Σε καλό δρόμο η πρωτοβουλία του ΠΑΣΥΞΕ για ταχύρρυθμη εκπαίδευση Κυπρίων ανέργων λέει ο Θ. Φιλιππίδης

Σε καλό δρόμο βρίσκεται  η πρωτοβουλία του ΠΑΣΥΞΕ


για ταχύρρυθμη εκπαίδευση Κυπρίων ανέργων ώστε να εργοδοτηθούν με την έναρξη της νέας καλοκαιρινής περιόδου στην ξενοδοχειακή βιομηχανία , αφού έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών ανέργων για ένταξη τους στο πρόγραμμα , δήλωσε ο πρόεδρος της τοπικής επιτροπής Πάφου του ΠΑΣΥΞΕ Θέμης Φιλιππίδης.

Η εισήγηση του Συνδέσμου Ξενοδόχων είπε, ερωτηθείς σχετικά από το ΚΥΠΕ,  είναι να εκπαιδευτούν άτομα τα  οποία βρίσκονται σήμερα εγγεγραμμένα στους καταλόγους ανέργων, και με ταχύρρυθμα μαθήματα εκπαίδευσης τα άτομα αυτά  θα προετοιμαστούν ώστε να ενταχθούν  την νέα καλοκαιρινή περίοδο στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. 

Σύμφωνα με τον κ Φιλιππίδη η δέσμευση των ξενοδόχων είναι να τους εργοδοτήσουν   γι’  αυτό και  η εκπαίδευση πρέπει να γίνει  κατά τη διάρκεια της χειμερινής  περιόδου ώστε με την έναρξη της καλοκαιρινής  περιόδου να μπορέσουν  να ενταχθούν  ομαλά στην βιομηχανία.

Για να γίνει όμως αυτό όμως κατορθωτό, συνέχισε ο κ Φιλιππίδης,   πρέπει το Κράτος έγκαιρα να εξαγγείλει το πρόγραμμα,  ώστε οι  επιχειρηματίες να είναι βέβαιοι ότι  θα μπορέσουν να  καλύψουν τις ανάγκες τους με Κύπριους και να μην  τρέχουν τελευταία στιγμή στο εξωτερικό  για κοινοτικούς.

Παρατήρησε επίσης, πως υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς του Υπουργείου Εργασίας. Νομίζω είπε, «είμαστε στο τελικό στάδιο για να προχωρήσει η προκήρυξη  αυτού του προγράμματος».

Ερωτηθείς για την πρόθεση για συνεργασία που έχουν εκδηλώσει ξένοι οίκοι με τον ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, μετά και την πρωτοβουλία των ξενοδόχων της Πάφου να προχωρήσουν σε μια καινοτόμα πράσινη ανάπτυξη με στόχο την παραγωγή ενέργειας από τα απορρίμματα των ξενοδοχειακών μονάδων, ο κ Φιλιππίδης είπε, πως  παρόλο που  υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς ξένων εταιρειών κυρίως Σκανδιναβικών εταιρειών που έχουν εμπειρία σε τέτοια θέματα και έχουν μελετήσει και κατασκευάσει τέτοιες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων στις χώρες τους,   η τοπική επιτροπή ΠΑΣΥΞΕ Πάφου προτίμησε να συνεργαστεί και να αξιοποιήσει Κύπριους  επιστήμονες που διαθέτουν και γνώσεις και εμπειρία.

Ήδη, σημείωσε , «έχουν γίνει μέχρι στιγμής  δύο συναντήσεις , έχουν μπει στο τραπέζι όλα τα θέματα που αφορούν το συγκεκριμένο  πρόγραμμα», και αναμένουμε – όπως είπε-,   να μας δώσουν  την πρώτη εκτίμηση τους,  «σε ότι αφορά  κατά πόσο είναι εφικτό για τα δεδομένα της Πάφου  και της  βιομηχανίας  ειδικότερα, να εφαρμοστεί  ολοκληρωμένο πρόγραμμα για  την αξιοποίηση των απορριμμάτων ή αν θα προχωρήσουμε σε πρώτο στάδιο σε διαχωρισμό και αξιοποίηση οργανικών αποβλήτων».

Ο κ Φιλιππίδης καταλήγοντας, ανέφερε ακόμη, πως το μεγάλο στοίχημα είναι να γίνει κατορθωτό ,  ώστε τα οργανικά απόβλητα από κατάλοιπα κουζίνας και μαγειρευμένα φαγητά, κλαδεύματα, γρασίδια και άλλα σκουπίδια να αξιοποιηθούν  μέσα από τη διαδικασία  μιας πράσινης ενέργειας. 

 

ΚΥΠΕ/ΚΠ/