Παράσταση της Αντιγόνης του Σοφοκλή στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου

Παράσταση της Αντιγόνης του Σοφοκλή στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου

Το αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Νεάπολις μετατράπηκε σε θεατρική αυλαία για την παράσταση της Αντιγόνης του Σοφοκλή.


Την Τρίτη 12.3.2013, καθηγητές, φοιτητές και ο ίδιος ο πρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Ηλίας Νιτνένης παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την κλασσική αρχαία τραγωδία της Αντιγόνης του Σοφοκλή. Τέσσερις ηθοποιοί του ΘΟΚ, η Κύνθια Παυλίδου, η Θέα Χριστοδουλίδου, ο Σώτος Σταυράκης και ο Κωνσταντίνος Γαβριήλ με λιτά θεατρικά αντικείμενα, αλλά δυνατή θεατρική ερμηνεία κατάφεραν να αναπαραστήσουν τα συγκλονιστικά δρώμενα της τραγωδίας της Αντιγόνης.

Η μετάφραση του Νίκου Παναγιωτόπουλου και η εξαιρετική σκηνοθεσία της Δέσποινας Γκατζίου έδωσε με λιτότητα το δράμα, κρατώντας παράλληλα και αρκετά αρχαία χωρικά. Το χορό απήγγειλαν πολύ προσεγμένα 5 πρωτοετής φοιτήτριες με καθοδήγηση της καθηγήτριας του Δρ. Όλγα Σολομώντος Κουντούρη. Η παράσταση διοργανώθηκε από το Θεατρικό Όμιλο του Πανεπιστημίου Νεάπολις σε συνεργασία με το περιοδεύον θέατρο του ΘΟΚ. Μια εξαιρετική πρωτοβουλία του ΘΟΚ να ανεβάζει παραστάσεις σε Λύκεια και Ανώτερες Σχολές, φέρνοντας το θέατρο κοντά στους νέους.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η καλλιέργεια  της πολιτιστική  ταυτότητας, ενώ παράλληλα προωθείται η αγάπη για τις καλές τέχνες. Σημαντική ήταν και η φιλοσοφική εισαγωγή στο έργο, η οποία αναπτύχθηκε από την Δρ. Διοτίμα Παπαδή. Το σημαντικότερο όμως ήταν το αίσθημα που άφησε το όλο εγχείρημα σε όσους το παρακολούθησαν: μια φυγή από την καθημερινή ρουτίνα για ένα ταξίδι στις αιώνιες ανθρώπινες αναζητήσεις και αξίες.