Ομιλία του Προέδρου του Κολεγίου κ. Θεόδωρου Αντωνίου

Ομιλία του Προέδρου του Κολεγίου κ. Θεόδωρου Αντωνίου

Αγαπητοί αντιπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, αγαπητοί προσκεκλημένοι, αγαπητοί φίλοι,


 

Όλοι βιώνουμε καθημερινά βαθιά στο πετσί μας τις τρομερά δύσκολες οικονομικές συνθήκες που περνά η χώρα μας ένεκα της καταστροφικής οικονομικής κρίσης. Η ανεργία συνεχώς καλπάζει και κτυπά ανελέητα κυρίως τους νέους μας. Η Κυπριακή οικογένεια ζει πρωτόγνωρες συνθήκες συνεχούς αγωνίας για το τι μέλλει γενέσθαι ενώ παράλληλα οι επιχειρήσεις αγωνίζονται απεγνωσμένα για επιβίωση.

Στην αντίπερα όχθη, η Κυπριακή κοινωνία έχει εναποθέσει τις ελπίδες της, κυρίως στην ξενοδοχειακή βιομηχανία η οποία έχει πληγεί λιγότερο από την κρίση καθώς και στην επιβεβαιωμένη ύπαρξη υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σ’ αυτούς τους λοιπόν τους χαλεπούς καιρούς, το Κολέγιο Μεσόγειος, όντας στην βιομηχανία της επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης από το 1998 έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στους τομείς ξενοδοχειακών και επισιτιστικών τεχνών, καινοτομεί. Επεκτείνει και αναβαθμίζει φέτος τις δραστηριότητες του σε επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε μια επαρχία που πραγματικά υποφέρει και έχει ανάγκη από αναπτυξιακά και άλλα έργα, για να δώσει πνοή, ελπίδα και προοπτική στους Παφίτες αλλά και σ’ όλους τους νέους από όλα τα μήκη και πλάτη της πατρίδας μας.

Με όραμα να καθιερωθεί βραχυπρόθεσμα σε ένα ισχυρό εκπαιδευτικό ίδρυμα το οποίο θα συμβάλει στην περαιτέρω αναβάθμιση και τοποθέτηση της Πάφου στο χάρτη της ποιοτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νησί μας, το Μεσόγειος φιλοδοξεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο προσφοράς στην κοινωνία των πολιτών τόσο σε επαρχιακό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Με Στόχο τη δημιουργία άριστων νέων επαγγελματιών και επιστημόνων αλλά και τη συνεχή κατάρτιση του ενεργού και ανενεργού ανθρώπινου δυναμικού, το Μεσόγειος έχει σχεδιάσει προγράμματα στο πιο ψηλό επίπεδο που μπορεί κάποιος να βρει στην Κυπριακή εκπαιδευτική πραγματικότητα. Τόσο το υψηλό επίπεδο διδακτικού προσωπικού όσο και τα σύγχρονα μέσα και μέθοδοι διδασκαλίας , διασφαλίζουν εκ των προτέρων την επιτυχία των ψηλών στόχων που έχουμε θέσει.

Περαιτέρω, στα πλαίσια της Κοινωνικής του Ευθύνης, το Μεσόγειος έχει στόχο να ενώσει τις δυνάμεις του με τη Λέσχη Αλληλεγγύης Πάφου αλλά και με άλλους κοινωνικούς φορείς, για ενίσχυση του αγώνα που διεξάγεται για πραγματική και ουσιαστική υποστήριξη των δυσπραγούντων από την οικονομική κρίση συμπατριωτών

μας, αλλά και την ευρύτερη προσφορά στα κοινωνικά πράγματα της πόλης και επαρχίας της Πάφου.

