Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η άσκηση «Διάσωση 2013» στο Διεθνές Αεροδρόμιο Πάφου

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η διεξαγωγή της μεγάλης άσκησης “Διάσωση 2013”


στο Διεθνή Αερολιμένα Πάφου. Η άσκηση διήρκησε περίπου δύο ώρες και σ’ αυτήν συμμετείχαν διάφοροι φορείς και υπηρεσίες του κράτους και του ιδιωτικού τομέα που εδρεύουν εντός και εκτός του Αεροδρομίου της Πάφου, ανάμεσα στις οποίες το Υπουργείο Υγείας, το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, η Πολιτική Αεροπορία, η Πυροσβεστική Υπηρεσία., η Αστυνομία, η Πολιτική Άμυνα και ιδιωτικές εταιρείες και φορείς του Αεροδρομίου Πάφου.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της άσκησης ο Διευθυντής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της HermesAirport Αδάμος Ασπρής εξέφρασε την ικανοποίηση του και είπε «είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα της σημερινής άσκησης, θεωρούμε ότι έχουν εξαχθεί χρήσιμα συμπεράσματα , τα οποία θα μας βοηθήσουν στο να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο το επίπεδο συντονισμού μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών, και το αποτέλεσμα σε περίπτωση που υπάρξει περιστατικό έκτακτης ανάγκης».Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, είκοσι λεπτά πριν από την προσγείωση του, επιβατικό αεροσκάφος το οποίο μεταφέρει 40 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα, εκπέμπει σήμα κινδύνου, λόγω απώλειας του ενός εκ των δύο κινητήρων. Στη διάρκεια της διαδικασίας προσγείωσης του, σημειώνεται ατύχημα με το αεροσκάφος να καταλήγει εκτός του διαύλου. Η ουρά και το αριστερό φτερό του, συμπεριλαμβανομένου και του κινητήρα του αεροσκάφους, αποκόπτονται γεγονός που οδηγεί στη συντριβή του, με ανθρώπινες απώλειες και τραυματίες. Παράλληλα, διαπιστώνεται διαρροή καυσίμων με κίνδυνο ανάφλεξης.Ως αποτέλεσμα της έκτακτης κατάστασης, όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες εντός και εκτός Αεροδρομίου καθώς και τα διάφορα σώματα διάσωσης, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν άμεσα το περιστατικό. Με τη διεξαγωγή της άσκησης, το Αεροδρόμιο Πάφου έχει ως στόχο την εξακρίβωση της ετοιμότητας όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών καθώς και τα επίπεδα συντονισμού μεταξύ τους, σε περίπτωση αντιμετώπισης μιας έκτακτης κατάστασης.

Την οργάνωση και συντονισμό της άσκησης ανέλαβε το Τμήμα Επιχειρήσεων της Hermes, με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτικής Αεροπορίας και τη συνεργασία διαφόρων κυβερνητικών, καθώς και μη κυβερνητικών τμημάτων και υπηρεσιών.

Την άσκηση παρακολούθησαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και επικεφαλής διαφόρων υπηρεσιών και οργανισμών, που εδρεύουν τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό και εμπλέκονται στην λειτουργία αεροδρομίων και τη διαχείριση κρίσεων.

ΚΥΠΕ/ΚΠ/