υποειδικότητα σε παιδιά. Συγκεκριμένα, χειρίζεται τον αναπτυσσόμενο σκελετό των παιδιών, βλέπει παιδιά με εκ γενετής και αναπτυξιακές ανωμαλίες και νευρολογικά προβλήματα. Συγκεκριμένα ο παιδορθοπαιδικός χειρούργος αξιολογά το τι είναι φυσιολογικό και τι είναι φυσιολογικό για το συγκεκριμένο παιδί στην συγκεκριμένη ηλικία.. Για παράδειγμα πολλά κατάγματα που έχουν μία γωνίωση εμείς ως παιδορθοπεδικοί χειρούργοι γνωρίζουμε ότι με την ανάπτυξη του παιδιού θα διορθωθούν από μόνα τους χωρίς καμία παρέμβαση. Δηλαδή γνωρίζουμε πως αλλάζει σταδιακά το σώμα του παιδιού και μπορούμε να διαπιστώσουμε με την ανάπτυξη του, τι είναι και τι δεν είναι φυσιολογικό.
Ποια είναι τα συνήθη και τα σοβαρά παιδορθοπαιδικά περιστατικά στην Κύπρο

Στην Κύπρο βλέπουμε περιστατικά με εκ γενετής και αναπτυξιακές παραμορφώσεις, με προβλήματα στο ισχίο, σκολίωση και περιστατικά με φυσιολογικές παραλαγές. Όσον αφορα τις λεγόμενες φυσιολογικές παραλλαγές, πολλές φορες οι γονείς βλέπουν κάτι με τον τρόπο που περπατεί το παιδί τους , το οποίο όμως δεν εμπίπτει σε κάποια παθολογία και μετά από σοβαρή αξιολόγηση καθησυχάζουμε τους γονείς ότι δεν υπάρχει λόγος για οποιεσδήποτε θεραπείες.

Παράλληλα έχουμε πάρα πολλά περιστατικά Ραιβοιπποποδίας και εγκεφαλικής παράλυσης. Ο ορισμός της εγκεφαλικής παράλυσης είναι μία μόνιμη βλάβη στον ανώριμο εγκέφαλο ο οποίος προκαλεί σταδιακά περιφερειακές παραμορφώσεις σους μύες και στις αρθρώσεις. Για παράδειγμα, παραμορφώσεις στους μυς, σπαστικότητα και αγκυλώσεις . Εμείς αξιολογούμε το κάθε περιστατικό και ακολούθως βγαίνει ένα πρόγραμμα παρέμβασης σε συνεργασία με τους γονείς .
Ο παιδορθοπεδικος αξιόλογα πότε και που χρειάζονται αυτά τα παιδιά χειρουργική επέμβαση.

Τι είναι η Ραιβοιπποποδία

Η Ραιβοιπποποδία είναι μία εκ γενετής πάθησης που επηρεάζει τα πέλματα του παιδιού δηλαδή το παιδί γεννιέται με μία παραμόρφωση του παιδιού προς τα έσω και προς τα κάτω και χρειάζεται όσον το δυνατό πιο γρήγορα την παρέμβαση του παιδορθοπεδικού χειρούργου. Παλαιότερα για το συγκεκριμένο πρόβλημα γίνονταν πολύωρες εγχειρίσεις στην ηλίκια των 9 με 12 μηνών για την διόρθωση του προβλήματος, όμως σήμερα τα πλείστα περιστατικά διορθώνονται σχετικά εύκολα με σταδιακή διόρθωση της παραμόρφωσης. Η διόρθωση γίνεται χρησιμοποιώντας γυψάκια αρχικά τα οποία εφαρμόζουμε στην κλινική, Σε δεύτερο στάδιο ακολουθεί μία μικρή τομή στο τένοντα με μία μικρή βελόνα η οποία συνήθως βελτιώνει παρά πολύ τα πόδια. Στ τρίτο στάδιο συνεχίζεται η θεραπεία με ειδικά παπούτσια.

Με την μόνιμη επιστροφή σας, το 2012 στην Κύπρο έχετε φέρει κάποιες νέες τεχνικές όσον αφορά την παιδορθοπαιδική;

Στην Αγγλία το ερευνητικό μου πρόγραμμα αφορούσε τις τεχνικές της εξωτερικής οστεοσύνθεσης χρησιμοποιώντας την κυκλική οστεοσύνθεση του Taylor για διόρθωση παραμορφώσεων.

