Πάνω από 158.000 κλήσεις για βοήθεια ζώων

Την απουσία βασικών κανόνων πολιτισμού , όπως είναι ο σεβασμός σε κάθε έμψυχο σώμα περιλαμβανομένων και των ζώων, επεσήμανε με δηλώσεις του ο Εθελοντής Εκπρόσωπος Τύπου του Παφιακού Συνδέσμου Προστασίας Ζώων Ηρακλής Χριστοφόρου.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο κ. Χριστοφόρου ανέφερε πως ενώ παρατηρούμε αρκετά συχνά να παραβιάζονται θεμελιώδη δικαιώματα που αφορούν όλες τις μορφές ζωής, η κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της προστασίας των ζώων είναι τραγικά απογοητευτική έως και ανησυχητική.


Ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι ο Παφιακός Σύνδεσμος Προστασίας Ζώων προσφέρει εθελοντικό έργο εδώ και 30 χρόνια χωρίς να έχει καμία απολύτως οικονομική υποστήριξη από τις δημοτικές αρχές αλλά ούτε και από την κυβέρνηση, εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης.

Ο Σύνδεσμος αυτή την στιγμή συντηρεί και περιθάλπει πάνω από 1000 ζώα, γάτες, σκύλους, γαϊδούρια και άλογα τα οποία επιφορτίζουν τον Σύνδεσμο με ένα τεράστιο κόστος.

Σε αυτό έρχεται να προστεθεί σημείωσε, “το κόστος του μόνιμου προσωπικού όπως είναι οι γιατροί και οι νοσοκόμες που στο σύνολο τους είναι 50″.

Όπως αντιλαμβάνεται εύκολα κάποιος, είπε ο κ. Χριστοφόρου, είναι αδύνατον μόνο από εισφορές ο Σύνδεσμος να μπορέσει να συντηρηθεί.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως μόνο το 2013 ο Σύνδεσμος δέχθηκε περισσότερες από 158.000 τηλεφωνικές κλήσεις να προσφέρει βοήθεια σε ζώα που είτε είχαν τραυματιστεί σοβαρά, είτε κείτονταν σκοτωμένα στο οδόστρωμα.

Ανησυχητικά υψηλός είναι και ο αριθμός των ζώων που φθάνουν στις εγκαταστάσεις του Παφιακού Συνδέσμου που έχουν βασανισθεί ή είναι άρρωστα και εγκαταλελειμμένα από τους ιδιοκτήτες τους, πρόσθεσε.

Οι εισφορές που λαμβάνονται είναι `σταγόνα στον ωκεανό` είπε, προσθέτοντας πως ” εάν κάποιος αναλογισθεί ότι χρειαζόμαστε μόνο για σίτιση 1 ευρώ την ημέρα για 1000 ζώα που προστατεύουμε, σε ένα μήνα χρειαζόμαστε 30.000 ευρώ”.

Πρόσθεσε επίσης, πως αυτό το κόστος είναι αδύνατον να καλυφθεί χωρίς να υπάρξει βοήθεια και υλική συμπαράσταση από πλευράς αρμόδιων φορέων .

Επεσήμανε επίσης πως ένα τεράστιο πρόβλημα που δημιουργείται είναι με την καταπάτηση της νομοθεσίας την περίοδο του κυνηγίου όπου οι σκύλοι δεν περνούν από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για να μπει το τσιπ και στο τέλος της περιόδου είτε εγκαταλείπονται σε ερημικές τοποθεσίες για να ψοφήσουν, είτε εκτελούνται εν ψυχρώ από τους ιδιοκτήτες τους.

Αυτή η τραγική κατάσταση θα πρέπει να σταματήσει, είπε ο κ. Χριστοφόρου και κάλεσε τους πολίτες να ευαισθητοποιηθούν.

Ανέφερε ότι ο Παφιακός Σύνδεσμος Προστασίας ζώων προσφέρει ένα πολύτιμο έργο στην επαρχία Πάφου και κάλεσε τους πολίτες να υποστηρίξουν αυτήν την προσπάθεια είτε με εθελοντική υπηρεσία και με εισφορές ανάλογα με την δυνατότητα που έχει ο καθένας.
(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΑΧΡ)