Πόλη Χρυσοχούς: Από τους πιο «άνετους» οικονομικά Δήμους

Πόλη Χρυσοχούς: Από τους πιο «άνετους» οικονομικά Δήμους

Ως ένας από τους πλέον «άνετους» σε επίπεδο οικονομικής ρευστότητας και αποθεματικότητας δήμους της Κύπρου εμφανίζεται ο Δήμος Πόλης Χρυσοχούς. Παρά τις κατά καιρούς φωνές εντός του Δημοτικού Μεγάρου για δυσλειτουργίες σε θέματα είσπραξης οφειλών, με βάση και τα στοιχεία του ΥΠΕΣ, ο μικρότερος Δήμος της επαρχίας Πάφου είναι εκ των λίγων παγκυπρίως με θετικό πρόσημο στα αποθεματικά του, ενώ η οικονομική δυνατότητα του αυξάνεται σε μεγάλο βαθμό με βάση και τις κινήσεις που έγιναν για εισροή χρημάτων από επιδοτούμενα ευρωπαικά προγράμματα.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι το ποσό που θα εισρεύσει τα επόμενα λίγα χρόνια στα δημοτικά ταμεία ανέρχεται στις 800 χιλιάδες ευρώ, από συμμετοχή του Δήμου Πόλης σε προγράμματα με στόχο την αναβάθμιση των υποδομών του, τον εμπλουτισμό του τουριστικού του προϊόντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών του.


Τα επίσημα δεδομένα καταδεικνύουν ότι από τον περασμένο Απρίλιο και στα πλαίσια του προγράμματος Διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδα- Κύπρος Interreg 2014-2020, η δημοτική αρχή έχει υποβάλει τρεις προτάσεις, των οποίων η χρηματοδότηση ανέρχεται στο 85% του κόστους τους.

«Η πρώτη πρόταση», αναλύεται στο σχετικό έγγραφο υποβολής, «αφορά στο έργο της Αγοράς, με συμμετέχοντες τους Δήμους Πόλεως Χρυσοχούς, ως επικεφαλή εταίρο, και Χανίων, το ΕΒΕ Πάφου και το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ).

Στόχος του προγράμματος είναι η ανάδειξη των δημοτικών αγορών σε κάντρα πώλησης τοπικών παραδοσιακών προιόντων.Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στο 1,023,675 ευρώ και το μερίδιο του Δήμου σε 417 χιλιάδες.

Κύριες Δράσεις του Έργου είναι η πλήρης Ανακαίνιση της Δημοτικής Αγοράς Πόλης Χρυσοχούς με κόστος 340.000 ευρώ, η δημιουργία Χώρου Επίδειξης Παραγωγής Παραδοσιακών Προϊόντων στην Αγορά Χανίων, έναντι 100.000 ευρώ, η δημιουργία Γραφείου Δικτύωσης και Πρόσβασης στην Καινοτομία στον Δήμο Πόλης σε συνεργασία με το ΜΑΙΧ, κόστους 55,000 ευρώ και η δημιουργία Πλατφόρμας Ηλεκτρονικού Εμπορίου για παραδοσιακά προϊόντα Πόλεως Χρυσοχούς και Χανίων, με δαπάνη 65,000 ευρώ».

Η δεύτερη πρόταση που έχει καταθέσει ο Δήμος Πόλης αφορά στο έργο «Senior Routes», στο οποίο μετέχουν επίσης οι Δήμοι Θήρας και Πλατανιά, το ΕΒΕ Πάφου και το Ερευνητικό Κέντρο Άνδρου.

Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη δικτύου πιστοποιημένων μονοπατιών για τη μέση ηλικία, με άξονα το φυσικό περιβάλλον και τις ανάγκες της τοπικής υπαίθρου. Το έργο έχει προυπολογισμό 873 χιλιάδες ευρώ περίπου, εκ των οποίων στον Δήμο Πόλης αναλογούν 292 χιλιάδες. Κύριες Δράσεις του Έργου είναι η κατασκευή του Γραμμικού Πάρκου κατά μήκος της κοίτης του ποταμού Χρυσοχούς, έναντι δαπάνης 267,500 ευρώ.

Το Γραμμικό Πάρκο θα δημιουργηθεί στα όρια του Δήμου και των κοινοτήτων Χρυσοχού, Γουδί, Χόλη και Σκούλλη, συνολικού μήκους 12 χιλιομέτρων και με συνολική εκτιμημένη δαπάνη 1.3 εκατομμύρια ευρώ.

Η τρίτη πρόταση του Δήμου Πόλεως Χρυσοχούς προς τα χρηματοδοτούμενα ευρωπαικά προγράμματα,αφορά σε πρόγραμμα ανάπτυξης φωτοβολταικής ενέργειας, με συμμετέχοντες, πέραν του κυπριακού Δήμου, τα ΤΕΙ Κρήτης, τον Δήμο Μίνωα Πεδιάδας Κρήτης και το Κέντρο Καινοτομίας, Έρευνας και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου. Στόχος είναι η ανακύκλωση φωτοβολταικών συστημάτων και η ανάδειξη δευτερογενών πηγών πολύτιμων πρώτων υλών.

Προϋπολογισμός του εν λόγω έργου είναι 621 χιλιάδες ευρώ εκ των οποίων ο Δήμος Πόλεως θα λάβει 122 χιλιάδες, ενώ κύριες δράσεις του είναι η ανάπτυξη διαφόρων μελετών για την τρέχουσα κατάσταση φωτοβολταϊκών σε Ελλάδα και Κύπρο, η ανάπτυξη βέλτιστου σεναρίου για την ανακύκλωση φωτοβολταϊκών συστημάτων και η ανάπτυξη σχεδίου για τη δημιουργία μονάδας ανακύκλωση φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Πηγή: Φιλελεύθερος/Ντόρα Χριστοδούλου