Σε Ευρωπαϊκή Στρατιωτική Βάση μετατρέπουν την “Ανδρέας Παπανδρέου”

Σε Ευρωπαϊκή Στρατιωτική Βάση μετατρέπουν την “Ανδρέας Παπανδρέου”

Στο σκληρό πυρήνα των χωρών μελών της ΕΕ που θα μετέχουν στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Αμυντική Συνεργασία PESCO, επιδιώκει να βρίσκεται η Κυπριακή Δημοκρατία. Για το σκοπό αυτό προχωράει η επέκταση της Ναυτικής Βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Ζύγι ώστε να μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες ελλιμενισμού σε μεγάλα πολεμικά σκάφη ευρωπαϊκών χωρών.Τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2020.

Παράλληλα εκσυγχρονίζεται και η Αεροπορική Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στη Πάφο η οποία θα φιλοξενεί ευρωπαϊκές δυνάμεις, οι οποίες ωστόσο δεν θα χρησιμοποιούν το κυπριακό έδαφος ως ορμητήριο για επιθετικούς σκοπούς.


Οι δύο βάσεις σε συνδυασμό με το Κέντρο Επιχειρήσεων «Ζήνων» στη Λάρνακα αποτελούν σημαντικές υποδομές που θα προσφέρει η Κύπρος για τους σκοπούς της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας. Επίσης θα λάβει μέρος σε κοινά ευρωπαϊκά προγράμματα και κοινές δράσεις στο τομέα της ασφάλειας με άλλες χώρες. Καθόλου τυχαία δεν είναι η σημερινή επίσκεψη της υπουργού Άμυνας της Γερμανίας αλλά και των υπουργών άμυνας της Γαλλίας και της Ιταλίας που προηγήθηκαν.

Πηγή: Πολίτης