Παρουσιάστηκε το έργο-ορόσημο «Πάρκο Μύθων και Γλυπτικής» στη Γεροσκήπου

Παρουσιάστηκε το έργο-ορόσημο «Πάρκο Μύθων και Γλυπτικής» στη Γεροσκήπου

Το Πάρκο Μύθων και Γλυπτικής που έχει δημιουργηθεί στη Γεροσκήπου, με την ονομασία «Μύθοι και Γλυπτά», παρουσιάστηκε σήμερα σε διάσκεψη Τύπου του Οργανισμού ΠΠΕ Πάφος 2017.

Μιλώντας στη διάσκεψη, η Διευθύντρια του καλλιτεχνικού προγράμματος του Πάφος 2017 Γεωργία Ντέτσερ ανέφερε πως το Πάρκο Μύθων και Γλυπτικής θα αποτελέσει όχι μόνο την απαρχή ενός έργου – ορόσημου για τη σύγχρονη Γεροσκήπου, αλλά και θα συμβάλει στη βιώσιμη και αειφόρο πολιτισμική της ανάπτυξη, ενώ το χαρακτήρισε ένα από τα κορυφαία έργα του προγράμματος της ΠΠΕ Πάφος 2017.


Αυτό γιατί, όπως είπε, αποτελεί μια παρέμβαση στο αστικό τοπίο με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργεί ιδανικές συνθήκες διαλόγου ανάμεσα στους κατοίκους , στους καλλιτέχνες και το περιβάλλον.

Είπε, ακόμα, ότι το Πάρκο είναι από τα έργα που αφήνουν μια παρακαταθήκη πίσω τους δείχνοντας ότι θα παραμείνουν και στο μέλλον.

Η κ. Ντέτσερ ανέφερε πως το Πάρκο Μύθων και Γλυπτικής είναι αποτέλεσμα της διαδικασίας της ανοικτής πρόσκλησης που έγινε το 2014. Από το 2014, είπε, ο Οργανισμός προετοίμαζε με την συνεργασία της Επιμελήτριας Κατερίνας Φουκαρά την πρόταση την οποία είχε υποβάλει τότε με μια ομάδα καλλιτεχνών.

Το Πάρκο, πρόσθεσε, αντανακλά ουσιαστικά τη φιλοσοφία του Οργανισμού Πάφος 2017 και υλοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τους βασικούς στόχους του Ανοιχτού Εργοστασίου Πολιτισμού μέσα από το πρίσμα της τέχνης και της δημιουργίας.

Πρόσθεσε τέλος πως ο Δήμος Γεροσκήπου αποκτά ένα πλούτο που είναι στα χέρια του να αξιοποιηθεί ακόμα παραπάνω και να γίνει ένα από τα σημαντικά πάρκα Γλυπτικής στην Κύπρο και γιατί όχι στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Αντιδήμαρχος Γεροσκήπου Κυριάκος Χατζηβασίλης στο δικό του χαιρετισμό ανέφερε πως τα δέκα έργα Κυπρίων και ξένων γλυπτών αποτελούν την απαρχή για τη διοργάνωση αντίστοιχων συμποσίων και στο μέλλον με στόχο τον περαιτέρω εμπλουτισμό του Πάρκου Μύθων και Γλυπτικής της Γεροσκήπου.
Εξάλλου, η Επιμελήτρια του Έργου Κατερίνα Φουκαρά μεταξύ άλλων ανέφερε πως τα έργα και οι καλλιτέχνες είναι: «Muse» by Emin Petrosyan (Armenia), «Fragile» Genti Tavanxhiu (Italy), «The song of Siren» Arsenty Lysenkov (Cyprus), «Great head of Aphrodite» Olaf Klepzig (Germany), «Antique torso» Viktor Korneev, (Sweden), «Ariadne auf Naxos» Gao Meng (China), «Sanctuary» Christos Lanitis (Cyprus), «Ariadne`s thread» Ana Maria Aurelia Negara (Romania), «The Rebellion of Prometheus» Agnessa Ivanova Petrova (Bulgaria), «Inner Vision» George Moisi (Cyprus).

Η κ. Φουκαρά, σημείωσε, πως η επιλογή των γλυπτών έγινε από την Επιτροπή Επιλογής Έργων, που αποτελείται από τον Κυριάκο Καλλή, Αυγουστίνο Κοντό, Γιώργο Κοτσώνη , Κύπρο Περδίο, Μιχάλη Σιούλα, καθώς και τον Καλλιτεχνικό Σύμβουλο Χρίστο Φουκαρά. Επεσήμανε πως η επιλογή ήταν πολύ δύσκολη γιατί πάνω από 400 γλύπτες με τα έργα επέδειξαν ενδιαφέρον για συμμετοχή τους.

Οι δέκα καλλιτέχνες, συνέχισε, προέρχονται από επτά χώρες και τους δόθηκε η ευκαιρία σε ένα κοινό τόπο να δουλέψουν μαζί και σε διάστημα 15 ημερών και να δημιουργήσουν ένα Πάρκο σύγχρονης γλυπτικής .

Είπε ακόμη πως τα έργα έχουν δημιουργηθεί επί τόπου σε σκληρή παραδοσιακή κυπριακή πέτρα και παρουσιάζουν μια εξαιρετική πολυμορφία τόσο στη θεματική όσο και στον τρόπο έκφρασης, εμπνευσμένα από την ιστορία του τόπου αλλά και την ίδια τη φύση, τη μεγαλειώδη μνημειακή ελληνική τέχνη , τη νεοκλασσική παράδοση, καθώς και τις χώρες καταγωγής των καλλιτεχνών. Επίσης ανέφερε, παρατηρούνται, έντονες επιδράσεις εξπρεσιονιστικής και αφαιρετικής σύγχρονης τεχνοτροπίας.

Από την πλευρά τους οι δέκα γλύπτες που παρέστησαν στη δημοσιογραφική διάσκεψη, εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα του Πάφος 2017 και αναφέρθηκαν στις συνθέσεις των έργων τους.

Τα εγκαίνια του Πάρκου θα τελέσει ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής την ερχόμενη Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου.