Πάφος2017: Αυτές είναι οι εκδηλώσεις για τον Μάρτιο

Πάφος2017: Αυτές είναι οι εκδηλώσεις για τον Μάρτιο

Ο μήνας Μάρτιος στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος2017 αρχίζει με μια σειρά από εκθέσεις αφιερωμένες στην θεά Αφροδίτη, τον μεγάλο δημιουργό Στας Παράσχο και μια έκθεση εμπνευσμένη από την χριστιανική θρησκεία. Εκθέσεις φωτογραφίας οι οποίες καταγράφουν την ζωή του νησιού σε συνάρτηση με την ζωή του νησιού της Μάλτας, όπως επίσης και εικόνες από ταξίδια με επίκεντρο τα σύνορα. Το πρόγραμμα πλαισιώνεται ακόμα, με μια μουσική παράσταση από παιδιά υπό την καθοδήγηση του μουσικού και συνθέτη Ruben Zahra, ενημερωτική ημερίδα στο πλαίσιο του project Αkamas και χορευτικά δρώμενα και ξεναγήσεις μέσα από το πρόγραμμα της κοινωνικής συμμετοχής.

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

3 Μαρτίου – 20 Μαρτίου 2017, Μεσαιωνική Αγρέπαυλη Κούκλια, 10:00-17:00

Η Βιβλιοθήκη της Αφροδίτης

Η Πάφος, ως τόπος λατρείας της Αφροδίτης, είλκυε προσκυνητές από όλη τη Μεσόγειο στις γιορτές προς τιμήν της θεάς. Στο μουσείο της Παλαίπαφου, στον κάτω χώρο, παρουσιάζονται δύο μεγάλες εγκαταστάσεις που αποτελούν μια ενότητα σε συνεχή εξέλιξη την οποία ξεκίνησε το 1996 η εικαστικός Mary Plant. Η πρώτη εγκατάσταση Σημειώματα Αφροδίτης είναι το πιο πρόσφατο έργο (2016) ενώ η δεύτερη, Η Αναπαράσταση της Ανασκαφής και Ανακάλυψης της Βιβλιοθήκης της Αφροδίτης, θα ολοκληρωθεί στον χώρο της έκθεσης. Στην έκθεση παρουσιάζεται επίσης μια συλλογή από βιβλία και ανθογράμματα βασισμένα σε λουλούδια και φυτά τα οποία αναφέρονται στη θεά. Η συλλογή έχει προκύψει μέσα από τη μακροχρόνια ενασχόληση της γνωστής εικαστικού Mary Plant με τη μορφή της Αφροδίτης, τους μύθους και τις παραδόσεις γύρω από αυτήν. Η Mary Plant μετά τις σπουδές της έχει κάνει εκθέσεις στις Αγγλία, Κύπρο, Ιρλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Μογγολία, Χόνγκ Κόνγκ, Ισπανία και Ολλανδία ενώ τα έργα της κοσμούν συλλογές σε πολλά μουσεία και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο.


Εγκαίνια και ξενάγηση στις 3 Μαρτίου, στις 19:00.

Είσοδος ελεύθερη

4 Μαρτίου – 20 Μαρτίου 2017, Παλιά Ηλεκτρική Πάφου, 16:00 – 19:00

Ιστορία Δύο Πόλεων

Μια συνεργασία των Πολιτιστικών Πρωτευουσών Πάφος2017 και Valletta 2018

Η Κύπρος και η Μάλτα, δύο μεσογειακά νησιά που μοιράζονται ιστορικά πάθη, περιπέτειες και τραγωδίες αιώνων αλλά και λαμπρούς πολιτισμούς και μια κοινή φυσική ομορφιά, συνδέονται μέσα από δύο εξόχως ιστορικές πολιτείες τους, την Πάφο, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017 και τη Βαλέτα, η οποία θα πάρει τη σκυτάλη ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2018. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μαλτέζος φωτογράφος David Pisani  ταξίδεψε στην Κύπρο και κατέγραψε εικόνες από τη ζωή του νησιού προκειμένου να τις συνάψει με αντίστοιχες εικόνες από την πατρίδα του. Ο David Pisani εξειδικεύεται στη φωτογράφιση του δομημένου τοπίου και έχει πραγματοποιήσει εκθέσεις σε πολλές χώρες του κόσμου ενώ έχει γράψει και μια σειρά από έργα δοκιμιακής φύσεως σχετικά με τη φωτογραφία πόλεων.

Εγκαίνια και ξενάγηση στις 4 Μαρτίου, στις 19:00

Είσοδος ελεύθερη

10 Μαρτίου – 12 Μαΐου 2017 *, Γκαλερί «Εν Πλω» , 10:00 – 13:00 16:00 – 19:00

Η Απεικόνισις του Αοράτου

Πρόκειται για μια έκθεση που περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, χαρακτικής και γλυπτικής από την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική με κριτήριο επιλογής την έμπνευση που αντλείται  από τη χριστιανική θρησκεία. Η έκθεση δίνει την ευκαιρία μελέτης της διαφορετικής προσέγγισης και των διαφορετικών τρόπων απεικόνισης των ίδιων θεμάτων. Πλάι στα σημαντικά έργα των F. Abbiati, G. Battista Tiepolo, C. Sorg, I. Tapia, J. Carlos Angles, J. Tengnangel, G. Forschondt,  θα εκτεθούν έργα Ελλήνων και Κυπρίων καλλιτεχνών, όπως οι Γύζης, Παρθένης, Κόντογλου, Γκίκας, Μανουσάκης, Μιχαηλίδης, Κοντόπουλος, Γκολφίνος κ.ά. Τα έργα ανήκουν στη συλλογή των Χαράλαμπου και Μαρίας Χριστόφορου και την επιμέλεια έχει αναλάβει η Νέλλη Κυριαζή.

Εγκαίνια και ξενάγηση στις 15  Μαρτίου στις 18:00 από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

Είσοδος ελεύθερη

 * (Η έκθεση θα είναι κλειστή στις 30/4 και 1/5/2017)    

17 Μαρτίου 30 Απριλίου  2017, Δημοτική Πινακοθήκη Πάφου 10:00 – 15:00 (Δευτ.-Παρ.), 10:00 – 13:00 (Σάββατο)

Γιορτάζοντας τον Στας

Μια έκθεση – αφιέρωμα στον Στας Παράσχο, έναν από τους πιο γνωστούς και διεθνώς αναγνωρισμένους Κύπριους δημιουργούς, ο οποίος έχει ταυτίσει το όνομά του με την ίδρυση και τη λειτουργία της Σχολής Καλών Τεχνών στη Λέμπα. Ως πληθωρική προσωπικότητα και ως ένας καλλιτέχνης με διεθνές εκτόπισμα, ο Στας άφησε τη δική του σφραγίδα καθώς και μια πλούσια παρακαταθήκη στο εικαστικό τοπίο της Κύπρου. Η έκθεση θα αποτελέσει μια ρετροσπεκτίβα της δουλειάς του από το 1960 μέχρι και τον θάνατό του, το 2014, και σε αυτήν θα εκτεθούν έργα του που περιλαμβάνονται σε εθνικές και διεθνείς συλλογές, συμπεριλαμβανομένης της Tate Gallery του Λονδίνου. Την επιμέλεια έχουν οι Michael και Margaret Παράσχου.

Εγκαίνια και ξενάγηση στις 17 Μαρτίου, στις 19:00

Είσοδος ελεύθερη

18 Μαρτίου 2017, Αίθουσα Γυμνασίου Απ. Παύλου, 19:00                         

Kirana

Μια συνεργασία των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης Πάφος2017 και Valletta 2018 σε ένα πρόγραμμα που αναδεικνύει το ταλέντο παιδιών υπό την καθοδήγηση του μουσικού και συνθέτη Ruben Zahra, από τη Μάλτα. Με αφορμή την ίδρυση του Μουσικού Γυμνασίου Πάφου το 2017, ο Οργανισμός Πάφος2017 προσκαλεί τέσσερις καλλιτέχνες από τη Βαλέτα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2018, για να δουλέψουν επί πέντε ημέρες σε ένα εργαστήρι με παιδιά από το Μουσικό Σχολείο. Τα παιδιά  θα έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν με επαγγελματίες καλλιτέχνες και να γνωρίσουν όχι μόνο τα μυστικά της σύγχρονης μουσικής, αλλά και το ηλεκτρονικό κινούμενο σχέδιο, τον χορό, τον φωτισμό και το κουκλοθέατρο. Το πρόγραμμα αρχίζει στις 12 Μαρτίου και  ολοκληρώνεται με μια παράσταση στις 18 Μαρτίου στην οποία θα συμμετέχουν παιδιά και καλλιτέχνες. Συμμετέχουν επίσης οι Christopher Gatt, Pamela Baldacchino Kerr, Tricia Dawn Williams, η Νίκη Μαλά (τέχνη), ο Αναστάσης Χαραλαμπίδης(μουσική) και ο Σταύρος Τσαρτσάλης (συντονιστής) από το Μουσικό Γυμνάσιο Πάφου. Συμμετέχουν το Νικολαϊδειο  Γυμνάσιο και το Μουσικό Γυμνάσιο.

Με την υποστήριξη της Πολιτιστικής Πρωτευουσας της Ευρώπης Valletta2018 και του Iδρύματος Roberto Cimetta Fund.

18 Μαρτίου 2017, Αίθουσα Κοινοτικού Συμβουλίου Κάθηκα, 10:00-14:00           

Akamas Project – Ενημερωτική Ημερίδα:
«Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και Βιώσιμη Ανάπτυξη Κοινοτήτων. Δυνατότητες και Προοπτικές»

Στο πλαίσιο του προγράμματος Akamas Project, πραγματοποιείται ενημερωτική ημερίδα για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν  στην βιώσιμη ανάπτυξη των κοινοτήτων. Η ημερίδα είναι ανοικτή για το κοινό και στοχεύει στην ενημέρωση των τοπικών κοινοτήτων και ιδιαίτερα των τοπικών παραγωγών στον Ακάμα, για το νομικό πλαίσιο δημιουργίας Αγροτικών Συνεταιρισμών και Δικτύων Συνεργασίας , καθώς και τις δυνατότητες και ευκαιρίες που προσφέρονται  μέσα από Ευρωπαϊκά προγράμματα.

Ειδικοί στα θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουριστικού Μάρκετινγκ θα παρουσιάσουν  χρήσιμα παραδείγματα και καλές πρακτικές από άλλες περιοχές της Ευρώπης  για την αξιοποίηση της τοπικής παραγωγής και της γαστρονομικής παράδοσης  στην περιοχή του Ακάμα.

Η ημερίδα πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Τμήματος Γεωργίας, του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και των Κοινοτήτων Ακάμα.

Συντονισμός: Ντανιέλλα  Πιστέντη Μούγιαννου 

Γλώσσα: Ελληνικά

19 Μαρτίου 2017, Πλατεία Δημαρχείου , 19:30                                                                              

Lets Move !

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος2017  προσκαλεί το κοινό στην πρώτη δράση του προγραμματος Let’s Move  με χορευτικά δρώμενα σε πλατείες της πόλης. Η συμμετοχικότητα και η από κοινού δημιουργία είναι στοιχεία απαραίτητα για την υπέρβαση των διαφορών ανάμεσα στους ανθρώπους, αλλά και για την αρμονική συνένωση των ποικίλων ψηφίδων που συγκροτούν τη ρευστή πολιτιστική ταυτότητα της Πάφου. Το συγκεκριμένο εγχείρημα, συνδυάζει ακριβώς την κοινωνική συμμετοχή με την καλλιτεχνική δημιουργία καθώς σχολές χορού ενώνονται με επαγγελματίες  για να δημιουργήσουν μια παράσταση η οποία απευθύνεται  σε κατοίκους και επισκέπτες της πόλης μας. Η παράσταση διοργανώνεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Κοινωνικής Συμμετοχής σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο «Dance Culture Pafos» και αποτελεί την πρώτη από τις τρεις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν τους επομένους μήνες σε συνεργασία με τους Λαογραφικούς Ομίλους Πάφου, την Αυστριακή Πρεσβεία και το πρόγραμμα Σχολεία Εν Δράσει.

Είσοδος ελεύθερη

22 Μαρτίου 29 Μαρτίου  2017, Χάνι του Ιμπραήμ, 16:00 – 19:00

Room in a Wall

Μια διαδραστική εγκατάσταση η οποία διερευνά και ενεργοποιεί τη σχέση μας με τα όρια/σύνορα. Η εγκατάσταση ως χώρος,  ώς ένα υβριδικό δωμάτιο-αρχείο που περιέχει φωτογραφίες, βίντεο, κείμενα, υπενθυμίζει  τον τρόπο σύμφωνα με τον οποίο προσωπικές εμπειρίες  μεταφέρονται και η δημόσια μνήμη συναντάται με την ιδιωτική. Το υλικό του  φωτογράφου Aron Rossman-Kiss, με έδρα τη Γενεύη, συγκεντρώθηκε μέσα από ταξίδια σε περιοχές κατά μήκος συνόρων και διερευνά το προσωπικό αλλά και σύνθετο θέμα των σχέσεων  που συνδέονται με την ιδέα του ορίου. Η εγκατάσταση προτείνει  στον επισκέπτη την εμπειρία, τη σύγκριση και την αντιμετώπιση μιας πλειάδας αφηγήσεων.

Ο Aron Rossman-Kiss, θα συζητήσει με το κοινό  ζητήματα ηθικής δεοντολογίας ως προς τη φωτογράφιση θεμάτων ιδιαίτερης κοινωνικής ευαισθησίας όπως, για παράδειγμα το προσφυγικό και η μετανάστευση.

Η έκθεση αποτελεί μια συνεργασία  του Οργανισμού Πάφος2017 και της Φωτογραφικής Εταιρείας Κύπρου (Τμήμα Πάφου)

Εγκαίνια και συζήτηση με τον καλλιτέχνη στις 22 Μαρτίου στις 19:00

Είσοδος ελεύθερη

26 Μαρτίου 2017 Διαδρομές και Ίχνη / Αμαργέτη

Σημείο Αναχώρησης με Λεωφορεία: ‘Εδρα Οργανσμού Πάφος2017, 10:00

Το πρόγραμμα Κοινωνικής Συμμετοχής του Οργανισμού Πάφος 2017, επισκέπτεται το χωριό Αμαργέτη, που βρίσκεται 30’ περίπου λεπτά ανατολικά της Πάφου για μια αλλιώτικη περιήγηση. Η Αμαργέτη υπήρξε μέχρι το 1958  ένα μεικτό χωριό με τις δύο κοινότητες  να συνυπάρχουν αρμονικά. Η διαδρομή  ακολουθεί ίχνη της ιστορίας και της μνήμης, επιλέγοντας και αναδεικνύοντας χώρους κρυμμένους, θέλοντας να διερευνήσει  όσα δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά. Τόσο η περίοδο της Φραγκοκρατίας, όσο και η περίοδος της Βενετοκρατίας  άφησε τα σημάδια της ευδιάκριτα στην  Αμαργέτη. Ξεκινώντας από την κεντρική πλατεία, ακολουθεί μια ξενάγηση  στο Μουσείο Λαϊκής Παράδοσης που στεγάζεται στο αναπαλαιωμένο Τουρκοκυπριακό σχολείο και ακολούθως  στο διπλανό Μουσείο Φωτογραφίας με ανέκδοτες ιστορικές φωτογραφίες.  Μέλη του Συνδέσμου Αποδήμων Αμαργέτης μας οδηγούν στα ίχνη των Ευγενών και Ιπποτών και στην περιοχή Γερόλακκος, όπου  έγινε η αναπαλαίωση και αποκατάσταση βρυσών, εξιστορώντας  άγνωστες ιστορίες  εποχής. Μια περιπατική εικοσάλεπτη διαδρομή στη φύση καταλήγει στο επιβλητικό Γεφύρι του Ρουθουνιού, στην περιοχή «Ζιμπουνιέρης»,  το οποίο κατασκευάστηκε κατά την εποχή της Φραγκοκρατίας και συνέδεε την κοινότητα της Αμαργέτης με  γειτονικά χωριά.

Ελεύθερη συμμετοχή / Απαραίτητη η κράτηση θέσεων (περιορισμένες θέσεις): 25955 176, [email protected]