Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τον Κωστή Παλαμά

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τον Κωστή Παλαμά

Στην παρουσία του Δημάρχου Πάφου Φαίδων Φαίδωνος, του Προέδρου του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, του καθηγητή Παντελή Βουτουρή, της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αλεξάνδρας Σαμουήλ, του καθηγητή του Πανεπιστημίου Ανδρέα Σεραφείμ, εκπαιδευτικών , φοιτητών του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών, μαθητών των Λυκείων της Πάφου και αρκετών γονιών πραγματοποιήθηκαν στην Πάφο οι καθιερωμένες εκδηλώσεις για τον Εθνικό μας ποιητή Κωστή Παλαμά σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου του Πνευματικού και Φυσιολατρικού Πνευματικού Ομίλου Πάφου.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλάμβανε, προστίθεται στην ανακοίνωση μουσικό-φιλολογική ημερίδα με τη συμμετοχή προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου και προβολή οπτικοακουστικού υλικού.


Στο συνέδριο απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Φυσιολατρικού Πνευματικού Ομίλου Πάφου Αντρέας Σωτηριάδης και ο Πρόεδρος του Τμήματος Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών καθηγητής Παντελής Βουτουρής.

Το Πρόγραμμα της ημερίδας περιελάμβανε επίσης – όπως αναφέρεται – εισηγήσεις από τους φοιτητές , ανάγνωση αποσπασμάτων από το πεζογραφικό έργο του Κωστά Παλαμά, απαγγελίες ποιημάτων του Κωστή Παλαμά από ξενόγλωσσους φοιτητές του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθώς και ερμηνείες μελοποιημένων ποιημάτων του Κωστή Παλαμά από τη Βασιλεία Μέλιου και την Ευγενία Χατζή.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων από τη Χορωδία Ορφέας Πάφου υπό τη διεύθυνση του μουσικού Πόλυ Χαραλάμπους, ομιλία από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου Φίλιππο Παππά με θέμα « Ο δημοσιογράφος Κωστής Παλαμάς και απαγγελίες ποιημάτων από τις εκπαιδευτικούς Μαίρη Χατζησοφοκλέους και Έφη Σιερεπεκλή – Βορκά..

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διαβάστηκε Μήνυμα του Πρέσβη της Ελλάδος στην Κύπρο Ηλία Φωτόπουλου.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έκλεισαν ξενόγλωσσοι μεταπτυχιακοί φοιτητές του πανεπιστημίου Κύπρου με την απαγγελία μεταφρασμένων ποιημάτων από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου Zorka Sljivarcanin, Aleksadra Milanovic, Tamara Nosorgin .

Εξάλλου μέσα στα πλαίσια των Παλαμικών Γιορτών ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα και έγινε η απονομή των Βραβείων του Παλαμικού Διαγωνίσματος.

Το θέμα του φετινού διαγωνίσματος ήταν: Κωστής Παλαμάς και Δημήτρης Λιπέρτης: Εκφραστές των ανεκπλήρωτων εθνικών πόθων του Ελληνισμού, μέσα από τα εθνικά και πατριωτικά ποιήματα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα το 1ο Βραβείο εξασφάλισε η Θέα Καλλασίδου , μαθήτρια του Λυκείου Α΄, Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ , το 2ο Βραβείο η Μόνικα Τσαρτσάλη, Μαθήτρια Λυκείου Α’ Εθνάρχη Μακαρίου Γ , το 3ο Βραβείο δεν δόθηκε.

Έπαινο εξασφάλισαν οι μαθήτριες Στέλλα Αθανασίου , μαθήτρια του Αγίου Χαραλάμπους Έμπας και Μαρία Αντωνίου , μαθήτρια του Λυκείου Α’ Εθνάρχη Μακαρίου Γ’.

Την επιμέλεια και παρουσίαση του προγράμματος συντόνιζε η μεταπτυχιακή φοιτήτρια Ελένη Περδούση.

Εξάλλου η Επιτροπή Αξιολόγησης των δοκιμίων αποτελείτο από τους φιλόλογους Παναγιώτα Μαργαρίτη, Χριστίνα Νεοκλέους και Χρυσόστομο Χρυσοστόμου .

Η Παλαμική Γιορτή ολοκληρώθηκε με την καθιερωμένη στέψη της προτομής του Κωστή Παλαμά από το Δήμαρχο Πάφου Φαίδων Φαίδωνος.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΧΡ)