Νόσος του «Crohn» και η σχέση της με την κατάθλιψη

Νόσος του «Crohn» και η σχέση της με την κατάθλιψη

Ποιοι είναι οι λόγοι που η κατάθλιψη χτυπάει την πόρτα;

Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν την διάρροια, τον κοιλιακό πόνο, τις κράμπες, τα έλκη, την μειωμένη όρεξη και την απώλεια βάρους. Όλα τα παραπάνω μπορεί να περιορίσουν την σωματική ενέργεια του ατόμου, αλλά και να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική του διάθεση.


Πράγματι, πολλοί από όσους υποφέρουν από τη νόσο του Crohn βιώνουν παράλληλα κατάθλιψη. Οι λόγοι είναι διάφοροι και η κατανόησή τους είναι το πρώτο βήμα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος όταν συνυπάρχουν οι δύο ασθένειες.

Πρώτα από όλα, η νόσος του Crohn είναι μια χρόνια νόσος. Οι χρόνιες νόσοι τις περισσότερες φορές συνεπάγονται ένα παρατεταμένο στρες που αναμφίβολα επηρεάζει την ψυχική υγεία. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από μια χρόνια νόσο και από κατάθλιψη ταυτόχρονα μπορεί να νιώθουν ότι βρίσκονται σε ένα φαύλο κύκλο όπου το ένα πρόβλημα δημιουργεί το άλλο.

Εφόσον δεν υπάρχει μια και οριστική θεραπεία για το πρόβλημα, το άτομο μπορεί να νιώθει ότι δεν έχει τον έλεγχο, ότι το πρόβλημα θα έρχεται και θα ξαναέρχεται επηρεάζοντας όλους τους σημαντικούς τομείς της ζωής του. Αυτό το αίσθημα του μη ελέγχου, της αβοηθητότητας αποτελεί ιδανικό έδαφος για την ανάπτυξη καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Επιπλέον, μια από τις ιδιαιτερότητες της νόσου είναι ότι επηρεάζει σημαντικά την προσωπική ζωή και την καθημερινότητα εκείνου που υποφέρει. Δεν είναι σπάνιο για τους ασθενείς να περιορίζουν την προσωπική τους ζωή, να περνούν περισσότερο χρόνο μόνοι τους ή και να αισθάνονται λιγότερο παραγωγικοί και αποδοτικοί σε ότι κάνουν.

Όλα τα παραπάνω μπορεί να επηρεάσουν πολύ αρνητικά την αυτοεκτίμηση ενός ατόμου και να μειώσουν τη διάθεσή του για κοινωνικότητα, συντροφικότητα και ερωτική ζωή. Αλλά και σε σωματικό επίπεδο, οι προκλήσεις της ασθένειας είναι πολύ μεγάλες. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι υποτροπές της νόσου είναι σε μεγάλο βαθμό μη προβλέψιμες.

Τα καλά νέα είναι ότι η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια που μπορεί να καταπολεμηθεί. Για εκείνους που υποφέρουν από τη νόσο, η αντιμετώπιση της κατάθλιψης είναι ακόμα πιο σημαντική υπόθεση αφού γνωρίζουμε πια ότι η πορεία των αυτοάνοσων νοσημάτων-όπως η νόσος του Crohn- επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την ψυχική μας κατάσταση.

Ένας ασθενής λοιπόν που θα αποφασίσει να υποστηρίξει την ψυχική του υγεία, είτε μέσα από τη συνεργασία με ένα ειδικό, είτε βελτιώνοντας τον τρόπο ζωής του, θα βρεθεί σε μια πολύ πιο πλεονεκτική θέση απέναντι στην ασθένεια και θα αποκτήσει περισσότερο έλεγχο πάνω στη ζωή και την καθημερινότητά του.

Πηγή: kontasou.com