Παρουσίαση των σχεδίων της ανάπλασης της Πλατείας Κέννεντυ

Παρουσίαση των σχεδίων της ανάπλασης της Πλατείας Κέννεντυ

Η δημόσια παρουσίαση των σχεδίων ανάπλασης της Πλατείας Κέννεντυ και του Παραδοσιακού Εμπορικού Κέντρου πραγματοποιήθηκε απόψε στο Πολυχώρο Πολιτισμού “ Παλιά Ηλεκτρική” από τους μελετητές του έργου Χρύσανθο Χρυσάνθου και Άδωνη Κλεάνθους.

Ο μελετητής του έργου Χρύσανθος Χρυσάνθου στην παρουσίαση του ανέφερε πως το έργο εξελίσσεται στους κεντρικούς δρόμους του ιστορικού πυρήνα με την πλατεία Κέννεντυ και τη Μακαρίου να λειτουργούν ως συλλέκτες και διανομείς της κίνησης στους πεζόδρομους. Πρόσθεσε μάλιστα, πως η πλατεία Κέννεντυ έχει μια ιδιαίτερη δυναμική αφού πλαισιώνεται στις δύο πλευρές με αξιόλογα κτήρια που ορίζουν το πλατειακό χώρο και προσφέρεται και ως χώρος συγκέντρωσης και υπαίθριων εκδηλώσεων.


Επίσης σημείωσε ο υφιστάμενος χαρακτήρας των οδών του ιστορικού κέντρου, προσφέρεται για την πεζοδρόμηση τους, ώστε να είναι χώρος στον οποίο να αναπτυχθούν οι χώροι αναψυχής και το εμπόριο. “Είναι βέβαιη η κάθοδος του κόσμου για επίσκεψη στο ιστορικό κέντρο, όταν αυτό ολοκληρωθεί ”, – όπως είπε- φέρνοντας ωστόσο τα παραδείγματα της ανάπτυξης των οδών Λήδρας και Ονασαγόρου στη Λευκωσία .

Επεσήμανε ακόμη πως προυπόθεση για την επιτυχία του έργου είναι να βελτιωθούν οι προσόψεις των κτηρίων μέσα από κίνητρα που δοθούν, είτε μέσω αξιοποίησης των διαθρωτικών ταμείων.

Ο κ Χρυσάνθου παρατήρησε επίσης πως ο σχεδιασμός των φάσεων της πεζοδρόμησης, παρέχει ευελιξία στην διαχείριση της κυκλοφορίας , αφού θα γίνεται τμηματικά σε τέσσερις φάσεις.

Κλείνοντας ο κ Χρυσάνθου είπε πως η επιτυχία της πρότασης για την τόνωση του ιστορικού κέντρου της Πάφου, δεν μπορεί να στηριχτεί αποκλειστικά σε αρχιτεκτονικές , πολεοδομικές και κυκλοφοριακές επεμβάσεις, αλλά πρέπει να ενδυναμωθεί με προγράμματα για παροχή κινήτρων σε πολίτες και ιδιώτες.

Επιβάλλεται σημείωσε , η επιστροφή στο κέντρο εμπορικών χρήσεων , αλλά και οικιστικών μονάδων και κινήτρων προς την ανακαίνιση αξιόλογων κτιρίων.

Eμείς ελπίζουμε ” κατέληξε, “ ότι τα έργα υποδομής που μόλις παρουσιάσαμε θα είναι μόνο η αρχή για την αναγέννηση του ιστορικού κέντρου της Πάφου ”.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας ανέφερε πως σήμερα η Πάφος έχει μια πραγματική ευκαιρία να προχωρήσει επιτέλους στο μεγάλο ζητούμενο και να υλοποιήσει το σημαντικότατο αυτό έργο. Αξιοποιώντας – όπως είπε- “ τις δυνατότητες που μας παρέχει ο τίτλος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, ο Δήμος Πάφου σε συνεργασία με τους ειδικούς εμπειρογνώμονες του και το Πάφος 2017 , προχωρεί στον σχεδιασμό και την προώθηση μιας σειράς έργων υποδομής, τα οποία φιλοδοξούν να διαμορφώσουν την εικόνα της πόλης – τη νέα ταυτότητα της Πάφου- για τις δεκαετίες που ακολουθούν”.

Όπως ανακοίνωσε, την περασμένη εβδομάδα κατατέθηκαν στη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης (πρώην Γραφείο Προγραμματισμού) το πρώτο ολοκληρωμένο “ πακέτο” της στρατηγικής πρότασης του Δήμου Πάφου και των άλλων φορέων διεκδικώντας χρηματοδοτήσεις από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ.

Σύντομα συνέχισε, “ θα ακολουθήσει το δεύτερο και το τρίτο πακέτο , ενώ προχωρούμε ταυτόχρονα στην προκήρυξη των Αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για την ανακαίνιση του πρώην κινηματογράφου «Αττικόν» , την αναβάθμιση του Μαρκίδειου Θεάτρου, την ανάπλαση στο Χάνι του Ιμπραήμ, τη διαμόρφωση της Πλατείας και των σπηλιών του Μουττάλου , καθώς και την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Κάτω Πάφου”.

Oκ Βέργας σημείωσε ακόμη πως στην πρώτη γραμμή των έργων που προωθούνται , βρίσκεται επίσης το παραδοσιακό εμπορικό κέντρο της Πάφου, και οι αναπλάσεις των πλατειών 28ης Οκτωβρίου και Κωστή Παλαμά

Ο κ Βέργας κατέστησε ωστόσο σαφές πως για την επιτυχία της προσπάθειας αυτής, απαραίτητη είναι η συμμετοχή των δημοτών.

Είναι για αυτό ακριβώς το λόγω – όπως είπε- που η Τοπική Αρχή έχει καθιερώσει τις δημόσιες παρουσιάσεις των μεγάλων έργων και σχεδίων της Πάφου, ώστε ο πολίτης να γνωρίζει τις προθέσεις της , να λαμβάνει έγκαιρα γνώση για αυτό που προτίθεται να γίνει και να έχει την δυνατότητα της ελεύθερης έκφρασης και της άμεσης παρέμβασης μέσα από ένα γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο.

Εξάλλου ο Έπαρχος Πάφου Γιαννάκης Μαλλουρίδης στον δικό του χαιρετισμό αναφέρθηκε στην σημαντικότητα του έργου. Πιθανόν είπε η παρουσίαση να καταδείξει πως μπορεί να χρειαστεί να γίνουν κάποιες αναπροσαρμογές προκειμένου αυτή η περιοχή να αποδώσει το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης χαιρετισμό απηύθυνε και ο Κυριάκος Κυριακίδης προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου ο οποίος αναφέρθηκε στο τεχνικό μέρος της ανάπλασης.