Πλούσια και πολυδιάστατη η πολιτιστική δράση του Μουσείου Θεάτρου Σκιών Κύπρου στην Πάφο

Πλούσια και πολυδιάστατη η πολιτιστική δράση του Μουσείου Θεάτρου Σκιών Κύπρου στην Πάφο

Την πολιτιστική του δράση συνεχίζει το Μουσείο Θεάτρου Σκιών στην Χλώρακα το οποίο λειτουργεί υπό την εποπτεία του Χριστόδουλου Αντωνιάδη Πάφιου και του Συνδέσμου Φίλων Θεάτρου Σκιών Κύπρου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Χριστόδουλος Αντωνιάδης Πάφιος αναφέρει ότι “στον 21ο αιώνα που οι πολιτιστικές εκδηλώσεις προωθούνται και η δράση των συντελεστών αναγνωρίζεται ως πολιτισμός, το Θέατρο Σκιών με πρωταγωνιστή τον `Καραγκιόζη` αναδεικνύει με τον δικό του τρόπο ένα κομμάτι του λαϊκού μας πολιτισμού”.


Προσθέτει ότι “στην εποχή του 21ου η ύπαρξη ενός Μουσείου Θεάτρου Σκιών είναι επιβεβλημένη και πολύτιμη γιατί είναι ο μοναδικός τρόπος διατήρησης και προβολής αυτής της τόσο σημαντικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς της τέχνης, δηλαδή, του λαϊκού παραδοσιακού θεάτρου το οποίο αποτελεί πρεσβευτή και αντιπρόσωπο” της κοινωνίας των πολιτών, που μεγάλωσε μαζί του.

Ο Χριστόδουλος Αντωνιάδης Πάφιος αναφέρει ότι το Μουσείο Θεάτρου Σκιών και ο Σύνδεσμος Φίλων του, στοχεύουν στο να διατηρήσουν εμπράκτως το αντικείμενο που εκπροσωπούν και όχι απλώς να το εκθέτουν στις προσθήκες τους.

Εξηγεί ότι ο στόχος αυτός τα καθιστά το Μουσείο Θεάτρου Σκιών “πυρήνα νέων εξελίξεων και προοπτικών γιατί τόσο το Μουσείο όσο και ο Σύνδεσμος Φίλων του Μουσείου, θα διδάξουν στον επισκέπτη την αξία της τέχνης του θεάτρου σκιών μέσω ποικίλων εκδηλώσεων”.

Επίσης, στην έδρα του Μουσείου Θεάτρου Σκιών θα στηθεί ένα μόνιμο θέατρο σκιών το οποίο και θα παρουσιάζει παραστάσεις του γνωστού και αγαπητού σε όλους, “Καραγκιόζη” ενώ στόχος είναι και η περιοδεία του θεάτρου σκιών σε κοινότητες, σχολεία ή ακόμη και εκτός Κύπρο, προβάλλοντας έτσι τη λαϊκή μας τέχνη, παράδοση και πολιτιστική κληρονομιά.

Στη διάθεση των φίλων και επισκεπτών του Μουσείου Θεάτρου Σκιών βρίσκεται και μια πλούσια συλλογή βιβλίων την οποία μπορεί να αξιοποιήσουν ακόμη και φοιτητές πανεπιστημίων για να αναπτύξουν την διατριβή τους.

Ο “Καραγκιόζης” θα είναι παρών και διεθνώς μέσω διαδικτύου.

Όπως αναφέρει ο Χριστόδουλος Πάφιος, για την υλοποίηση όλων αυτών των στόχων, βασική προϋπόθεση είναι η θέληση για σκληρή δουλειά των φίλων του Μουσείου και του συνδέσμου Φίλων Θεάτρου Σκιών.

Παράσταση του θεάτρου σκιών θα δοθεί την Κυριακή 27 Νοεμβρίου και ώρα 11:30 σε χώρο ακριβώς δίπλα από το Μουσείο του Θεάτρου Σκιών με τίτλο “Καραγκιόζης Υπηρέτης” με καραγκιοζοπαίχτη τον Χριστόδουλου Αντωνίου Πάφιο.