Πανδημοτική εκδήλωση για την Εθνική Επέτειο από το Δήμο Πάφο

Πανδημοτική εκδήλωση για την Εθνική Επέτειο από το Δήμο Πάφο

Πανδημοτική εορταστική εκδήλωση για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου


οργάνωσε στο Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο, χθες βράδυ ο Δήμος Πάφου , με ομιλητή τον Δημοσιογράφο και συγγραφέα Δημήτρη Κωνσταντακόπουλο με θέμα : Από το ΟΧΙ του 1940 στο ΟΧΙ του Σήμερα.

Στο πλαίσιο του χαιρετισμού του ο δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας ανέφερε « σύσσωμοι οι Πανέλληνες εορτάζουμε την εβδομηκοστή τρίτη επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, κατά την οποία η ομόνοια και η ενότητα της φυλής, όπως την υπαγορεύει η ιστορική επιταγή, εκδηλώθηκε με την ομοψυχία του ελληνικού λαού, στο γενναίο εκείνο ΟΧΙ».

 

Για άλλη μια χρονιά, η επέτειος της Εποποιίας του Σαράντα, βρίσκει τον ελληνισμό σε μια κρίσιμη καμπή της νεώτερης ιστορίας του, είπε ο κ Βέργας, προσθέτοντας πως « Κύπρος και Ελλάδα, αντιμέτωπες με τις βαρύτατες συνέπειες της οικονομικής κρίσης, διέρχονται δύσκολες ώρες, ενώ στην ημικατεχόμενη ιδιαίτερη πατρίδα μας λαός και ηγεσία εξακολουθούν να δίνουν τη μάχη για αποκατάσταση των δικαίων και δικαιωμάτων μας, για απαλλαγή από την βάρβαρη και αναχρονιστική τουρκική κατοχή, για την επανένωση του νησιού και την ευημερία όλων των κατοίκων του, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων, στο πλαίσιο μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του πολιτικού μας προβλήματος».

Ο δήμαρχος Πάφου ανέφερε επίσης πως το κορυφαίο μήνυμα του Σαράντα είναι ότι ενωμένος ο Ελληνισμός μπορεί να αντιστέκεται στην αλαζονική βία και να νικά. Το μεγάλο δίδαγμα της εποποιίας σημείωσε, είναι ότι με σύμπνοια και συναίνεση, με τόλμη και αποφασιστικότητα, με αγώνες και θυσίες, οι Έλληνες μπορούν να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες, να ξεπερνούν τα προβλήματα, να υπερβαίνουν τα εμπόδια και να κάνουν τις μεγάλες ανατροπές.

Πρόσθεσε τέλος πως η πόλη της Πάφου έδωσε ένα καθ’ όλα ζωντανό, έντονο και πραγματικά συγκινητικό «παρών» στον υπέροχο εκείνο αγώνα ενάντια στο Φασισμό και το Ναζισμό.

Πολλοί συμπολίτες μας συνέχισε « κατατάγηκαν εθελοντικά στο «Κυπριακό Σύνταγμα» και την «Κυπριακή Εθελοντική Δύναμη» του Βρετανικού Στρατού και πολέμησαν στα πεδία των μαχών της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής».

Ενδεικτικό του κλίματος και του πνεύματος που επικρατούσε στην πόλη μας τα χρόνια του πολέμου, κατέληξε , ήταν η ανέγερση από το Δήμαρχο Χριστόδουλο Γαλατόπουλο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, επιβλητικού κτιρίου νεοκλασικού ρυθμού στο κέντρο της πόλης, για να υπενθυμίζει και να υπογραμμίζει την ελληνικότητα της Πάφου, αλλά και τις οικουμενικές αξίες του ελληνισμού.  

Απευθυνόμενος τέλος στον ομιλητή της εκδήλωσης δημοσιογράφο και συγγραφέα Δημήτρη Κωνσταντακόπουλο είπε « ερμηνεύω, κύριε Κωνσταντακόπουλε, την παρουσία σας στο χώρο αυτό ως μία ακόμη έκφραση της βαθιάς σας αγάπης για την Κύπρο και της προσωπικής σας εκτίμησης προς την Πάφο και τους δημότες της».

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από την Χορωδία του Σωματείου Αδούλωτη Κερύνεια και τη μαέστρο της Ρούλα Τυρίμου, τον μουσικό Κούλη Θεοδώρου και την πενταμελή ορχήστρα που τον συνόδευε.

 

ΚΥΠΕ/ΚΠ/