Ο Ταλάτ μας είπε πολλά ακούσαμε λίγα.

Ο Ταλάτ μας είπε πολλά ακούσαμε λίγα.

Το να ακούς και την άλλη πλευρά σίγουρα είναι το καλύτερο.


Το να ακούς ένα πολιτικό και μάλιστα ένα πρώην ηγέτη των τουρκοκυπρίων είναι ακόμη μια καλύτερη εμπειρία. Η πρώτη σκέψη που έκανα χωρίς να το καταλάβω είναι μια σύγκριση των δικών μας ηγετών με τον τουρκοκύπριο. Ένας έξυπνος πολιτικός, με απαντήσεις που ήταν αποκρυσταλλωμένες μέσα του, χωρίς παλινδρομήσεις και προπάντων χωρίς αντιπολιτευτική αιχμή προς την τουρκοκυπριακή διοίκηση. Αν και έχασε από τον Έρογλου στις τελευταίες εκλογές εν τούτοις δεν έδειξε ούτε στιγμή ότι είναι αντιπολίτευση. Στην ομιλία του μας παρουσίασε την λύση ότι θα είναι το «μάννα εξ ουρανού» και ούτε λίγο ούτε πολύ στις απαντήσεις που έδωσε προσπάθησε να φανεί πειστικός ότι δεν έχει σημασία τι λύση θα δοθεί φτάνει οι δύο πλευρές να δείξουν εμπιστοσύνη. Έδειχνε γνώστης της κυπριακής ιστορίας ίσως και από τα πανάρχαια χρόνια και προπάντων έδειχνε ότι ήξερε πολύ καλά τις λέξεις που προκαλούν την αρνητική μας ευαισθησία. Χρησιμοποίησε την καραμέλα «επανένωση της πατρίδας» που ακούμε συνέχεια και από τον πρόεδρο Αναστασιάδη, απέφυγε γενικά να τοποθετηθεί προσωπικά σε θέματα ουσίας. Εκεί που έπρεπε να δώσει απαντήσεις στα μεγάλα και δύσκολα απαντούσε με διπλωματικότητα και απέπεμπε την απάντηση στην λύση που θα δοθεί από τις δύο πλευρές στις συνομιλίες.

Προσπάθησε να μας πείσει ότι έγιναν σημαντικά βήματα στην παιδεία των τουρκοκυπρίων για να είναι θετικοί στην συμβίωση με τους ελληνοκυπρίους. Τώρα τι θετικά βήματα γίνονται στην παιδεία όταν τα παιδιά των εγκλωβισμένων του Ριζοκαρπάσου για να πάρουν τα βιβλία τους γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος και μάλιστα με χίλια δυο ζόρια. Δεν απάντησε τι θα γίνουν τα στρατεύματα κατοχής, θα φύγουν και πότε; Πριν την υπογραφή της δήθεν λύσης ή μετά; Τι θα γίνει με τους έποικους; Θα μείνουν ή θα φύγουν κάποιοι; Πως η ελληνοκυπριακή πλευρά θα μπορεί να ελέγχει αν εφαρμόζονται οι συμφωνίες; Θα υπάρχει ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση των ελληνοκυπρίων στα τουρκοδιοικούμενα εδάφη ή η ελεύθερη διακίνηση θα υπάρχει στα χαρτιά για να μας δελεάσουν και να μας στείλουν «παμπορκές» τους αθίγγανους της Ανατολίας; Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δεν έκανε κανενός την χάρη να παραβρεθεί στην Πάφο και να μιλήσει. Είναι μάλλον στα πλαίσια της εκστρατείας της Τουρκίας για να πεισθούν και οι άπιστοι Ελληνοκύπριοι. Είναι φανερό ότι τον τελευταίο καιρό γίνονται έντονες διαβουλεύσεις να κλείσει το κυπριακό. Άλλωστε το είπε και ο Ταλάτ ότι σήμερα οι συνθήκες το επιτρέπουν. Ή το επιβάλλουν για την Τουρκία μάλλον ήθελε να πει. Ποιες είναι άραγε οι συνθήκες σήμερα που το επιβάλλουν για την Τουρκία και δεν το επέβαλαν το 2004 με το σχέδιο Ανάν; Το σχέδιο Ανάν ήταν μια έξυπνη παγίδα για να διαλυθεί η Κυπριακή Δημοκρατία και να διαπραγματεύεται η Τουρκία για την ΑΟΖ με Ισραήλ Λίβανο, Αίγυπτο κλπ. Το νέο σχέδιο που προωθείται είναι βασικά και πάλι το σχέδιο Ανάν με την διαφορά ότι παρουσιάζεται με διαφοροποιημένους όρους και λέξεις που ενοχλούσαν τους Ελληνοκυπρίους. Η Τουρκία με την απόρριψη του σχεδίου Ανάν όσο και αν φαίνεται παράξενο έχασε μεγάλο μέρος της γεωστρατηγικής της θέσης.

Το κολοβωμένο κυπριακό κράτος όσο μικρό και αν είναι εμποδίζει, τουλάχιστον στα νόμιμα πλαίσια να έχει λόγο στην Μεσόγειο. Ο χρόνος φαίνεται αυτή την φορά να εργάζεται υπέρ των ελληνοκυπρίων. Όσο καθυστερεί η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας τόσο παγιώνονται οι συμφωνίες της κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ και αυξάνεται ολοένα η πιθανότητα να ολοκληρωθεί και συμφωνία με την Ελλάδα. Η παρουσία του Ρωσικού στόλου στην περιοχή είναι μια φανερή απόδειξη ότι η Ρωσία θέλει να έχει λόγο στην περιοχή. Οι εξελισσόμενες διακρατικές συμφωνίες τόσο της Ελλάδας όσο και της Κυπριακής Δημοκρατίας περιορίζουν τα σχέδια της Τουρκίας αλλά ενοχλούν σε μεγάλο βαθμό τις ΗΠΑ. Η μόνη λύση για αυτούς λοιπόν είναι η κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.. Τώρα αν μας κοροϊδεύουν δια στόματος Αναστασιάδη για δύο κρατίδια με μια κυριαρχία, ή δύο κοινότητες με δήθεν ένα κράτος αυτά είναι «μουσκουρούθκια» που λέει και ο απλός κύπριος πολίτης. Μας απειλούν ότι αν δεν γίνει λύση θα γίνει διχοτόμηση. Αγαπητέ αναγνώστη η διχοτόμηση υπάρχει, απλά δεν συμφέρει, τα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας έτσι όπως είναι. Θέλουν κάτι καλύτερο την διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ποσώς που τους ενδιαφέρει το καλό των Τουρκοκυπρίων και πόσο μάλλον των Ελληνοκυπρίων.