Ποινή φυλάκισης 2 μηνών με αναστολή για τρία έτη

Ποινή φυλάκισης 2 μηνών με αναστολή για τρία έτη

Ποινή φυλάκισης 2 μηνών με αναστολή για τρία έτη από σήμερα επέβαλε το Επαρχιακό δικαστήριο Πάφου εναντίον 82 χρονου από χωριό της Επαρχίας Πάφου σε σχέση με υπόθεση παράνομης εργοδότησης αλλοδαπής.

Όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο μέλη της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης προς διερεύνηση πληροφόρησης , επισκέφτηκαν την οικία του 82χρονου που βρίσκεται σε χωριό της Επαρχίας Πάφου και εντόπισαν την αλλοδαπή η οποία πρόκειται για γυναίκα από το Βιετνάμ να εργάζεται.


Η αλλοδαπή όπως διαφάνηκε βρίσκεται στην Κύπρο από τις 27 Μαΐου του 2009 με άδεια παραμονής και εργάζονταν ως οικιακή βοηθός στη Λεμεσό. Ακολούθως στις 5 Φεβρουαρίου του 2011 εγκατέλειψε την εργασία της και από τότε παρέμεινε στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας παράνομα . Όταν μάλιστα την προσέγγισαν τα μέλη της ΥΑΜ Πάφου τους είπε ” εγώ έχω βίζα”.

Eνώπιον του Δικαστηρίου ο δικηγόρος του κατηγορούμενου ζήτησε όπως ο πελάτης του εξαιρεθεί από τις περιπτώσεις των αλλοδαπών που εισέρχονται στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας παράνομα αφού αρχικά ήρθε νόμιμα στην Κύπρο.

Ανέφερε μάλιστα ενώπιον του Δικαστηρίου ότι ο πελάτης του αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα υγείας, είναι 82 ετών , έχει λευκό ποινικό μητρώο, και είναι νομοταγής πολίτης. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος της Συνεργατικής Πιστωτικής Εταιρείας στην Κοινότητα του και της Εκκλησιαστικής Επιτροπής και απολογήθηκε.

Ακολούθως ζήτησε από το Δικαστήριο μετριασμό της ποινής του 82χρονου πελάτη λόγω της ηλικίας του, αλλά και για το ότι ζει με την 88χρονη σύζυγο του που είναι άρρωστη και χρήζει βοήθειας. Αν το Δικαστήριο συνέχισε, επιβάλει ποινή φυλάκισης τότε θα είναι δύσκολη υπόθεση η φροντίδα της 88χρονης.

Ο δικηγόρος του κατηγορούμενου ζήτησε ακόμη όπως το Δικαστήριο λάβει υπόψη ως παράγοντες αναστολής της ποινής φυλάκισης τα ελαφρυντικά που παρουσιάστηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης , το λευκό ποινικό μητρώο η μεταμέλεια και η άμεση παραδοχή στο Δικαστήριο του ηλικιωμένου.

Ο Δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου Χριστόδουλος Χριστοδούλου ανέφερε πως ο 82χρονος κρίθηκε ένοχος στην παράνομη εργοδότηση αλλοδαπού και παραδέχτηκε.

Ο κ. Χριστοδούλου ανακοινώνοντας την ποινή του είπε πως είναι ιδιαίτερα σοβαρό το αδίκημα αφού προνοείται πέραν της χρηματικής ποινής και ποινή φυλάκισης μέχρι τρία χρόνια.

Χαρακτήρισε ακολούθως ανησυχητικό το φαινόμενο της έξαρσης στην διάπραξη των αδικημάτων στην αγορά εργασίας, του αδικήματος της παράνομης εργοδότησης.

Επεσήμανε ωστόσο πως έλαβε υπόψη τις περιστάσεις που διαπράχθηκε το αδίκημα ότι δηλαδή ο σκοπός της εργοδότησης δεν ήταν για οικονομική εκμετάλλευση , καθώς και τις οικογενειακές συνθήκες του κατηγορουμένου ως πατέρα 82 ετών ( αφού τα δύο παιδιά του που εργάζονται ζουν μαζί του) ότι έχει μάλιστα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση καρδιάς, και ότι αντιμετωπίζει προβλήματα μνήμης.

Ο Δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου Χριστόδουλος Χριστοδούλου σημείωσε ακόμη πως θα πρέπει να σταλεί το μήνυμα ότι τέτοιες ποινές επιβάλλονται για να αποτραπούν παρόμοια φαινόμενα.

Εξετάζοντας επιπρόσθετα τους λόγους της αναστολής ο κ. Χριστοδούλου είπε πως έλαβε υπόψη την μεταμέλεια του 82χρονου και ότι η διάπραξη του αδικήματος αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό.

Ακολούθως επέβαλε ποινή φυλάκισης 2 ετών με αναστολή για 3 έτη από σήμερα, ανακοινώνοντας πως αν ο 82χρονος διαπράξει οποιοδήποτε αδίκημα η ποινή του θα ενεργοποιηθεί.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΧΡ)