Παραλίγο αεροπορική τραγωδία πάνω από την Πάφο

Παραλίγο αεροπορική τραγωδία πάνω από την Πάφο

Ένα εξαιρετικά σοβαρό συμβάν, που μπορούσε να οδηγήσει σε σύγκρουση αεροσκαφών πάνω από το αεροδρόμιο Πάφου, αν δεν λειτουργούσαν τα αυτόματα συστήματα των δύο αεροπλάνων, αποκαλύπτει Πόρισμα της βρετανικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Δυστυχημάτων και Συμβάντων που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη.

Αιτία οι χειρισμοί του πληρώματος διακυβέρνησης που οδήγησαν στην αυτόματη ενεργοποίηση διαδοχικών συστημάτων αποφυγής πρόσκρουσης του αεροσκάφους στο έδαφος, με κατάληξη το αεροσκάφος να ανέλθει σε υψόμετρο πολύ πιο ψηλό από από αυτό για το οποίο έδωσαν οδηγίες οι ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο Πάφου.


Πρόκειται για συμβάν που καταγράφηκε στις 3 μ.μ. της 7ης Ιανουαρίου 2015, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας προσέγγισης για προσγείωση αεροσκάφους Airbus A320-214, με βρετανικό νηολόγιο G-EZTE, της Easy Jet. Επρόκειτο για την πτήση από Λονδίνο προς Πάφο και στο αεροπλάνο επέβαιναν 157 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα.

Σύμφωνα με την Έκθεση του Πορίσματος της Βρετανικής Αρχής, το αεροσκάφος ξεκίνησε διαδικασία προσέγγισης για προσγείωση στον διάδρομο 29 του Αεροδρομίου Πάφου.

Προχωρούσε ελαττώνοντας την ταχύτητα αέρος και το ύψος, αφού είχε λάβει άδεια να κατέβει στις 4.000 πόδια και μετά, αφού πραγματοποίησε αριστερόστροφο κύκλο και συντονιζόταν με την ευθεία του διαδρόμου, στα 1.500 πόδια, ενώ ο αυτόματος πιλότος ήταν σε λειτουργία. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση αυτόματου συστήματος προστασίας από πτώση λόγω χαμηλής ταχύτητας που διαθέτει το Α320 όταν βρίσκεται σε λειτουργία ο αυτόματος πιλότος με το οποίο αυξάνεται η ταχύτητα και μεταβάλλεται η οριζόντια θέση του αεροπλάνου.

Οι κυβερνήτες αντέδρασαν αμέσως αφαιρώντας τον αυτόματο πιλότο και ακυρώνοντας τη διαδικασία προσγείωσης, κάνοντας νέο κύκλο πάνω από το αεροδρόμιο.

Οι ελεγκτές έδωσαν οδηγίες στο αεροπλάνο να μείνει σε πτήση σε ύψος 2.000 ποδών εκτελώντας κύκλο. Όμως ενεργοποιήθηκε δεύτερο σύστημα προστασίας που διαθέτει το αεροσκάφος λόγω της χαμηλής ταχύτητας, με το οποίο οι μηχανές έδωσαν ώθηση και το αεροσκάφος ανέκτησε αμέσως ύψος.

Οι κυβερνήτες σταμάτησαν την ανάκτηση ύψους στις 2.900 πόδια αντί στις 2.000 που ήταν η οδηγία, με αποτέλεσμα να λειτουργήσει, τόσο σε αυτό το αεροσκάφος όσο και σε δεύτερο που κινείτο πολύ κοντά και σε παραπλήσιο ύψος, το σύστημα αυτόματης αποφυγής σύγκρουσης, με το ένα αεροσκάφος να τίθεται αυτόματα στη διατήρηση του ύψους πτήσης και το δεύτερο να αλλάζει επίσης αυτόματα το ύψος πτήσης του, οπότε και αποφεύχθηκε ο κίνδυνος.