Πολιτική ηγεσία και ΓΕΕΦ εργάζονται για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εθνοφρουρών, λέει ο ΥΠΑΜ

Ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης παρακολούθησε το πρωί στο ΚΕΝ Πάφου την ορκωμοσία των νεοσυλλέκτων οπλιτών της 2015 Α ΕΣΣΟ συγχαίροντας τους εκπαιδευτές και τους νεοσύλλεκτους για την ολοκλήρωση της βασικής τους εκπαίδευσης με αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος αλλά και με υψηλό φρόνημα όπως είπε.

Από σήμερα εντάσσονται στις μάχιμες μονάδες της Ε.Φ. είπε διαβεβαιώνοντας ότι η πολιτική ηγεσία σε συνεργασία με το ΓΕΕΦ εργάζονται για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εθνοφρουρών και ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας να είναι όσο το δυνατόν πιο χρήσιμος και παραγωγικός.


Η πολιτική του Υπουργείου Άμυνας, συμπλήρωσε, κινείται σε δυο άξονες τις αξιοκρατίας, της ισοτιμίας και της δικαιοσύνης αλλά και στο να καταστεί ο χρόνος της θητείας όσο το δυνατόν πιο χρήσιμος.

Για τον πρώτο άξονα σημείωσε, ότι εφαρμόζονται αντικειμενικά κριτήρια και αδιάβλητες διαδικασίες για τις τοποθετήσεις , τις μεταθέσεις και τις αποσπάσεις των στρατιωτών.

Ο κάθε ένας, συμπλήρωσε θα πρέπει να τυγχάνει στήριξης με βάση τις ανάγκες του και όχι με βάση της γνωριμίες του.

Για τον δεύτερο άξονα ο Υπουργός Άμυνας είπε, ότι εντός των επόμενων ημερών ξεκινά ένα πρόγραμμα που δίνει την δυνατότητα στους εθνοφρουρούς να παρακολουθούν μαθήματα με την μέθοδο της εξ’ αποστάσεως φοίτησης σε συνεργασία με το Ανοιχτό πανεπιστήμιο.

Αυτό σημαίνει, εξήγησε, ότι κατά την διάρκεια της θητείας θα μπορεί ένας εθνοφρουρός να καλύψει μαθήματα που αντιστοιχούν σε ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο.
Για όσους δεν έχουν την πρόθεση να συνεχίσουν με ακαδημαϊκές σπουδές, συμπλήρωσε, θα δίνεται η δυνατότητα παραχώρησης διπλωμάτων επαγγελματικής κατάρτισης στην διάρκεια της στρατιωτικής τους θητείας.

Επίσης θα παρέχεται πλέον η δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να παρακολουθούν νέα προγράμματα εκγύμνασης και μαθήματα αυτοάμυνας και πολεμικών τεχνών.

Η τελετή της ορκωμοσίας ξεκίνησε με αγιασμό και με την ανάγνωση ημερήσιας διαταγής του Αρχηγού της Ε.Φ. από τον διοικητή του ΚΕΝ Πάφου αντισυνταγματάρχη πεζικού Χριστόδουλου Αλετρά .

Στην ημερήσια διαταγή του ο Αρχηγός της Ε.Φ. είπε ότι η εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας δεν αποτελεί μόνο συνταγματική υποχρέωση αλλά και ύψιστη τιμή διότι – όπως είπε – στους νεοσύλλεκτους , “ σας δίνει την δυνατότητα να υπερασπιστείτε το σημαντικότερο αγαθό του ανθρώπου την ελευθερία”.
Πρέπει συνέχισε να αποτελεί συνειδητή επιλογή ελάχιστης προσφοράς απέναντι στην πατρίδα και σε όσους μέχρι σήμερα πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία της.

Μετά το πέρας της τελετής οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν στρατιωτικές επιδείξεις από τους εκπαιδευτές και τους στρατονόμους της διμοιρίας ενώ ακολούθησε και η παρέλαση των νεοσυλλέκτων .

Στην τελετή ορκωμοσίας παρέστησαν επίσης ο διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας Χ. Μαλληκίδης, οι εκκλησιαστικές, και τοπικές αρχές της πόλης.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΧΡ)