Σημαντικά ευρήματα στις ανασκαφές στη Γεροσκήπου

Σημαντικά ευρήματα στις ανασκαφές στη Γεροσκήπου

Ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση των ανασκαφών βρίσκεται το τμήμα αρχαιοτήτων στο τεμάχιο στο οποίο η εκκλησία σε συνεργασία με τον Ούγγρο επιχειρηματία Sandor Kenyeres προγραμματίζουν μεγάλη ανάπτυξη στη Γεροσκήπου.

Ο έφορος αρχαιοτήτων Γιώργος Φιλοθέου δήλωσε στη StockWatch ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουν ολοκληρωθεί οι ανασκαφές στο ανατολικό τεμάχιο γης στο οποίο η εταιρεία προγραμματίζει την οικιστική ανάπτυξη.


Βασικά, ανέφερε ο κ. Φιλοθέου, οι μελετητές του έργου ζήτησαν να προχωρήσουν οι ανασκαφές ώστε να διαπιστωθεί εάν η αρχαιολογική αξία των ευρημάτων απαιτεί τη διαφοροποίηση των σχεδίων της εταιρείας με τρόπο που να προστατεύονται τα αρχαιολογικά ευρήματα.

Ο κ. Φιλοθέου επανέλαβε ότι πρόκειται για σημαντικά ευρήματα τα οποία ανήκουν στην ελληνιστική εποχή τέλος του 4ου αιώνα με αρχές του 3ου π.χ.

Αποφεύγοντας να απαντήσει εάν θα πρέπει η εκκλησία να διαφοροποιήσει τα σχέδια της, είπε ότι τα συγκεκριμένα αρχαιολογικά ευρήματα αποτελούν συνέχεια του μεγαλυτέρου τμήματος του μνημείου που βρίσκεται στο δυτικό κομμάτι του ίδιου τεμαχίου, στο οποίο προγραμματιζότανε η ανέγερση πολυτελούς ξενοδοχείου για το οποίο όμως η εκκλησία δεν ενδιαφέρεται για την ώρα.

Τα αποτελέσματα της αρχαιολογικής έρευνας θα μεταβιβαστούν στην πολεοδομία η οποία πριν την έκδοση της άδειας θα ζητήσει την αλλαγή των σχεδίων ώστε να προστατευθούν οι αρχαιότητες.

Εκ μέρους της εταιρείας ATUM Developments Ltd αρμόδια πηγή σε δηλώσεις στη StockWatch, εξέφρασε την ετοιμότητα τους να διαφοροποιήσουν τα σχέδια βάσει των υποδείξεων των αρμόδιων αρχών.

Σημείωσε επίσης ότι για να επιταχυνθούν οι ανασκαφές μέρος του κόστους καλύφθηκε από την ίδια την εταιρεία.

Προκειμένου να προχωρήσει το έργο το συντομότερο δυνατόν ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος εξέφρασε αρκετές φορές με δηλώσεις του στα ΜΜΕ την ετοιμότητα της εταιρείας να διαφοροποιήσει τα σχέδια για να προστατευθούν οι αρχαιότητες και να προχωρήσει η εκτέλεση του έργου.

Πηγή: StockWatch