Σειρά επαφών με τα κυβερνητικά τμήματα ξεκίνησε το Πάφος 2017 για τα έργα υποδομής που αφορούν την ΠΠΕ

Από τον περασμένο Ιούλιο, το Πάφος 2017


ξεκίνησε μια σειρά επαφών με τα αρμόδια Κυβερνητικά τμήματα αλλά και με πολιτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους, στη προσπάθεια να εξασκηθεί πίεση για συμπερίληψη έργων υποδομής που αφορούν την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2017, στις προτεραιότητες τους, σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου. Ειδικότερα σε μια σειρά επαφών που ξεκίνησε με το Γραφείο Προγραμματισμού, το αρμόδιο τμήμα για τα διαρθρωτικά προγράμματα, επισημάνθηκε, όπως αναφέρεται, η αναγκαιότητα για την συμπερίληψη έργων που αφορούν την ΠΠΕ ως ευθύνη όχι μόνο της Πάφου, αλλά και της ίδιας της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την ΕΕ.

Το Πάφος 2017 εκτιμά , ότι μετά από την σημαντική δουλειά που έγινε από την ομάδα 20 περίπου εθελοντών του Πάφος 2017, σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων αλλά και υπό την καθοδήγηση των τεχνοκρατών του Γραφείου Προγραμματισμού θα γίνει κατορθωτή η απαίτηση για την χρηματοδότηση έργων σχετικά με την ΠΠΕ.

Λόγω του κεντρικού οράματος του “Open air Factory” ,συνεχίζει η ανακοίνωση, όπου κάθε γωνιά των πόλεων και της υπαίθρου γίνεται σκηνή για εκδηλώσεις πολιτισμού, οι υποδομές αυτές δεν περιλαμβάνουν μόνο κτίρια πολιτισμού.

Αντίθετα, περιλαμβάνουν διαμορφώσεις ανοιχτών και άλλων χώρων, αναπλάσεις υποβαθμισμένων περιοχών, κίνητρα χρηματοδότησης της αναζωογόνησης ιστορικών κέντρων, ανάπλαση και ανάδειξη χώρων Τουρκοκυπριακής ιδιοκτησίας, αξιοποίηση και ανάδειξη του Ακάμα και άλλων χώρων περιβαλλοντικής σημασίας .

Τα έργα που ήδη υποβλήθηκαν συμβαδίζουν από τη φύση τους με τα κριτήρια χρηματοδότησης της ΕΕ που είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας και υγιούς επιχειρηματικότητας, η βελτίωση της κοινωνικής συνοχής, η προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, και βελτίωση του τουριστικού προϊόντος.

Όλα αυτά τα κριτήρια έχουν ταξινομηθεί και βαθμολογηθεί ώστε, μαζί με την κοστολόγηση να δίνουν μια ακριβή εικόνα των έργων και της κοινωνικής και αναπτυξιακής δυναμικής που δημιουργούν.

Τα έργα της Πάφου και της Γεροσκήπου όπως συγκροτήθηκαν, τεκμηριώθηκαν και κοστολογήθηκαν σε συνεργασία με τις υπηρεσίες των Δήμων και κατατέθηκαν στο Γραφείο Προγραμματισμού.

Επίσης ανάλογη προετοιμασία έγινε για τη Λέμπα ενώ ετοιμάζεται και για τον Ακάμα, την Πόλη Χρυσοχούς και την Πέγεια, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΥΠΕ/ΚΠ/