Να απονεμηθούν ευθύνες ζητούν οι οικείοι του Χριστάκη Ανδρέου

Να απονεμηθούν ευθύνες ζητούν οι οικείοι του Χριστάκη Ανδρέου

Να απονεμηθούν ευθύνες εκεί που υπάρχουν ζητά το οικείο περιβάλλον του Χριστάκη Ανδρέου


ο οποίος έχασε την ζωή του πριν λίγους μήνες από τον ιό της Ηπατίτιδας Β΄ που προήλθε από μετάγγιση αίματος, καθώς νοσηλευόταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου , σύμφωνα με πειθαρχική έρευνα που ολοκλήρωσε πρόσφατα ανεξάρτητη λειτουργός κατόπιν εντολής του Υπουργού Υγείας Πέτρου Πετρίδη στην οποία αναφέρεται δημοσίευμα της εφημερίδας « Σημερινής».

Ο Οικονόμος Στυλιανός Σοφοκλέους πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Μαργαρίτας Λιασίδου για άτομα με ειδικές ικανότητες και φίλος της οικογένειας , ανέφερε πως ο θάνατος του 57χρονου Χριστάκη Ανδρέου που ήταν άτομο με ειδικές ικανότητες έχει συγκλονήσει την κοινή γνώμη. Ο πάτερ Στυλιανός κάλεσε τον Υπουργό Υγείας αφού έχει στα χέρια του και τις περαιτέρω διευκρινήσεις από την ερευνώντα λειτουργό να απονέμει ευθύνες. Ο Χριστάκης Ανδρέου, είπε ο πάτερ Στυλιανός, ήταν άτομο με ιδιαιτερότητες και χωρίς γονείς και δεν θα έπρεπε να τύχει τέτοιας μεταχείρισης που στο τέλος του κόστισε την ζωή. Η μετάγγιση αίματος κατέληξε, μπορούσε να δοθεί σε μια εγκυμονούσα γυναίκα, σε ένα μικρό παιδί που χειρουργείτο ή στα άτομα με μεσογειακή αναιμία που είναι πολυμεταγγιζόμενα.

Αναφερόμενος στο ιστορικό της περιπέτειας του Χριστάκη Ανδρέου, ο πάτερ Στυλιανός ανέφερε πως ο 57χρονος είχε υποβληθεί σε μεγάλη εγχείρηση με αποτέλεσμα για μεγάλο χρονικό διάστημα να ήταν καθηλωμένος στο κρεβάτι. Πρόσθεσε επίσης πως στις 26 Μαρτίου εισήχθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο με φρικτούς πόνους στην κοιλιά, όπου οι επί καθήκοντι ιατροί διέγνωσαν ότι είχε προσβληθεί από τον εξαιρετικά επικίνδυνο ιό της Ηπατίτιδας Β.

Η οικογένεια του 57χρονου, είχε ζητήσει από το Υπουργείο τη διεξαγωγή έρευνας. Ο πάτερ Στυλιανός καταλήγοντας ανέφερε «εμείς χάσαμε ένα δικό μας πρόσωπο, ας ελπίσουμε ωστόσο στο μέλλον , να μην χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές».

Ο θάνατός του 57χρονου Χριστάκη Ανδρέου παρέμεινε μυστήριο, για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού ο Ανδρέου είχε υποβληθεί σε αναλύσεις , πριν από την εισαγωγή του στο νοσοκομείο για χειρουργική επέμβαση, χωρίς να υπάρχει ένδειξη του συγκεκριμένου ιού.

Ο διευθυντής του Νοσοκομείου Πάφου Σπύρος Γεωργίου ερωτηθείς σχετικά από το ΚΥΠΕ ανέφερε πως δεν έχει ενημερωθεί επίσημα για το πόρισμα της έρευνας του ανεξάρτητου λειτουργού ο οποίος διορίστηκε από τον υπουργό Υγείας Πέτρο Πετρίδη ύστερα από καταγγελίες συγγενών του 57χρονου Χριστάκη Ανδρέου. Εγώ, είπε ο κ Γεωργίου, « αμέσως όταν ενημερώθηκα από τους γιατρούς της παθολογικής κλινικής έκανα εσωτερική έρευνα και είχα ενημερώσει το Υπουργείο τηλεφωνικώς και μετέπειτα και γραπτώς για το δεδομένο περιστατικό».

Προσπαθήσαμε συνέχισε, « να δούμε άμεσα από πού προήλθε η μετάδοση , καλέσαμε τους αιμοδότες Πάφου, και είδαμε πως από τους αιμοδότες μας δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα». Στην συνέχεια πρόσθεσε , « ήρθαμε σε επαφή με το Νοσοκομείο Λάρνακας όπου εκεί διαπιστώθηκε πως κάποιο πρόβλημα υπήρχε από τους αιμοδότες. Είχε ζητήσει μάλιστα και έρευνα και ο υπουργός, έτσι τώρα βγήκε στο φως της δημοσιότητας το πόρισμα», που ωστόσο, όπως είπε, δεν έχει κοινοποιηθεί σε εμάς.

Ο κ Γεωργίου ανέφερε πως οι διαδικασίες που γίνονται στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου είναι πολύ προσεγμένες από το Χημείο. Πρόσθεσε μάλιστα, πως μετά το περιστατικό   σε σύσκεψη που έγινε εντός του Νοσοκομείου εξετάστηκαν όλα τα δεδομένα προκειμένου να μην παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα, μετάγγισης δηλαδή μολυσμένου αίματος, να μην σημειώνονται ανθρώπινα λάθη και να υπάρξει βελτίωση στην όλη διαδικασία.

Δυστυχώς παρατήρησε φαίνεται ότι στο Νοσοκομείο Λάρνακας υπήρξε ανθρώπινο λάθος.

Ο λειτουργός Τύπου του Υπουργείου Υγείας Δημήτρης Κωνσταντίνου ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ γιατί δεν έχει κοινοποιηθεί το πόρισμα στα νοσοκομεία Πάφου και Λάρνακας ανέφερε πως ο Υπουργός Υγείας Πέτρος Πετρίδης έχει ζητήσει από την ερευνώντα λειτουργό περαιτέρω διευκρινήσεις προτού προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια. Αφού είπε ο κ Κωνσταντίνου, δοθούν οι περαιτέρω διευκρινήσεις , τότε το Υπουργείο Υγείας θα αποφασίσει τι θα πράξει και στην συνέχεια θα το κοινοποιήσει στα νοσοκομεία.

ΚΥΠΕ/ΚΠ/