Ναυαγεί του Κρητιώτη;

Ναυαγεί του Κρητιώτη;

Η σύμπηξη τριμερούς συνεργασίας για τον Δήμο Πάφου με υποψήφιο τον προερχόμενο από τις τάξεις του Δημοκρατικού Κόμματος, Φίλιππο Κρητιώτη, θεωρείτο δεδομένη, ωστόσο η… συνταγή χάλασε την υστάτη.


Ο Νικόλας Παπαδόπουλος πρόλαβε και ενημέρωσε τα κομματικά στελέχη ότι είχε εξασφαλίσει το πράσινο φως από τον Άντρο Κυπριανού και τον Γιαννάκη Ομήρου για την υποψηφιότητα Κρητιώτη, εξού και προγραμματίστηκε συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου με την Επαρχιακή Γραμματεία του ΔΗΚΟ Πάφου για σήμερα το απόγευμα προς τελική επικύρωση.

Η αναβολή γνωστοποιήθηκε αργά χθες μετά το ναυάγιο της προσπάθειας και τη δημοσιοποίηση ότι σαρωτικά το ΑΚΕΛ Πάφου σε τοπικό επίπεδο τοποθετήθηκε αρνητικά στην υποψηφιότητα Κρητιώτη. Η Εζεκία Παπαϊωάννου διαμήνυσε στα στελέχη της ότι είναι σεβαστή η όποια απόφασή τους και ότι σε τοπικό επίπεδο έχουν τον πρώτο λόγο για την επιλογή υποψηφίου.

Το ΔΗΚΟ επανήλθε στην προσπάθεια καταθέτοντας την πρώτη επιλογή που είχε γίνει από τα στελέχη της Πάφου, προτείνοντας σε ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ την υποψηφιότητα του Άριστου Βασιλειάδη, επαναπατρισθέντα από την Ελλάδα, γιου του παλιού βουλευτή του ΔΗΚΟ, Νίκου Βασιλειάδη. Δύσκολα εκτιμούν παράγοντες των άλλων κομμάτων μπορει να γίνει κι αυτός αποδεχτός, και δίνουν περισσότερες πιθανότητες στην κάθοδο αυτόνομων υποψηφιοτήτων που θα στηριχθούν από τα κόμματα.

Ο επαρχιακός γραμματέας του ΑΚΕΛ Πάφου, Χάρης Κυριακίδης, ξεκαθάρισε ότι από τη συνέλευση πόλεως του ΑΚΕΛ, που είναι προγραμματισμένη για τις 9:30 το πρωί του Σαββάτου, θα οριστικοποιηθεί ο υποψήφιος του κόμματος και συνεπώς οι όποιες διακομματικές επαφές θα πρέπει να ολοκληρωθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Από το χώρο της ευρύτερης Αριστεράς παραμένουν στο τραπέζι οι υποψηφιότητες του Γιάννου Κουτσόλαμπρου και του Μάχου Γεωργιάδη.

Την πεποίθηση ότι η προσπάθεια δεν έχει αποτύχει ακόμη εξέφρασε στον «Φ» ο πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής της ΕΔΕΚ Πάφου, Γιώργος Νικάνδρου, ο οποίος επέμεινε ότι αποτελεί καθήκον των κομμάτων να υπερβούν τα στεγανά τους για να κατέλθουν σε επίπεδο κοινωνίας και να αφουγκραστούν την οργή και τις επιθυμίες των δημοτών Πάφου.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν φαίνεται να βιάζεται να πάρει απόφαση, αν και βλέπει ότι δεν υπάρχει προοπτική στην πρωτοβουλία του για συναινετική επιλογή. Η απόφαση για την Πάφο, σύμφωνα με κομματικές πηγές, δεν πρόκειται να ληφθεί παρά το τέλος της ερχόμενης βδομάδας, πολύ κοντά στην ημερομηνία υποβολής των υποψηφιοτήτων.

Κομματικοί και άλλοι παράγοντες εκτιμούν ότι στο τραπέζι βρίσκεται η υποψηφιότητα του δημοτικού συμβούλου Φαίδωνα Φαίδωνος, ο οποίος φέρεται να έχει ήδη διαμηνύσει στα κομματικά όργανα ότι αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα εξαγγείλει, ούτως ή άλλως, την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του, γύρω από την οποία αυξάνεται σε εσωκομματικό επίπεδο και σε επίπεδο κοινωνίας της Πάφου μαζική στήριξη.

Σταθερή παραμένει η υποψηφιότητα του Δώρου Παφίτη της Συμμαχίας Πολιτών όπως και του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Ανδρέα Χρυσάνθου.

Η Γιούλα Παπαέτη Κουτσοφτίδη αποσύρθηκε από τον αγώνα για τη δημαρχία. Με ανάρτιση στην ιστοσελίδα της αναφέρει: «Ένα ζήτημα σοβαρό και μη αναστρέψιμο προς το παρόν με αναγκάζει να απομακρυνθώ και άρα να παραιτηθώ από τη διεκδίκηση της δημαρχίας. Ωστόσο θα είμαι πάντα δίπλα σας και θα προσφέρω πάντα για την πόλη μας. Λυπούμαι ειλικρινά που δεν μπορώ να συνεχίσω. Μπράβο σε όσους βγήκαν με θάρρος και θέσεις ενώπιόν σας, χωρίς να περιμένουν συνδιαλλαγές και κομματικά δεκανίκια. Όσοι έβαλαν το λιθαράκι τους για τη καταστροφή αυτής της πόλις δεν μπορούν να είναι τώρα και οι σωτήρες της. Ο κόσμος μας είναι υπερήφανος και άξιος και δεν μετριέται ούτε ως αριθμός ούτε ως σάκος με κουκιά. H μεταφορά των κομματικών διλημμάτων ως διακύβευμα των τοπικών εκλογών δείχνει ασέβεια στο θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης και αποδυναμώνει το κέντρο βάρους από τα τοπικά προβλήματα στο βωμό των κομματικών συναλλαγών».