Ο Επίτιμος Πρόξενος της Ρωσίας στην εκκλησία της Οσίας Ματρώνας στην Τοξεύτρα

Ο Επίτιμος Πρόξενος της Ρωσίας στην εκκλησία της Οσίας Ματρώνας στην Τοξεύτρα

Την μικρή εκκλησία της Οσίας Ματρώνας, στην Τοξεύτρα, επισκέφθηκε χθες ο Επίτιμος Πρόξενος της Ρωσίας Γιώργος Προδρόμου, με την ευκαιρία της Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε χθες αργά το απόγευμα για τη σημερινή εορτή της Οσίας.

Το μικρό εκκλησάκι βρίσκεται σε μια πανοραμική τοποθεσία στην περιοχή της Τοξεύτρας στην Πέγεια και κτίστηκε με την πρωτοβουλία ανθρώπων που ευεργετήθηκαν από την Αγία Ματρώνα αλλά και με την έμπρακτη στήριξη του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου.


Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Προδρόμου ευχαρίστησε την Μαρία Αερινιώτη και τον Ανδρέα Αθανασιάδη για το έργο της ανέγερσης της εκκλησίας αλλά και όλους όσοι συνέβαλαν σ΄αυτή την προσπάθεια.

Ανέφερε πως η Αγία Ματρώνα είναι Ρωσίδα Αγία, σημειώνοντας πως εκτός αυτού για την Πάφο και την Πέγεια είναι ένα σημαντικό έργο που θα χαίρονται όλοι οι πιστοί ,όχι μόνο ντόπιοι αλλά και οι επισκέπτες της Κύπρου .

“Όπως και την ημέρα της τέλεσης των εγκαινίων”, συνέχισε, “έτσι και σήμερα το μικρό εκκλησάκι επισκέφθηκαν εκατοντάδες πιστοί”.

Ο κ. Προδρόμου είπε πως η εκκλησία της Οσίας Ματρώνας της αόμματης είναι η μοναδική εκκλησία που έχει κτιστεί εις μνήμη της.

Ακολούθως ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε στα κοινά που ενώνουν τους δύο λαούς της Ρωσίας με την Κύπρο, σημειώνοντας πως ένα από αυτά είναι η θρησκεία.

Πρόσθεσε πως η ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών εξελίσσεται όπως και πριν έτσι και τώρα σε όλους τους τομείς.

H Μαρία Αερινιώτη η 28χρονη νεαρή που μετά το πρόβλημα της υγείας που αντιμετώπισε αποφάσισε μαζί με τον Ανδρέα να ανεγείρουν την εκκλησία ανέφερε πως μετά από κόπο και πολύ μόχθο ο στόχος υλοποιήθηκε.

Είπε ακόμη, πως η ανέγερση της αποτελεί θαύμα αφού ήταν πολύ δύσκολο δύο νέοι άνθρωποι να ξεκινήσουν αυτή την προσπάθεια, λέγοντας πως στο έργο βοήθησαν και πολλοί νεαροί. Αυτό, ανέφερε, “χαροποιεί όχι μόνο την Εκκλησία αλλά και εμάς”.

H Έφη Αερινιώτη αρχιτέκτοντας του έργου και αδερφή της Μαρίας ανέφερε πως στήριξε την προσπάθεια των δύο νέων παιδιών, προχωρώντας με τα αρχιτεκτονικά σχέδια προκειμένου το όνειρο ζωής τους, όπως είπε, να γίνει πραγματικότητα.

Πρόσθεσε επίσης πως είναι πολύ συγκινημένη γιατί είναι το πρώτο έργο που έχει υλοποιήσει μετά τις σπουδές της.

Η μικρή εκκλησία αποτελεί, ανέφερε, κυπριακό ναό του 15ου και του 20ου αιώνα π.χ. Το καμπαναριό της εκκλησίας είπε η Εφη Αερινιώτη βρίσκεται μπροστά στην είσοδο, ενώ, σημείωσε, μετά την τουρκοκρατία τα καμπαναριά κτίζονταν στο πλάι της εκκλησίας και τετράγωνα.
Τα χρώματα της εκκλησίας είναι το άσπρο και το γαλάζιο.

matrona_2

Ο Κώστας Αθανασιάδης πατέρας του Ανδρέα που έκτισε την εκκλησία μαζί με την Μαρία εξέφρασε την ικανοποίηση του και συνεχάρη τα δύο παιδιά για την απόφαση τους να κτίσουν την εκκλησία παρά το νεαρό της ηλικίας τους.

Την όλη προσπάθεια σημείωσε, στήριξαν νεαροί ομογενείς και μη, λέγοντας παράλληλα πως η γη για την ανέγερση της μικρής εκκλησίας παραχωρήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Πάφου.

Από την πλευρά του ο Πανίκος Αερινιώτης πατέρας της Μαρίας ανέφερε πως “την Αγία Ματρώνα την γνωρίσαμε μετά από το πρόβλημα υγείας της Μαρίας, που διαγνώσθηκε με λευχαιμία και την επικοινωνία που είχε με ένα πνευματικό στο Άγιο Όρος, ο οποίος της πρόσφερε την εικόνα της Οσίας Ματρώνας”.

Μετά την αποθεραπεία της, είπε ο κ. Αερινιώτης, τα δύο νέα παιδιά, η Μαρία και ο Ανδρέα,ς που ήταν συμφοιτητές εξέφρασαν την επιθυμία να ανεγείρουν την μικρή εκκλησία, η οποία κτίστηκε και με την συγκατάθεση του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου.

Τα εγκαίνια της εκκλησίας τελέστηκαν στις 24 Απριλίου από τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο. Ακολούθησε Θεία Λειτουργία και αγρυπνία.

Την μικρή εκκλησία επισκέπτονται καθημερινά πολλοί πιστοί από όλη την Κύπρο και όχι μόνο.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΜΚ)