Πάφος2017: Πλατφόρμα Μονοδράματος

Πάφος2017: Πλατφόρμα Μονοδράματος

Αυτό το φθινόπωρο η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος2017 παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Κύπρο την Πλατφόρμα Μονοδράματος. Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα με πέντε παραστάσεις Μονοδράματος (μονολόγων) καταξιωμένων σε παγκόσμιο επίπεδο δημιουργών.
Η εν λόγω Πλατφόρμα προσφέρει στην Πάφο αλλά και σε ολόκληρη την Κύπρο τη δυνατότητα μιας δυναμικής, και οργανωμένης εισόδου στον παγκόσμιο Χάρτη των διεθνών διοργανώσεων Φεστιβάλ Μονοδράματος. Η γεωγραφική θέση της χώρας μας, ο ευρωπαϊκός της προσανατολισμός και η ευκαιρία της διοργάνωσης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης στην Πάφο θα συμβάλλουν στην εδραίωση του θεσμού αυτού.
Στόχος της ΠΠΕ Πάφος2017 είναι η διοργάνωση ενός σημαντικού διεθνούς φεστιβάλ το 2017 και η ένταξη του στο Διεθνές Φόρουμ Μονοδράματος που αποτελεί τμήμα και επιτροπή του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ITI). Το πρόγραμμα επιμελείται ο σκηνοθέτης και θεατρολόγος Μηνάς Τίγκιλης, ο οποίος συμμετέχει στην Επιτροπή Διεθνούς Μονοδράματος του ΙΤΙ.

Η φετινή πρώτη διοργάνωση Μονοδράματος φιλοξενεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα με εξαιρετικούς ερμηνευτές σε πέντε παραστάσεις Μονοδράματος που διακρίθηκαν διεθνώς.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ (ΑΥΤΗ ΤΗ ΒΔΟΜΑΔΑ)

Έναρξη του προγράμματος κάνει η παραγωγή σε σκηνοθεσία Μαρίας Αιγινίτου από την Ελλάδα, Ανάμισης Ντενεκές με το γνωστό Κύπριο ηθοποιό Χάρη Χαραλάμπους την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015.

Η παράσταση, εμπνευσμένη από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Γιάννη Μακριδάκη, αφηγείται την πραγματική ιστορία του Γιώργη Πέτικα, ο οποίος πέρασε στην παρανομία για δυο δεκαετίες μετά από ένα έγκλημα ερωτικού πάθους. Μέσα από τη διήγηση των γεγονότων, αναβιώνει η ιστορία της Χίου από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τη Μικρασιατική καταστροφή.