Η οικονομική αρωγή και η συνεχής υποστήριξη των φοιτητών μας για όσο το δυνατό πιο ανώδυνες οικονομικά σπουδές, δεν μπορεί παρά να είναι στις ύψιστες προτεραιότητες του ιδρύματος στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας. Το Μεσόγειος έχει ήδη προσφέρει στους Κύπριους και μόνιμους κάτοικους Κύπρου φοιτητές μας, εκπτώσεις και υποτροφίες που φθάνουν μέχρι και 100% των διδάκτρων για το πρώτο ακαδημαϊκό έτος ή 30% για όλα τα έτη σπουδών. Επί πλέον έχει εισάξει σύστημα διευκόλυνσης πληρωμής διδάκτρων και προσφέρει στους φοιτητές του συμβουλευτική υποστήριξη για σοφή αντιμετώπιση του κόστους σπουδών τους.

Το Campus του Μεσόγειος απαρτίζεται:
1. Από την ακαδημαϊκή πτέρυγα του κολεγίου η οποία μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 800 φοιτητές, το λόμπυ και το χώρο υποδοχής, τα γραφεία διοίκησης, εκπαιδευτικές αίθουσες, το εργαστήριο πληροφορικής, το εργαστήριο επίδειξης μαγειρικής, τον καθηγητικό σύλλογο και άλλους ακαδημαϊκούς χώρους.
2. Από μία επί πλέον πτέρυγα στην οποία το κολέγιο μπορεί να επεκταθεί για να μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 2,500 φοιτητές.
3. Από τη φοιτητική εστία η οποία μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 200 φοιτητές με ίσως το πιο χαμηλό κόστος παγκύπρια.
4. Από το ξενοδοχείο Mayfair στους χώρους του οποίου οι φοιτητές της Σχολής Διοίκησης Ξενοδοχείων και Μαγειρικών Τεχνών θα εξασκούνται σε πραγματικό περιβάλλον εργασίας.
5. Δύο τεράστιες κολυμβητικές δεξαμενές, γήπεδο καλαθόσφαιρας, mini football και volley ball για σκοπούς αθλητικών δραστηριοτήτων.
6. Γυμναστήριο με sauna και steembath όπου οι φοιτητές μπορούν δωρεάν ή με ελάχιστο κόστος να γυμνάζονται και να χαλαρώνουν.

Επίσης το Campus του κολεγίου στεγάζεται στο κέντρο της πόλης της Πάφου, μόλις 15 λεπτά με τα πόδια από το κέντρο και 15 λεπτά από το λιμανάκι της Κάτω Πάφου. Είναι απέναντι από το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Κύπρου το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει πριν το τέλος του 2013 και δίπλα από τις πολυσύχναστες συγκοινωνίες της λεωφόρου Αποστόλου Παύλου απ’ όπου οι φοιτητές μας μπορούν να κινηθούν με ευκολία στην πόλη και επαρχία Πάφου καθώς και σε ολόκληρο το νησί μας.

Τώρα, σ’ ότι αφορά τα ακαδημαϊκά προγράμματα του κολεγίου:

Το Μεσόγειος έχει αρχίσει το πρώτο ακαδημαϊκό έτος με δύο σχολές. Τη Σχολή Διοίκησης Ξενοδοχείων και την Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων, με ένα ακαδημαϊκό και τέσσερα επαγγελματικά προγράμματα. Στόχος για την ακαδημαϊκή χρονιά 2013-2014 είναι η δημιουργία ακόμη δύο σχολών. Της Σχολής Καλών Τεχνών και της Σχολής Θετικών Επιστημών με πέντε νέα προγράμματα, τέσσερα ακαδημαϊκά σε επίπεδο πτυχίου και ένα επαγγελματικό δίπλωμα.

Θέλω στο σημείο αυτό να αναφερθώ στο εκπαιδευτικό δυναμικό του κολεγίου για το οποίο πραγματικά είμαστε περήφανοι. Όλοι τους είναι εξαιρετικοί εκπαιδευτικοί με την

πλειοψηφία αυτών σε επίπεδο διδακτορικού ή δύο τουλάχιστον μεταπτυχιακά στον τομέα τους με πλούσια δραστηριότητα σε ερευνητικά προγράμματα και επιστημονικές δημοσιεύσεις αλλά και διακεκριμένοι στον επαγγελματικό και εκπαιδευτικό τομέα. Το ακαδημαϊκό και επαγγελματικό τους παρελθόν σε συνδυασμό με τον ακαίραιο χαρακτήρα τους, την εργατικότητά τους και κυρίως την Αγάπη τους προς τους φοιτητές μας, προκαθορίζει και διασφαλίζει την ακαδημαϊκή και επαγγελματική επιτυχία των αποφοίτων μας.

Όπως έχω ήδη αναφέρει, είμαστε πολύ περήφανοι για τη Σχολή Διοίκησης Ξενοδοχείων , καθώς είναι η μοναδική Πρότυπη Σχολή Διοίκησης Ξενοδοχείων στην Κύπρο και Μοναδική στην Ανατολική Μεσόγειο η οποία έχει αναγνωριστεί και συνδεθεί με τα Διεθνούς φήμης ακαδημαϊκά ιδρύματα του Εκπαιδευτικού Ομίλου της Ελβετίας Swiss Education Group, Hotel Institute of Montreux και Culinary Arts Academy.

Στο σημείο αυτό δεν μπορώ να μην αναφερθώ στους λόγους που μας έχουν ωθήσει να δημιουργήσουμε από το πρώτο ακαδημαϊκό έτος τη Σχολή Διοίκησης Ξενοδοχείων. Όπως όλοι γνωρίζουμε τα τελευταία χρόνια, η ξενοδοχειακή μας βιομηχανία παρά τους ενθαρρυντικούς δείκτες επιτυχίας σε τουριστικό ρεύμα, υποφέρει από έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού υψηλών προδιαγραφών, γνώσεων και δεξιοτήτων το οποίο να ανταποκρίνεται στις ψηλές απαιτήσεις των επιπέδων υπηρεσιών που έχουμε σαν στόχο να προσφέρονται για προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού στην Κύπρο.

Ο στόχος του Μεσόγειος είναι διττός: καταρχάς, μέσα από τα ψηλά επίπεδα λειτουργίας της Σχολής Διοίκησης Ξενοδοχείων στοχεύει να παράξει κυρίως Κύπριους επαγγελματίες ψηλών προδιαγραφών, οι οποίοι θα στελεχώνουν τις εποπτικές και διευθυντικές θέσεις της ξενοδοχειακής μας βιομηχανίας και δεύτερον θα είναι ικανοί να μπορούν να εκπαιδεύουν το ανθρώπινο δυναμικό τους όλων των επιπέδων και ειδικοτήτων, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη του ζωτικού αυτού τμήματος της Κυπριακής Οικονομίας. Για το σκοπό αυτό το Κολέγιο έχει εγκαθιδρύσει πολύ στενή συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ξενοδόχων της Πάφου, ο Πρόεδρος του οποίου, κ. Θέμης Φιλιππίδης, είναι και μέλος του Συμβουλίου του Κολεγίου μας.

Στη Σχολή Διοίκησης Ξενοδοχείων προσφέρονται τέσσερα προγράμματα σπουδών:
1. Διοίκηση Ξενοδοχείων ή Hotel Management το οποίο είναι ακαδημαϊκό πρόγραμμα σε επίπεδο Ανώτερου Διπλώματος. Οι απόφοιτοι θα έχουν την επιλογή είτε να συνεχίσουν κοντά μας στο τέταρτο έτος σπουδών του νέου ακαδημαϊκού προγράμματος που θα αρχίσει το φθινόπωρο του 2014 με τίτλο Hospitality, Casino & Resort Management και να αποκτήσουν το σχετικό πτυχίο, είτε θα γίνονται αυτόματα αποδεκτοί για συνέχιση σπουδών στο Hotel Institute of Montreux στην Ελβετία και με μόνο έξι μήνες να μπορούν να αποκτήσουν το HIM BBA in Hospitality Management και το American BBA in Hospitality Management.
2. Μαγειρικές Τέχνες ή Culinary Arts, το οποίο είναι επαγγελματικό πρόγραμμα σε επίπεδο Διπλώματος. Οι φοιτητές μπορούν με την αποφοίτηση τους να γίνονται αυτόματα αποδεκτοί για συνέχιση σπουδών στο Culinary Arts Academy επίσης του εκπαιδευτικού ομίλου Swiss Education Group για απόκτηση πτυχίου στις Μαγειρικές Τέχνες.

