Οδύνη και αγωνία για τους κατοίκους των Σπηλιών και των γύρω κοινοτήτων

Οδύνη και αγωνία για τους κατοίκους των Σπηλιών και των γύρω κοινοτήτων

Πόνο,  θλίψη, αγωνία, άγχος και εφιάλτη βίωσαν οι κάτοικοι των κοινοτήτων της οροσειράς του Τροόδους.

Τα συναισθήματα μας δεν περιγράφονται ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο πάτερ Κυριάκος Παπαγιάννης ιερέας της κοινότητας Σπηλιών προσθέτοντας πως το αποτέλεσμα της πυρκαγιάς είναι “μαυρίλα, κάρβουνο, στάχτη”.


“Πονεί η ψυχή μας, και κλαίει η καρδιά μας, να βλέπεις τα βουνά να καίγονται και  από τη χαρά του πρασίνου να ζεις τη στάχτη” ,είπε ενώ εξέφρασε το φόβο του λέγοντας για την φωτιά πως “εκεί που νομίζεις ότι ηρέμησε, μπορεί να ξυπνήσει”.

Ο πάτερ Κυριάκος αναφέρθηκε και στον θάνατο των δύο δασοπυροσβεστών που έδωσαν για το καθήκον ότι πολυτιμότερο είχαν την ζωή τους.

Πρόσθεσε μάλιστα  πως αντιπροσωπεία της κοινότητας θα παραστεί  το απόγευμα στην κηδεία του 44χρονου  δασοπυροσβέστη Μάριου Αριστοτέλους που τελείται στη Δένεια από τον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους αλλά και αύριο στην κηδεία του 49χρονου δασοπυροσβέστη Ανδρέα Σοφοκλέους που θα τελεστεί από τον Ιερό Ναό Αγίου Χρυσοστόμου στη Λακατάμια.

Ο ιερέας της κοινότητας είπε μάλιστα πως έγιναν παρακλήσεις στην Παναγία Χρυσοκουρδαλιώτισσα και στον Άγιο Αντώνιο. Ήταν συνέχισε, το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε.

Ο πάτερ Νεόφυτος αναφέρθηκε και στις δοκιμασίες που βιώνει ο άνθρωπος λέγοντας ωστόσο πως στον ορθόδoξο χριστιανό δεν υπάρχει “γιατί”.

Ακολούθως είπε  πως ο πύρινος εφιάλτης αυτή την στιγμή άλλαξε πορεία και κατευθύνεται προς τον Άγιο Θεόδωρο και την Αγία Ειρήνη, κάνοντας τις ψυχές των κατοίκων της περιοχής να ραγίζουν .

Μόνιμος  κάτοικος των Σπηλιών η Ελένη Ασκρόφτ ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως σήμερα η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη , ωστόσο ο φόβος της αναζωπύρωσης παραμένει.

Εμείς ανέφερε δεν υποστήκαμε ζημιές ωστόσο πενήντα με εκατό μέτρα από την Παναγία Χρυσοκουρδαλιώτισα στην κοινότητα Κούρδαλι απειλήθηκαν κατοικίες.

Η κ. Ασκρόφτ ανέφερε πως μόνο χθες κοιμήθηκε σπίτι της, στο χώρο της σημείωσε, ενώ  όλες τις προηγούμενες μέρες λόγω του μεγάλου κακού- όπως είπε- μετέβαινε σε φιλικό της σπίτι στην κοινότητα της Γαλάτας.

Η Αστυνομία είπε, “μας ζήτησε να εκκενώσουμε τις κατοικίες μας”.

Φανερά συγκινημένη η κ. Ασκρόφτ μίλησε για την ανθρωπιά των εθελοντών οι οποίοι εργάστηκαν ακατάπαυστα για την κατάσβεση της φωτιάς.

Οι περιπολίες , έχουν εντατικοποιηθεί είπε, σημειώνοντας ωστόσο πως αυτό πρέπει να αποτελέσει το κανόνα και όχι την εξαίρεση.