Παρουσίαση νέων προτύπων του ΚΟΤ για αειφορία στις ξενοδοχειακές μονάδες σε ενημερωτική ημερίδα

Τα νέα πρότυπα του ΚΟΤ για αειφορία στις ξενοδοχειακές μονάδες


παρουσιάστηκαν σήμερα στο πλαίσιο ενημερωτικής ημερίδας που οργάνωσαν από κοινού ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αειφόρου Τουρισμού και το Travel Foundation Ηνωμένου Βασιλείου.

Η πρώτη παρουσίαση έγινε σήμερα στην Πάφο ενώ παρόμοιες παρουσιάσεις θα γίνουν αύριο Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου στην Λεμεσό και μεθαύριο στον Πρωταρά.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές της ημερίδας οι ξενοδόχοι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την όλη διαδικασία και να μπορέσουν στη συνέχεια να εφαρμόζουν επιτυχώς τα αειφόρα πρότυπα   για τις επιχειρήσεις τους συμβάλλοντας   ουσιαστικά στην βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών, στη μείωση του κόστους, στη βελτίωση της ικανοποίησης των πελατών, στην παραγωγική εμπλοκή του προσωπικού και στην υποστήριξη της τοπικής κοινότητας.

Ο γενικός διευθυντής του ΚΟΤ Μάριος Χαννίδης στον χαιρετισμό του ανάφερε πως «ακολουθώντας το κανάλι της ποιότητας και της αειφόρου ανάπτυξης μπορούμε με σωστούς σχεδιασμούς να επιτύχουμε μεγιστοποίηση των ωφελειών στην εθνική μας οικονομία, στο κοινωνικό σύνολο, στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος , στην ανάδειξη της ιστορίας , της κουλτούρας μας και παράλληλα να μειώσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις στη βιομηχανία του τουρισμού και του τόπου γενικότερα».

Ο κ. Χαννίδης αναφέρθηκε και στη νέα πρωτοβουλία του ΚΟΤ που σχετίζεται άμεσα με την επιβράβευση παροχής ποιοτικών υπηρεσιών, τον θεσμό χορήγησης του «Κυπριακού Σήματος Ποιότητας Τουρισμού», που θα χορηγείται σε εθελοντική βάση σε αιτήτριες τουριστικές επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα προσφέρουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες. Σε πρώτο στάδιο ο θεσμός αυτός θα εφαρμοστεί σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος της τοπικής επιτροπής Πάφου του ΠΑΣΥΞΕ κ. Θέμης Φιλιππίδης στο σύντομο χαιρετισμό του κατά την έναρξη της ενημερωτικής ημερίδας ανάφερε ότι η στρατηγικής σημασίας προσήλωση του ΠΑΣΥΞΕ για αειφόρο τουριστική ανάπτυξη καταμαρτυρείται από την ενεργό εμπλοκή του Συνδέσμου στις διάφορες επιτροπές που επιλαμβάνονται επιμέρους πτυχών του πολύπλευρου φάσματος που καλύπτει ο διαχρονικός αυτός στόχος.

Αναφερόμενος στο θεσμό του Κυπριακού Σήματος Ποιότητας Τουρισμού ο κ. Φιλιππίδης είπε πως «Οι πρωτοβουλίες που πρόσφατα ανέπτυξε ο ΚΟΤ με τη δραστική αναθεώρηση και επέκταση των ποιοτικών κριτηρίων για τα ξενοδοχεία και με την επιδιωκόμενη εισαγωγή του θεσμού του Κυπριακού Σήματος Ποιότητας Τουρισμού δεν μπορεί παρά μόνο να έχουν εφαρμογή πάνω σε εθελοντική βάση