3. Διοίκηση Λειτουργιών Φιλοξενίας ή Hospitality Operations Management με εξειδίκευση στη Διοίκηση Τροφίμων και Ποτών ή Food and Beverage Management, το οποίο είναι επαγγελματικό πρόγραμμα σε επίπεδο διπλώματος, και τέλος,
4. Διοίκηση Λειτουργιών Φιλοξενίας με εξειδίκευση στη Διοίκηση Υποδοχής και Δωματίων ή Rooms Division Management το οποίο επίσης είναι επαγγελματικό πρόγραμμα σε επίπεδο διπλώματος.

Το κολέγιο προσφέρει στους απόφοιτους και των δύο αυτών επαγγελματικών προγραμμάτων, τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο τρίτο έτος του προγράμματος Διοίκηση Ξενοδοχείων με μεταφορά πιστωτικών μονάδων, ή στο Hotel Institute of Montreux όπου θα γίνονται αποδεκτοί για απόκτηση του Ανώτερου Διπλώματος στο πρόγραμμα Hospitality Management.

Τώρα, επιτρέψετέ μου να αναφερθώ στους λόγους που η Σχολή Διοίκησης Ξενοδοχείων του Κολεγίου μας είναι Πρότυπη Σχολή και Μοναδική στην Ανατολική Μεσόγειο:

Στα προγράμματα του κολεγίου, οι φοιτητές μας, εκτός από μαθήματα σε αίθουσες διδασκαλίας τα οποία προσφέρονται σε διάφορα άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, απολαμβάνουν τα εξής μοναδικά πλεονεκτήματα:
1. Βιωματικά Εργαστήρια σε πραγματικό περιβάλλον εργασίας μέσα στους χώρους παραγωγής υπηρεσιών του ξενοδοχείου Mayfair, όπως, Κουζίνες, εστιατόρια, μπαρς, υποδοχή, δωμάτια πελατών κλπ.
2. Ιδρυματική Κατάρτιση καθ’ όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους με πρακτική εξάσκηση μέσα στα τμήματα λειτουργίας του ξενοδοχείου. Οι πρωτοετείς σε βασικό επίπεδο, οι δευτεροετείς σε εποπτικό επίπεδο και οι τριτοετείς σε επίπεδο τμηματάρχη.
3. Πληρωμένη βιομηχανική κατάρτιση τους καλοκαιρινούς μήνες ενδιάμεσα των σπουδών τους σε πολυτελή ξενοδοχεία με τα οποία το κολέγιο μας έχει υπογράψει σχετική σύμβαση. Αυτό σημαίνει ότι οι φοιτητές μας εκτός από την υψηλού επιπέδου επεκτεινόμενη κατάρτιση που θα αποκομίζουν από τη βιομηχανική τους πρακτική, θα κερδίζουν ένα αρκετά σεβαστό ποσό εισοδημάτων τα οποία θα διευκολύνουν το κόστος σπουδών τους. Ως εκ τούτου, με την αξιολογήση των προγραμμάτων του κολεγίου η οποία θα ακολουθήσει απο την αρμόδια επιτροπή και με το δικαίωμα κρατικής χορηγίας, το κόστος των σπουδών τους εκμηδενίζεται.
4. Η δυνατότητα τους να γίνονται αυτόματα αποδεκτοί για συνέχιση των σπουδών τους αν το επιθυμούν στα προαναφερθέντα Ελβετικά Ιδρύματα παγκοσμίου φήμης είναι μοναδικό πλεονέκτημα σπουδών στην ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο.
5. Το κολέγιο μας έχει δημιουργήσει το πρωτοποριακό Γραφείο Δια-βίου Υποστήριξης Καριέρας. Το εν λόγω αυτό γραφείο, δημιουργεί ειδικό λογισμικό το οποίο θα συνδέει τους εργοδότες με τους φοιτητές και απόφοιτους του κολεγίου ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΟΣΤΟΣ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ μέχρι τη συνταξιοδότησή τους. Οι εργοδότες θα μπορούν να ενημερώνουν το λογισμικό με όλες τις νέες θέσεις

εργασίας και αυτόματα θα ενημερώνονται όλοι οι φοιτητές και απόφοιτοι μας, δίνοντας τους τη δυνατότητα να διεκδικήσουν μια θέση.

Επίσης αν κάποιος απόφοιτος μας κατά τη διάρκεια της καριέρας του παραμένει στάσιμος σε κάποιο σημείο της ιεραρχίας και επιθυμεί να μετακινηθεί για ανέλιξη, θα μπορεί να αποταθεί στο Γραφείο Δια-βίου Υποστήριξης Καριέρας το οποίο θα του προσφέρει κάθε δυνατή υποστήριξη μέσα από το δίκτυο που έχει αναπτύξει με τους εργοδότες. ΠΑΝΤΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΟΣΤΟΣ.
6. Περαιτέρω, το Κέντρο Δια-βίου Μάθησης του Μεσόγειος θα συγκεντρώνει από όλο τον κόσμο νέες τεχνολογίες, νέα προϊόντα, εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες και θα διοργανώνει κάθε χρόνο εκπαιδευτικά προγράμματα και εκπαιδευτικές εκδρομές στην Κύπρο αλλά κυρίως στο εξωτερικό, με στόχο τη συνεχή αναβάθμιση των επαγγελματιών πλέον αποφοίτων του κολεγίου μας. Τα περισσότερα εξ αυτών δε θα είναι στα πλαίσια σχετικών προγραμμάτων επιχορήγησης της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού.

Σύμφωνα με τα προαναφερθέντα πλεονεκτήματα σπουδών και πολλά άλλα μικρά, ωστόσο εξ ίσου ουσιαστικά, είναι απ’ όλους πλέον αποδεκτό ότι οι φοιτητές της σχολής Διοίκησης Ξενοδοχείων και Μαγειρικών Τεχνών με την αποφοίτηση τους θα είναι ολοκληρωμένοι επαγγελματίες έτοιμοι να αναλάβουν επιτυχώς εποπτικές και διευθυντικές θέσεις, αρκούντως εκπαιδευμένοι να συμβάλουν με την εργασία τους στην περαιτέρω αναβάθμιση της ξενοδοχειακής βιομηχανίας.

Εκτός από τη Σχολή Διοίκησης Ξενοδοχείων το Μεσόγειος έχει λειτουργήσει από φέτος και τη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων ή Business School, η οποία προσφέρει για φέτος μαθήματα προετοιμασίας των φοιτητών για απόκτηση του Ανώτερου Επαγγελματικού Τίτλου Associated Chartered Certified Accounting γνωστό και ως ACCA.

Σ’ αυτό το σημείο, παρακαλώ να μου επιτρέψετε να αναφερθώ εν συντομία στους βραχυπρόθεσμους σχεδιασμούς του κολεγίου μας:

Η ακαδημαϊκή ομάδα μας έχει ετοιμάσει για υποβολή προς έγκριση στο ΥΠΠ, πέντε νέα προγράμματα σπουδών τα οποία θα είναι διαθέσιμα στους ενδιαφερόμενους το Φθινόπωρο του 2014.

Η Σχολή Διοίκησης Ξενοδοχείων θα ενισχυθεί με νέο ακαδημαϊκό πτυχιακό πρόγραμμα
«Hospitality, Casino and Resort Management» παρέχοντας την ευκαιρία στους υφιστάμενους αλλά και σε νέους φοιτητές να αποκτήσουν πτυχίο στη διοίκηση ξενοδοχείων με εξειδικεύσεις στις νέες τάσεις τουριστικών μονάδων.

Η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων θα ενισχυθεί με δύο νέα προγράμματα. Δύο νέα ακαδημαϊκά προγράμματα στη «Διοίκηση Επιχειρήσεων» και στη «Λογιστική» σε επίπεδο πτυχίου και ένα επαγγελματικό πρόγραμμα στη «Διοίκηση Γραφείου και Γραμματειακές Σπουδές» σε επίπεδο Διπλώματος.

Επίσης στις δύο νέες σχολές «Θετικών Επιστημών» και «Καλών Τεχνών» έχουν ετοιμαστεί για υποβολή και έγκριση από το ΥΠΠ προγράμματα για την «Επιστήμη

Ηλεκτρονικών Υπολογιστών» με εξειδικεύσεις και την «Μουσικολογία». Και τα δύο προγράμματα θα είναι τετραετή και θα οδηγούν σε απόκτηση πτυχίου.

Τελειώνοντας, για να μην σας κουράσω άλλο, θα ήθελα να αναφερθώ στο Κέντρο Δια- βίου Μάθησης του Μεσόγειος. Με πείρα και επιτυχίες πέραν των δεκαπέντε ετών, το Μεσόγειος μέσα από τις δραστηριότητες του Κέντρου Δια-βίου Μάθησης, εκτός από τα παραδοσιακά και άλλα νέα προγράμματα επαγγελματικής ανάπτυξης, έχει ετοιμάσει ταχύρυθμα εντατικά εκπαιδευτικά προγράμματα για 20 επαγγέλματα τα οποία θα αρχίσουν τον Ιανουάριο του 2014. Τα προγράμματα αυτά είναι συνδεδεμένα με τα Πρότυπα Επαγγελματικά Προσόντα που έχει ετοιμάσει η ΑνΑΔ και ο τελικός στόχος είναι η απόκτηση επαγγελματικού πιστοποιητικού του Μεσόγειος αλλά και η επιτυχία στις εξετάσεις για κρατική πιστοποίηση στο επαγγελματικό προσόν από την ΑνΑΔ.

Τα προγράμματα αυτά απευθύνονται κυρίως σε άνεργους όλων των ηλικιών (και όχι μόνον) που επιθυμούν την κατάρτιση σε νέα επαγγέλματα, διευρύνοντας έτσι τις δυνατότητες και ευκαιρίες τους για εξεύρεση εργασίας στην Κύπρο ή στο εξωτερικό. Για το σκοπό αυτό η διεύθυνση του κολεγίου έχει διερευνήσει σε βάθος τη νομιμότητα και έχει έλθει σε συμφωνία με Κύπριους εργοδότες αλλά και μεγάλα σοβαρά Ιδιωτικά Γραφεία του εξωτερικού έτσι ώστε να μπορεί να προσφέρει βοήθεια σε όσους αποκτούν με επιτυχία ένα πρότυπο επαγγελματικό προσόν για προσωρινή ή μόνιμη επαγγελματική αποκατάσταση.

Επίσης στο Κέντρο Δια-βίου Μάθησης προσφέρει προγράμματα εκπαιδευτικού τουρισμού, καλοκαιρινής εκπαιδευτικής απασχόλησης και πιστοποίησης μέσων και ανώτερων διοικητικών στελεχών σε εξειδικευμένους τομείς επαγγελμάτων.

Σας ευχαριστώ πολύ για την υπομονή σας και είμαστε στη διάθεσή σας να απαντήσουμε στις όποιες ερωτήσεις έχετε.