Προληπτικά μέτρα για τον έλεγχο των εντόμων και τρωκτικών

Προληπτικά μέτρα για τον έλεγχο των εντόμων και τρωκτικών

Η παρουσία εντόμων και τρωκτικών σε ένα χώρο εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία και γενικότερα υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Με τον ερχομό του Καλοκαιριού και λόγω αύξησης της θερμοκρασίας, τα έντομα (κατσαρίδες, κουνούπια) και τα τρωκτικά (ποντίκια, αρουραίοι) βρίσκονται σε μεγάλη έξαρση, γι’ αυτό επιβάλλεται από όλους μας να λαμβάνουμε ατομικά μέτρα πρόληψης ή και καταπολέμησης τους.


Προς αυτή την κατεύθυνση, θα πρέπει όλοι οι ιδιοκτήτες υποστατικών να εφαρμόζουν πιστά τα πιο κάτω μέτρα:

  1. Να κλείνουν ερμητικά με κάλυμμα, όλα τα φρεάτια αποχετεύσεων σε όλα τα υποστατικά και να μην υπάρχουν τρύπες ή σχισμές. Κλειστή επίσης με πυκνό δικτυωτό πλέγμα, θα πρέπει να είναι και η σωλήνα εξαερισμού των αποχετεύσεων.
  2. Να μην αφήνονται εντός της αυλής ή κοντά σε υποστατικά, ανοικτά δοχεία, βαρέλια, κουβάδες, παλιά ελαστικά ή άλλα παρόμοια αντικείμενα τα οποία μπορούν να συγκρατήσουν έστω και λίγη ποσότητα νερού.
  3. Να διενεργείται τακτικός καθαρισμός της αυλής και του περιβάλλοντα χώρου από άχρηστα αντικείμενα και άγρια βλάστηση.
  4. Τα οικιακά σκύβαλα να τοποθετούνται σε κατάλληλα κλειστά σκυβαλοδοχεία ή σκυβαλαποθήκες μέχρι την περισυλλογή τους.
  5. Να διενεργούνται συχνοί ψεκασμοί από αδειούχα συνεργεία, εντός των ιδιωτικών αποχετευτικών συστημάτων των υποστατικών, για τις κατσαρίδες και τα κουνούπια. Επίσης να τοποθετούνται ποντικοκτόνα σκευάσματα σε χώρους ή εστίες όπου πιθανόν να συχνάζουν τρωκτικά.

Ο Δήμος Γεροσκήπου από την πλευρά του, φροντίζει για τον καθαρισμό των οικοπέδων και πεζοδρομίων από άγρια βλάστηση καθώς και για την εφαρμογή προγραμμάτων για έλεγχο και καταπολέμηση εντόμων και τρωκτικών σε δημόσιους χώρους.

Για περισσότερες πληροφορίες, αποτείνεστε στην Υγειονομική Υπηρεσία του Δήμου Γεροσκήπου, στα τηλέφωνα 26961400 και 26960863.

Δήμος Γεροσκήπου