Ξενοδοχεία αλλάζουν χέρια στην Πάφο

Ξενοδοχεία αλλάζουν χέρια στην Πάφο

Η οικονομική κρίση που χτύπησε το νησί μας άφησε πίσω της τα σημάδια της. Ειδικά ο χάρτης της ξενοδοχειακής βιομηχανίας έχει αλλάξει. Πολλοί ιδιοκτήτες αναγκάστηκαν να πωλήσουν τα ξενοδοχεία τους λόγω της οικονομικής στενότητας, άλλους η κρίση τους οδήγησε στο να βρουν επενδυτές ώστε να σώσουν ό,τι σώζεται από τις περιουσίες τους και άλλους να τα παραχωρήσουν στις τράπεζες ως ανταλλαγή χρεών.

Αναμφίβολα, η περίοδος που διανύουμε είναι μια καλή συγκυρία για τον τουρισμό, με τους αριθμούς των τουριστικών αφίξεων να πολλαπλασιάζονται, ενώ με γεωμετρική πρόοδο αυξάνονται και οι διάφορες επενδύσεις. Ασφαλώς, τα πολεοδομικά κίνητρα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο. Ενώ σε Αγία Νάπα και Πρωταρά επιδίδονται σε έναν οργασμό εργασιών καθώς χτίζονται νέα ξενοδοχεία και επεκτείνονται σε κλίνες πολλά άλλα, στην Πάφο παρατηρούνται πιο ήρεμοι ρυθμοί.


Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΥΞΕ στην Πάφο, Θέμη Φιλιππίδη, υπάρχουν ξενοδόχοι που για διάφορους λόγους και λόγω οικονομικών δυσκολιών προχωρούν προς πώληση των τουριστικών μονάδων τους. Παράλληλα, λόγω των πολεοδομικών κινήτρων παρατηρούνται ανακαινίσεις ξενοδοχείων και εμπλουτισμός του τουριστικού τους προϊόντος με θεματικά εστιατόρια ή άλλες δραστηριότητες.

Ο κ. Φιλιππίδης επισήμανε επίσης ότι καταγράφονται και νέες ανεγέρσεις τουριστικών μονάδων στην Πάφο και συγκεκριμένα, ένα μεγάλο 5στερο ξενοδοχείο από την ΚΑΝΙΚΑ. «Πιστεύουμε ότι χρόνο με τον χρόνο θα επανέλθουμε στον ολόχρονο τουρισμό, εάν φυσικά υπάρξουν και υποδομές για τον αθλητικό τουρισμό και προωθηθεί ο πολιτιστικός και ο θρησκευτικός τουρισμός», αναφέρει ο κ. Φιλιππίδης.

Ήδη, στην αγορά τριών μεγάλων ξενοδοχείων στην Πάφο προχώρησε μεγάλη ισραηλινή εταιρεία. Πρόκειται για τα ξενοδοχεία «Cypria Maris», «Cypria Bay» και «Laura», τα οποία είχαν πρόσφατα περάσει στα χέρια Ινδού επιχειρηματία, ο οποίος με τη σειρά του τα πώλησε στους Ισραηλινούς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Globes Publisher, τα τρία ξενοδοχεία αγόρασαν έναντι €80 εκατ. η ισραηλινή εταιρεία Fattal Hotel Management LtD σε συνεργασία με την επίσης ισραηλινή ISSTA. Σημειώνεται ότι η Fattal Hotel Management LtD είναι ιδιοκτήτρια 38 ξενοδοχείων στο Ισραήλ και 85 ξενοδοχειακών μονάδων στην Ευρώπη.

Παράλληλα, υπάρχουν διάφορες ευκαιρίες στην Πάφο για την αγορά ξενοδοχείων τριών και τεσσάρων αστέρων. Σύμφωνα με αγγελίες που καταχωρήθηκαν στον Τύπο, πωλείται το ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων «ALOE». Οι παραλήπτες/διαχειριστές της Polynikis Tourist Enterprises Ltd, γνωστή ως ξενοδοχείο «ALOE», ενημερώνουν ότι η πώληση θα διεξαχθεί μέσω της διαδικασίας σφραγισμένων προσφορών.

Το ξενοδοχείο διαθέτει 272 δωμάτια, εγκεκριμένα από τον ΚΟΤ και έχει συνολικούς χώρους έκτασης περίπου 17.000 τ.μ. Από τον διαχειριστή αναφέρεται ότι το ξενοδοχείο βρίσκεται σε λειτουργία καθώς για το 2017, 160 από τα 272 δωμάτια είναι δεσμευμένα με διεθνείς τουριστικούς πράκτορες. Όπως αναφέρεται, τα συνολικά εισοδήματα του ξενοδοχείου κατά την περσινή τουριστική περίοδο ανήλθαν σε περίπου €3,8 εκατ. και η μέση πληρότητα για την ίδια περίοδο ανήλθε στο 62%.

Επίσης, στον Τύπο δημοσιεύτηκε και αγγελία πώλησης τριάστερου ξενοδοχείου στο κέντρο της Πάφου. Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο διαθέτει 76 δωμάτια με 13 καταστήματα, ενώ διαθέτει επίσης πισίνα, μπαρ, καφετερία, δύο εστιατόρια και ιδιωτικό χώρο στάθμευσης. Η τιμή πώλησης ανέρχεται στα €8,5 εκατ.

Πηγή: Φιλελεύθερος