Σημαντική οικονομική εισροή στους Δήμους της επ. Πάφου από την τέλεση πολιτικών γάμων

Η επαρχία Πάφου αποδεικνύεται αρκετά δημοφιλής ως προορισμός για τέλεση πολιτικών γάμων .


Η προσπάθεια της περαιτέρω ανάπτυξης της μορφής αυτής του τουρισμού με όλα τα θετικά επακόλουθα στην τοπική και παγκύπρια οικονομία συνεχίζεται, από όλους τους Δήμους και τους εμπλεκόμενους φορείς της Επαρχίας Πάφου.

520 χιλιάδες ευρώ έχει εισπράξει ο Δήμος Γεροσκήπου το 2013 από την τέλεση πολιτικών γάμων στο Δήμο, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Γεροσκήπου Μιχάλη Παυλίδη.  Ο κ. Παυλίδης ερωτηθείς σχετικώς από το ΚΥΠΕ ανέφερε πως στο Δήμο Γεροσκήπου το 2013 τελέστηκαν 977 πολιτικοί γάμοι σε εννέα σημεία του Δήμου μεταξύ των οποίων στο Δημοτικό Μέγαρο , στην πλατεία της Γεροσκήπου, σε ξενοδοχειακά καταλύματα, στο Ιεροκήπειο πάρκο, στις παραλίες του Δήμου και στην περιοχή της Κάτω Βρύσης. Παρά πολλά ζευγάρια,  πρόσθεσε ο κ Παυλίδης ,αποφασίζουν να τελέσουν τον πολιτικό τους γάμο στο Δήμο Γεροσκήπου κυρίως από την Βρετανία, το Ισραήλ, και τη Ρωσία.

Επίσης συνέχισε το 2013, 5 ζευγάρια Πολωνών, 2 ζευγάρια από την Σλοβενία  και 12 ζευγάρια από την Βουλγαρία  τέλεσαν τον πολιτικό τους γάμο στο Δήμο Γεροσκήπου.

Πηγή εσόδων και για το Δήμο Πάφου αποτελεί η τέλεση πολιτικών γάμων σύμφωνα με την Δόξα Οικονομίδου Διοικητική Λειτουργό και Προϊσταμένη του Γραφείου τέλεσης πολιτικών γάμων στο Δήμο Πάφου. Η κ. Οικονομίδου ανέφερε πως το 2013 τελέστηκαν στο Δήμο Πάφου 819 πολιτικοί γάμοι, από τους οποίους ο Δήμος Πάφου έχει εισπράξει 389, 391 ευρώ.

Πρόσθεσε ακόμη, πως η μεγαλύτερη αγορά στην τέλεση πολιτικών γάμων στο Δήμο Πάφου, εξακολουθεί να είναι η βρετανική , όμως έχουν επιδείξει ενδιαφέρον ζευγάρια από την Ουκρανία, τη Ρωσία το Ισραήλ και το Λίβανο. Ο Δήμος Πάφου τελεί τους γάμους σε ξενοδοχειακά καταλύματα, στο  λιμανάκι της Κάτω Πάφου και στα ξενοδοχεία της περιοχής.

240 χιλιάδες ευρώ εισέπραξε ο Δήμος Πέγειας το 2013 από την τέλεση πολιτικών γάμων,  σύμφωνα με την Μαρία Γιάγκου Λειτουργό Γάμων στο Δήμο. Η κ Γιάγκου ανέφερε, πως το 2013, 650 ζευγάρια επέλεξαν το Δήμο Πέγειας για να παντρευτούν. Οι περιοχές που ο Δήμος Πέγειας προτείνει για την τέλεση πολιτικών γάμων συνέχισε, είναι η πανέμορφη παραλία του Κόλπου των Κοραλίων, η Βρύση των Πεγειώτισων, ξενοδοχεία, το Δημοτικό Μέγαρο, επαύλεις και ο Άγιος Γεώργιος Πέγειας. Την Πέγεια συνέχισε, επέλεξαν για να τελέσουν τον πολιτικό τους γάμο ζευγάρια από την Αγγλία, τη Ρωσία αλλά και από διάφορες άλλες Ευρωπαϊκές κυρίως χώρες.

Στο Δήμο Πόλεως Χρυσοχούς , σύμφωνα με το Δήμαρχο Άγγελο Γεωργίου Οδυσσέως τελέστηκαν το 2013, 116 πολιτικοί γάμοι ενώ στα ταμεία του Δήμου Πόλεως Χρυσοχούς από την τέλεση πολιτικών γάμων συνέρρευσαν 45 χιλιάδες 320 ευρώ.  

Ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Κουκλιών Μιχάλης Σόλωνος, ανέφερε πως στην προσπάθεια τέλεσης πολιτικών γάμων προσπαθούν να ενταχθούν και κάποιες κοινότητες της επαρχίας Πάφου που διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή. Η περιοχή της κοινότητας των Κουκλιών διαθέτει την πανέμορφη περιοχή της Πέτρας του Ρωμιού αλλά και διάφορους ιστορικούς χώρους για την τέλεση πολιτικών γάμων καθώς και ξενοδοχεία με ειδυλλιακή θέα. Πρόσθεσε επίσης,  πως κατατέθηκε στη Βουλή εισήγηση για αλλαγή της νομοθεσίας,  ώστε να μπορούν και οι κοινοτικές αρχές να τελούν πολιτικούς γάμους.  

Ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Νέου Χωρίου Ανδρέας Χριστοδούλου , ανέφερε πως η περιοχή του διαθέτει τα Λουτρά της Αφροδίτης στην οποία θα μπορούσαν κάλλιστα να επιλέξουν οι μελλόνυμφοι για την τέλεση του πολιτικού τους γάμου.

Εξάλλου και η πρόεδρος της Κοινοτικής Αρχής Μηλιού Εύα Χρυσάνθου είπε πως η ίδια έχει εισηγηθεί στην Ένωση Κοινοτήτων όπως προωθηθεί η δυνατότητα τέλεσης πολιτικών γάμων στην κοινότητα της αφού τα έσοδα- όπως είπε- από την τέλεση πολιτικών γάμων αποτελούν για κάθε Δήμο και Κοινοτική Αρχή μεγάλη πηγή εσόδων, ιδιαίτερα την περίοδο που διανύουμε . Κάποιοι πολιτικοί γάμοι, είπε η κ Χρυσάνθου τελούνται στην Μηλιού , ωστόσο τα έσοδα τους πρόσθεσε, τα επωμίζονται οι Δήμοι Πάφου και Πόλεως Χρυσοχούς.