“Πυρά πολέμου” και στη μέση οι αρχαιότητές μας

“Πυρά πολέμου” και στη μέση οι αρχαιότητές μας

Προβληματισμό προκαλούν τα όσα βλέπουν το φως τις δημοσιότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα, αναφορικά με τη φύλαξη των αρχαιοτήτων, στην Πάφο.

Οι σοβαρές καταγγελίες, στις οποίες προχώρησε ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, οδήγησαν στην κινητοποίηση του Υπουργείου Μεταφορών και Έργων, το οποίο ζήτησε άμεση διερεύνηση, με επιστολή, μάλιστα, στον Αρχηγό της Αστυνομίας.


Το πρωί της Τετάρτης (10.8.16) υπήρξε επικοινωνία ανάμεσα στον Διευθυντή του Τμήματος Καταπολέμησης Εγκλημάτων και τον Δήμαρχο Πάφου με σκοπό την διευθέτηση της κατάθεσης, στην οποία αναμένεται να προβεί ο κ.Φαίδωνος.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το SigmaLive, oι έρευνες βρίσκονται σε καλό δρόμο, με την Αστυνομία να έχει, ήδη, κινητοποιηθεί.

Λίγο μετά το μεσημέρι, στο πλαίσιο Διάσκεψης Τύπου, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Αντρέας Αγγελίδης, είπε πως η κατάθεση θα αφορά το θέμα των αρχαιοτήτων στην Πάφο, αλλά αν ο ίδιος (σ.σ. ο κ.Φαίδωνος) αναφερθεί στην κατάθεσή του σε όσα έχει πει και δημόσια, θα εξεταστούν.

Ο “πόλεμος” των αρχαιοτήτων

Όλα ξεκίνησαν περί τα τέλη του Ιούλη, όταν ο κ.Φαίδωνος με επιστολή που απέστειλε στην Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Μαρίνα Σολομίδου – Ιερωνυμίδου κάλεσε το Τμήμα να συνεργαστεί με τον Δήμο Πάφου και να ενεργεί τάχιστα, ώστε να μην εμποδίζεται η πορεία των έργων.

Ο κ. Φαίδωνας απαντώντας σε επιστολή της κ. Ιερωνυμίδου σχετικά με τις καταγγελίες κατά λειτουργών του Τμήματος Αρχαιοτήτων, παρέπεμψε το θέμα στην Επιτροπή Δημοσίας Υπηρεσίας για να εξεταστούν –όπως είπε- οι ενέργειες της.

Κάλεσε, μάλιστα την Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, να διερευνήσει την συμπεριφορά των υφισταμένων τους και να μην καταδικάζει ερήμην.

Αναφερόμενος στα γεγονότα, ο κ. Φαίδωνος είπε πως στην σύσκεψη της 13ης Ιουνίου, εισηγήθηκε την ανάδειξη των αρχαιοτήτων που έχουν ανευρεθεί στην πλατεία έξω από το Δημαρχείο και την τοποθέτηση των ευρημάτων, αν είναι δυνατόν, σε προθήκες στον ίδιο χώρο.

Ο Δήμαρχος Πάφου υποστήριξε, ότι οι αρχαιότητες φυλάσσονται χωρίς να υπάρχει σύγχρονο σύστημα καταγραφής, χωρίς να περνούν από σάρωση και ηλεκτρονική καταγραφή και ότι είχε πληροφορηθεί ότι κάποιοι εργάτες ή/και άλλοι αφαιρούν ή/και αντικαθιστούν αρχαιότητες από το υπόγειο και τις πωλούν.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της φύλαξης των αρχαιολογικών ευρημάτων, κάλεσε την κ. Ιερωνυμίδου να κάνει απογραφή στα υπόγεια του Επαρχιακού Μουσείου Πάφου για να πληροφορηθεί πόσες χιλιάδες ευρήματα υπάρχουν και πόσες δεν ανευρίσκονται, αν βρεθούν όλες οι σελίδες των εγγράφων στις οποίες καταγράφονται τα αρχαιολογικά ευρήματα.

Παρέμβαση Κλαδικού Συμβουλίου του Τμήματος Αρχαιοτήτων

Λίγες μόλις μέρες μετά, το Κλαδικό Συμβούλιο του Τμήματος Αρχαιοτήτων κάλεσε το Δήμαρχο Πάφου να υποβάλει στοιχεία ενώπιον των αρμόδιων οργάνων της Δημοκρατίας για τις κατηγορίες που διατύπωσε σε βάρος του Τμήματος και των λειτουργών του.

Αποδείξεις για όσα κατήγγειλε ο Δήμαρχος ζήτησε και το Υπουργείο Μεταφορών και Έργων.

Μέσα από ανακοίνωσή του, το Υπουργείο χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς του κ.Φαίδωνος «ανυπόστατους, πέρα από κάθε λογική» και πως θίγουν βάναυσα την τιμή, την αξιοπρέπεια και την ηθική ακεραιότητα της Διεύθυνσης και των Λειτουργών του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Ανέφερε, μάλιστα, πως έχει ξεκινήσει στο Τμήμα Αρχαιοτήτων ένα τεράστιο έργο ψηφιοποίησης των Αρχείων του, το οποίο συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς και θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Ήδη, αναφέρεται, έχουν ψηφιοποιηθεί 1.517 αρχαία μνημεία, 3.440 αρχαιολογικές επισκοπήσεις και 14.731 αρχαιολογικά αντικείμενα.

Μερικές ημέρες μετά, ακολούθησε δεύτερη ανακοίνωση, αυτή την φορά διά στόματος του Υπουργού Μάριου Δημητριάδη. Ο κ.Δημητριάδης δήλωσε πως μέσα από επιστολή στον Αρχηγό της Αστυνομίας θα ζητήσει την διερεύνηση των καταγγελιών του κ.Φαίδωνος.

Λίγη ώρα αργότερα, ο Δήμαρχος καλεί τον Υπουργό Μεταφορών να διατάξει απογραφή αρχαιοτήτων και να διερευνήσει τις καταγγελίες. «Να μην αναμένει να προβεί ο ίδιος ως Δήμαρχος σε διερεύνηση επί του θέματος” ούτε να τον αποκαλεί “συκοφάντη’’», τόνισε.

Σε παρέμβασή του στις «Τομές στα Γεγονότα» του Σίγμα το βράδυ της Κυριακής, ο Δήμαρχος προέβη σε σωρεία καταγγελιών αναφορικά με τις αρχαιότητες και το ζήτημα φύλαξής τους.

Ένταση στο Μουσείο

Η «κόντρα» μεταξύ Δημαρχείου, Υπουργείου και Τμήματος Αρχαιοτήτων, συνεχίστηκε, επί τόπου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάφου. Η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Μαρίνα Ιερωνυμίδου, συνοδευόμενη από την Έφορο Μουσείων Δέσπω Πηλείδου, παραβρέθηκε στο σημείο προκειμένου να πληροφορήσει το κοινό για το τι σημαίνει “ αποθήκες μουσείων “.

Το Αρχαιολογικό μουσείο Πάφου επισκέφτηκε και ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, ο οποίος συζήτησε με τις κ. Ιερωνυμίδου και Πηλείδου. “Δεν μπορούμε να τα έχουμε εκτεθειμένα, γιατί αν κλαπούν τότε οι χώροι μας είναι εκτεθειμένοι και το Τμήμα Αρχαιοτήτων θα μένει εκτεθειμένο στο ότι δεν λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την προφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς”, είπε μεταξύ άλλων η κ.Πηλείδου.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος ανέφερε, πως δεν έχει πειστεί ότι λειτουργεί ένα σύστημα καταγραφής σωστό, δηλώνοντας ότι μέσα στο Τμήμα Αρχαιοτήτων “έχουν εισέλθει οι αρχαιοκάπηλοι και το οργανωμένο έγκλημα”.

Επιφανείς οικογένειες της Λεμεσού

Αίσθηση προκαλούν και οι σημερινές δηλώσεις του Δημάρχου Πάφου, ο οποίος μιλώντας στον «Φιλελεύθερο» άφησε να νοηθεί, πως οι αναφορές του για παράνομη πώληση και κατοχή αρχαιοτήτων αφορά κυρίως σε νομίσματα ή άλλα μικρά αρχαία αντικείμενα, τα οποία βρίσκονται πλέον σε ιδιωτικές συλλογές, καλά φυλαγμένα σε τραπεζικές θυρίδες. Μάλιστα, έκανε λόγο για «επιφανείς οικογένειες της Λεμεσού» που λειτουργούν ως αγοραστές αρχαιοτήτων.

Πηγή: Sigmalive