Σε «έξυπνη πόλη» μετατρέπεται η Πάφος

Σε «έξυπνη πόλη» μετατρέπεται η Πάφος

Με χρονικό ορίζοντα το 2017, όταν θα υποδέχεται επισήμως φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επισκέπτες ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, προωθείται η προετοιμασία των τεχνολογικών καινοτομιών που θα μετατρέψουν τη σημερινή Πάφο στην πρώτη «έξυπνη πόλη» του νησιού.

Ακολουθώντας τα βήματα μεγαλουπόλεων τεχνολογικώς προηγμένων κρατών, η Πάφος θα μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να προσφέρει σε κατοίκους και επισκέπτες νέες προοπτικές χρήσης σύγχρονων μεθόδων, όπως σύστημα ηλεκτρονικών ανακοινώσεων, σημεία σήμανσης και χρονικές πληροφορίες για τα λεωφορεία, δίκτυο σταθμών ηλεκτρικών ποδηλάτων, δίκτυο σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, αναβάθμιση δημόσιου φωτισμού και δημιουργία δικτύου WiFi υψηλής ταχύτητας σε όλες τις κεντρικές και τουριστικές περιοχές του δήμου.


Η όλη προσπάθεια είναι πρωτοποριακή, αφού ως συνδετικός κρίκος έχει υιοθετηθεί η αξιοποίηση διαθέσιμων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας, αυτό που εκφράζεται ως υποδομή «smart city», ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα, οι επιδόσεις και η διαδραστικότητα των αστικών υπηρεσιών και παράλληλα να μειωθεί το κόστος και η κατανάλωση πόρων. «Η οικοδόμηση μιας έξυπνης πόλης συντείνει στην επίτευξη ολικής βελτίωσης στην ποιότητα ζωής και στην αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών και την κάλυψη αναγκών των δημοτών, ενώ αναβαθμίζει το επίπεδο των επαφών τους με την Τοπική Αυτοδιοίκηση», τονίζουν δημοτικοί παράγοντες που τρέχουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

«Για παράδειγμα, ο δημότης και ο φιλοξενούμενος στον Δήμο Πάφου θα μπορεί να διακινείται ευκολότερα με τις διαθέσιμες αστικές συγκοινωνίες, αφού θα μπορεί να ενημερώνεται διαδικτυακά μέσω εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα, διαθέσιμες δωρεάν σε Πύλη (portal) του δήμου, για όλη την υπηρεσία, περιλαμβανομένης της ώρας αναμονής μέχρι την άφιξη του επόμενου λεωφορείου που θα τον μεταφέρει στον προορισμό του». Όλες οι υπηρεσίες του δήμου θα είναι προσβάσιμες μέσω αυτής της Πύλης.

Πηγή: Φιλελεύθερος/Ντόρα Χριστοδούλου