Ο Θ. Τερζόπουλος και Πάφος 2017 με το έργο ‘Τρωάδες – Τα Τείχη της Ντροπής’

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017 παρουσίασε σήμερα και συμβολικά στο Σπίτι της Συνεργασίας, το διάσημο Έλληνα θεατρικό σκηνοθέτη, κριτικό και ερευνητή Θεόδωρο Τερζόπουλο, ο οποίος μίλησε για ένα από τα σημαντικότερα έργα-παραγωγές που θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του επίσημου προγράμματος των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης στο Αρχαίο Ωδείο στην Πάφο το 2017, το έργο Τρωάδες – Τα Τείχη της Ντροπής.

Η κυριότερη ιδέα του έργου, προστίθεται στην ανακοίνωση του Οργανισμού, γεννήθηκε μέσα από τις διχοτομημένες πόλεις και τις αγωνίες και ανησυχίες του σύγχρονου κόσμου.


Η ομάδα του έργου θα αποτελείται από ηθοποιούς που προέρχονται από μοιρασμένες πόλεις, όπως το Μοστάρ, την Κροατία, Τουρκοκύπριοι και στην πλειοψηφία τους Ελληνοκύπριοι.

Ο κ. Τερζόπουλος αναφέρθηκε και στη συμμετοχή του μεγάλου καλλιτέχνη της Ρωμιοσύνης, όπως τον χαρακτήρισε, Γιάννη Κουνέλη, ο οποίος θα δημιουργήσει την καλλιτεχνική εγκατάσταση του έργου.

Το θέμα της πολυγλωσσίας των ηθοποιών θα το χειριστεί, όπως δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση, αφού ακούσει τον ήχο των γλωσσών. Το διαπολιτισμικό θέατρο εξάλλου, συμπλήρωσε, δίνει το λόγο με άλλο τρόπο, γεφυρώνοντας διαφορές και ενώνοντας λαούς, και συνάδει, επιπρόσθετα, με το σύνθημα της ΠΠΕ Πάφος2017 “Ενώνοντας Ηπείρους, Γεφυρώνοντας Πολιτισμούς”.

Στη διάρκεια της παρουσίασης του απηύθυνε πρόταση στην παρουσία της κ. Δέσποινας Μπεμπεδέλη για να αναλάβει το ρόλο της Εκάβης, αφού τον “συνάντησε” τρεις φορές στην καριέρα της και είναι από τους πιο εμβληματικούς της ρόλους. Ανακοίνωσε επίσης ακόμα δύο δράσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το 2016 με αφορμή το έργο: ένα εργαστήρι για νέους ηθοποιούς στην Πάφο και Συμπόσιο με θέμα την τραγωδία.

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος ανέφερε το στίχο από το ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη “Τείχη” “.Κρότον κτιστών ή ήχων.” για να περιγράψει συμβολικά τα “τείχη” που προϋπάρχουν μέσα μας, στο περιβάλλον μας αλλά και την καθημερινότητα μας με την τεχνολογία και την οικονομική κρίση ως περιορισμοί ή καλύτερα η συνειδητοποίηση της ύπαρξής τους έρχεται σταδιακά και καθώς οι άνθρωποι αποκτούν συναίσθηση της προσωπικής τους θέσης στο κοινωνικό σύνολο.

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος είναι επίτιμος καθηγητής στην Κεντρική Ακαδημία του Πεκίνου, στην Ακαδημία Silvio D` Amico της Ρώμης, στην Αγία Πετρούπολη και σε άλλες Ακαδημίες του κόσμου, φημισμένος για τη μοναδική προσέγγιση του στο θέατρο, βασιζόμενη στο σώμα, με αμέτρητες παραγωγές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Με παγκόσμια αναγνώριση και με συνεργασίες ανά το παγκόσμιο με θιάσους και ηθοποιούς, και ιδρυτής της ομάδας ΑΤΤΙΣ, έρχεται μετά από κάλεσμα του Οργανισμού Πάφος 2017 να συμμετέχει στο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.