Η νέα τεχνική επίσης που έφερα με τον ερχομό μου στην Κύπρο είναι η ανάλυση βάδισης δηλαδή αναλύουμε τρισδίαστατα την βάδιση με κάμερες στους τοίχους οι οποίες είναι συνδεδεμένες με ένα λογισμικό πρόγραμμα στον υπολογιστή και με αυτό τον τρόπο μπορούμε να δούμε με ακρίβεια πως να επέμβουμε στην θεραπεία του προβλήματος. Συγκεκριμένα η Qualicys είναι ένα σύστημα ανίχνευσης και ανάλυσης της ανθρώπινης βάδισης. Η ανάλυση βάδισης είναι η τρισδιάστατη, επιστημονική και ακριβής μελέτη της ανθρώπινης κίνησης. Ενδύκνειται για ασθενείς με νευρομυικά προβλήματα, ορθοπαιδικές παθήσεις και κινησιακές αναπηρίες και τεχνητά μέλη. Ακόμα είναι ιδανική για αθλητές που στοχεύουν στην βελτίωση της απόδοσης τους. Να σημειωθεί ότι η αξιολόγηση της βάδισης του ασθενούς γίνεται με σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους, έτσι ώστε να δίνει την δυνατότητα στον θεράποντα γιατρό να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Μετά από επεμβάσεις σε παιδιά γίνεται πλέον διαχείριση του πόνου με πρωτόκολλά που χρησιμοποιούσαμε στην Αγγλία. Βασικά, ο στόχος μας είναι τα παιδιά να μην αισθάνονται καθόλου τον πόνο μετά από χειρουργείο ώστε να μπορούν να κινούνται άμεσα. Αυτό γίνεται με παυσίπονα τα οποία χορηγούνται ενδοφλέβια πριν καν ξυπνήσει το παιδί από το χειρουργείο.
Επίσης γίνονται κλινικές σε συνεργασία με φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και ορθοτικούς έτσι ώστε να γίνεται μία συνολική αξιολόγηση του προβλήματος κυρίως στα παιδιά με εγκεφάλικη παράλυση.

Υπάρχει ανάγκη για την ειδικότητα σας στην Κύπρο;

Υπήρχε και υπάρχει μεγάλη ανάγκη στην Κύπρο για παιδορθοπαιδικούς χειρούργους και απόδειξη αυτού το γεγονός ότι πολλοί ασθενείς κατέφευγαν στο εξωτερικό για χειρουργικές επεμβάσεις. ΄Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι τα αποτελέσματα μας είναι καλύτερα όταν οι επεμβάσεις γίνονται στο γνώριμο περιβάλλον του παιδιού με το χειρουργό να παρακολουθεί στενά τη μετεγχειρητική αποκατάσταση.

Ποιος είναι ο ρόλος σας στην ιατρική εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου;

Καταρχάς το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς ανοίγει νέους ορίζοντες για την ιατρική στην Κύπρο. Αυτός ήταν και ο λόγος που αποδέχτηκα τον διορισμό μου στο Πανεπιστήμιο Κύπρο. Θεωρώ ότι είναι κάτι που λείπει απο την υγεία του τόπου μας. Είναι σημαντικό να εκπαιδεύσουμε γιατρούς με βάση τα προβλήματα που έχουμε στην Κύπρο. Παράλληλα είναι σημαντικό το Πανεπιστήμιο να αποτελέσει το κέντρο της εκπαίδευσης στην εξέλιξη της ιατρικής στον τόπο μας και να είναι σημείο αναφοράς για όλους τους γιατρούς της Κύπρου. Σημαντικό είναι να παράγει κάποια πρωτόκολλα τα οποία θα είναι με βάση την επιστήμη και τα οποία θα εφαρμόζονται από όλους τους γιατρούς.Ελπίζω επίσης ότι η ιατρική έρευνα θα προσελκύσει Κύπριους φοιτητές και ιατρούς να γυρίσουν στον τόπο τους με στόχο τη βελτίωση της κυπριακής ιατρικής.

Ο ρόλος μου αυτή τη στιγμή στο Πανεπιστήμιο είναι η εκπαίδευση των φοιτητών στα προκλινικά έτη. Θέλω εδώ να να επισημάνω ότι η διδασκαλία της ανατομίας, της φυσιολογίας, της βιοχημείας και των άλλων βασικών επιστημών της ιατρικής γίνεται γίνεται με ένα σύγχρονο τρόπο με τη χρήση κλινικών σεναρίων και την όσο το δυνατό πιο γρήγορη εισαγωγή των φοιτητών στην κλινική ιατρική.