Πατσαλίδης: “Κάναμε ένα ταξίδι για το οποίο πρέπει να νοιώθουμε περηφάνια”

Πατσαλίδης: “Κάναμε ένα ταξίδι για το οποίο πρέπει να νοιώθουμε περηφάνια”

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων της Πάφου ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017 διέψευσε τις Κασσάνδρες και όλους όσοι αμφισβητούσαν ότι θα ανταποκρινόταν πλήρως στο δύσκολο εγχείρημα που ανέλαβε, δήλωσε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του «Πάφος 2017», Χρίστος Πατσαλίδης.

Λίγες μέρες προτού η Πάφος και το Άαρχους της Δανίας παραδώσουν τη σκυτάλη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης στο Λεουβάρντεν της Ολλανδίας και τη Βαλέτα της Μάλτας, ο Χρίστος Πατσαλίδης, είπε ότι αισθάνεται ικανοποίηση και υπερηφάνεια που το ταξίδι της Πάφου στα άδυτα του πολιτισμού, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και απέδωσε τα εύσημα σε όλους όσοι εργάστηκαν για τον σκοπό αυτό.


Πρόσθεσε ότι η Πάφος κατόρθωσε να αναγνωριστεί από την ΕΕ και την ίδια την αρμόδια επιτροπή η οποία χαρακτήρισε μάλιστα την Πάφο ως ένα καλό παράδειγμα για κάθε μικρή ευρωπαϊκή πόλη η οποία λόγω γεωγραφικού μεγέθους έχει και περιορισμένες δυνατότητες.

«Ο οργανισμός ‘Πάφος 2017’ σε πολύ δύσκολες συνθήκες δούλεψε σκληρά και κατάφερε την αναγνώριση που προέρχεται από τα πιο αρμόδια ‘χείλη’», είπε ο κ. Πατσαλίδης.

Αναφέρθηκε, επίσης, στα σημαντικά τα οφέλη που προκύψαν για την επαρχία της Πάφου με την ανάληψη του χρίσματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, οφέλη, για την κοινωνία για την πόλη και για τους δημότες της Πάφου, οι οποίοι πλέον έχουν αποκτήσει καινούργιες κτιριακές υποδομές, γνώσεις, εμπειρίες και μια πλούσια παρακαταθήκη .

Ερωτηθείς τι θα γίνει μετά το 2017, ο κ. Πατσαλίδης, είπε ότι στις επιδιώξεις του Οργανισμού ήταν η επιτυχής υλοποίηση του στόχου που είχε τεθεί για μια καθόλα επιτυχή ευρωπαϊκή πολιτιστική πρωτεύουσα το τρέχων έτος, και το «Πάφος 2017», έχει επιτελέσει το καθήκον του.

Πρόσθεσε ότι αναζητούνται ήδη τρόποι για αξιοποίηση, την επόμενη μέρα, όλης αυτής της εμπειρίας και γνώσης που έχει μαζευτεί.

«Εμείς θεωρούμε ότι οι μέτοχοι του ‘Πάφος 2017’ πρέπει τάχιστα να πάρουν εκείνες τις αποφάσεις που θα επιτρέψουν σ΄ έναν φορέα να συνεχίσει αυτή η δράση και ανάπτυξη στην πόλη μας», είπε ο κ. Πατσαλίδης.

Ανέφερε ότι στο φάκελο της πρότασης για διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης υπήρχε αναφορά και για την αξιοποίηση των ωφελημάτων τα οποία κερδήθηκαν μέσα από όλο το project.

Όπως είπε ο Χρίστος Πατσαλίδης, πολλά πράγματα που γίνονται, «δεν είναι για να τελειώσουν το 2017 αλλά θα αποτελέσουν μια βάση για τη συνέχεια».

Εξήγησε ότι μέσα σε αυτά τα πλαίσια, και πάρα τις οικονομικές δυσκολίες, το Διοικητικό Συμβούλιο του «Πάφος 2017» καταβάλλοντας τεράστιες προσπάθειες για εξοικονομήσεις, άφησε μια σημαντική παρακαταθήκη για να μπορέσει να αποτελέσει τη βάση μιας νέας προσπάθειας και ενός νέου φορέα που θα συνεχίσει αυτό που ξεκίνησε η Πάφος ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος του «Πάφος 2017» είπε ότι βρίσκεται σε επαφή τόσο με το Δήμο Πάφου όσο και με τους υπόλοιπους δήμους της επαρχίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