Οικολόγοι: Θετικό ότι προβληματίζει πολλούς το Eden project

Οικολόγοι: Θετικό ότι προβληματίζει πολλούς το Eden project

Το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι φορείς και οργανωμένα σύνολα προβληματίζονται για την επένδυση Eden  της Γεροσκήπου, είναι θετικό τονίζει σε ανακοίνωση του το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών. Οι οικολόγοι κάνουν λόγο για «εγκλήματα του παρελθόντος» που πάνε να επαναληφθούν και επισημαίνουν ότι τάσσονται στο πλευρό του Δήμο Γεροσκήπου, που εξέφρασε ανησυχίες για τη μεγάλη ανάπτυξη.

Χαιρετίζουμε την κίνηση του Δήμου να αποστείλει επιστολή προς τα αρμόδια υπουργεία, όπως και την στάση που κρατά ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων που εκφράζει και αυτός τις έντονες επιφυλάξεις και ανησυχίες του, αναφέρει το Κίνημα στην ανακοίνωση του και υπενθυμίζει ότι ήδη οι επενδυτές έχουν κόψει τον αρχικό προϋπολογισμό κατά 50% και από τα 7,5 δισεκατομμύρια έπεσαν στα μισά.


«Όταν εμφανίστηκαν οι επενδυτές μιλούσαν για 10 δισεκατομμύρια και τώρα ήδη βρίσκονται κοντά στα 4 δις», επισημαίνουν. « Οι δικές μας μάλιστα πληροφορίες είναι ότι ο συγκεκριμένος επενδυτής στην πραγματικότητα δεν διαθέτει ούτε μισό δισεκατομμύριο. Τα υπόλοιπα, λένε οι υποστηρικτές του, ελπίζει να τα προσελκύσει μετά την απόκτηση της άδειας.

Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Θυμίζουμε την περίφημη επένδυση του Κατάρ ή την επένδυση στο λιμάνι Λάρνακας. Σε καμία των περιπτώσεων δεν θα επιτρέψουμε να γίνει ένα ακόμη περιβαλλοντικό έγκλημα».

Οι οικολόγοι επισημαίνουν ότι οι επενδυτές θέλουν  να αντλήσουν 10 εκατομμύρια κυβικά μέτρα θαλάσσιας άμμου από τον κυπριακό βυθό για την κατασκευή του τεχνητού νησιού αψηφώντας τους κινδύνους από τις αλλαγές στη θαλάσσια περιοχή και όλα αυτά χωρίς να έχουν προηγηθεί οποιεσδήποτε ακτομηχανικές μελέτες.

«Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έχει ξεκαθαρίσει με συνεχή διαβήματα προς την Κυβέρνηση και το Γενικό Ελεγκτή ότι θα είναι έγκλημα να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, όπως στην περίπτωση της Λίμνης Πόλης Χρυσοχούς και να συνεχισθούν οι χαριστικές παραχωρήσεις, σε οποιονδήποτε επιχειρηματία, θυσιάζοντας και πάλι το περιβάλλον», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: Φιλελεύθερος/Ντόρα Χριστοδούλου