Σκληρή μάχη στο Κακουργιοδικείο για κλήτευση Γ. Μπάφα

Σκληρή μάχη στο Κακουργιοδικείο για κλήτευση Γ. Μπάφα

Σκληρή μάχη διεξήχθη σήμερα στο Κακουργιοδικείο Πάφου μεταξύ του συνηγόρου υπεράσπισης του Φ. Σαρίκα και της Κατηγορούσας Αρχής για την κλήτευση ή μή του Καθηγητή Γιώργου Μπάφα στο Κακουργιοδικείο ως μάρτυρας Κατηγορίας για την πολύκροτη υπόθεση ΣΑΠΑ.

Στη σημερινή δικάσιμο ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώην βουλευτή Φειδία Σαρίκα , δικηγόρος Κρις Τριανταφυλλίδης , επιχειρηματολογώντας ,αιτήθηκε από το Κακουργιοδικείο να προσέλθει στο δικαστήριο για κατάθεση και αντεξέταση ο Καθηγητής Γ. Μπάφας εκπρόσωπος της Γερμανικής εταιρείας AWATECH.


Ο κ. Τριανταφυλλίδης εστίασε το αίτημα του στο γεγονός, ότι ο Καθηγητής Μπάφας είναι γραμμένος στη λίστα των μαρτύρων κατηγορίας αλλά και έχει μια εξ’ ακοής μαρτυρία που σχετίζεται με τον μάρτυρα.

Σύμφωνα με την εξ ακοής μαρτυρία του εργολάβου Λοίζου Ιορδάνους άκουσε – όπως είπε- τον Γ. Μπάφα να λέει ότι θα έδινε προμήθεια.

Διερωτήθηκε μάλιστα ενώπιον του δικαστηρίου γιατί να μην παρουσιαστεί ο καθηγητής την στιγμή που συμπεριλαμβάνεται σε μια τρισέλιδη λίστα μαρτύρων κατηγορίας και γιατί να τυχγάνει εξαίρεσης .

Ο συνήγορος του πρώην βουλευτή μίλησε ακολούθως για « πέπλο συσκωτισμού» που σχετίζεται με αυτή την εξαίρεση και διερωτήθηκε γιατί το δικαστήριο να μην γνωρίζει τι έχει να πει αυτός ο άνθρωπος πριν να ανακοινώσει την απόφαση του.

Πως διερωτήθηκε ο κ. Τριανταφυλλίδης , θα ελέγξω το αληθές των λεχθέντων του εργολάβου Λοίζου Ιορδάνους αν δεν αντεξετάσω τον Καθηγητή.

Είπε μάλιστα πως η Κατηγορούσα αρχή είναι υποχρεωμένη να φέρει τον Καθηγητή Γιώργο Μπάφα στο δικαστήριο.

Η δικαιοσύνη ανέφερε ο Κρις Τριανταφυλλίδης «εν πολλοίς είναι λάστιχο», αλλά αν το τραβήξεις πολύ , θα κοπεί.

Στην αγόρευση της η Κατηγορούσα αρχή που εκπροσωπείται από τον Ανώτερο Δικηγόρο της Δημοκρατίας Νίνο Κέκκο και τον Δικηγόρο της Δημοκρατίας Ανδρέα Χατζηκύρου προκειμένου να προωθήσει τις θέσεις της πλευράς της, ανέφερε πως η Κατηγορούσα αρχή κρίνει αναξιόπιστο μάρτυρα τον Καθηγητή Μπάφα.

Ο κ Κέκκος ανέφερε πως η Κατηγορούσα αρχή είναι αυτή που αποφασίζει ποιους μάρτυρες καλεί στο δικαστήριο και ποιους όχι.

Πρόσθεσε δε, πως η Νομολογία του θέματος είναι ξεκάθαρη .

Είπε ακόμη, πως η Κατηγορούσα αρχή έχει την απόλυτη εξουσία να αποφασίσει ποιους καλεί και ποιους προσφέρει για αντεξέταση . Έχουμε συνέχισε, την υποχρέωση να παρουσιάσουμε όλους τους μάρτυρες τα ονόματα των οποίων είναι στη λίστα μαρτύρων.

Ο κ. Κέκκος σημείωσε ωστόσο, πως δεν είναι υποχρεωμένη η Κατηγορούσα αρχή να καλέσει στο δικαστήριο ένα μάρτυρα του οποίου η μαρτυρία είναι ασυμβίβαστη ή εναντίον της υπόθεσης που έχει να αποδείξει.

Το δικαστήριο ανέφερε πως η Εισαγγελική αρχή θέτει θέμα προσκόμισης της μαρτυρίας.Ακολούθως επέτρεψε στην Κατηγορούσα αρχή να καταθέσει ενώπιον του δικαστηρίου τις τρεις καταθέσεις του Καθηγητή Γιώργου Μπάφα ημερομηνίας 25.1.2015, δύο θεληματικές και μία ανακριτική.

Ο κ. Κέκκος ανέφερε πως ο Καθηγητής Μπάφας ενεπλάκη στην υπόθεση ΣΑΠΑ προ της κατακύρωσης της προσφοράς.

Ενώ είπε , ο μάρτυρας είχε εμπλακεί σ’ αυτή την υπόθεση εξυπαρχής , από το στάδιο πριν κατακυρωθεί η προσφορά προς την εταιρεία Awatech εντούτοις ο ίδιος ο Καθηγητής προσπαθεί – όπως είπε- να αποστασιοποιηθεί από τα γεγονότα. Πρόκειται είπε, «για μάρτυρα που δεν λέει την αλήθεια».

Εμείς συνέχισε , κλητεύουμε τους μάρτυρες που λένε την αλήθεια, προσθέτοντας πως δεν γίνεται η Κατηγορούσα αρχή να κλητεύσει η ίδια έναν αναξιόπιστο μάρτυρα κατά την εκτίμηση της.

Αν ο συνήγορος υπεράσπισης επιθυμεί να φέρει τον Γ. Μπάφα, είπε ο κ. Κέκκος, ας τον φέρει η υπεράσπιση.

Ο κ. Κέκκος αναφέρθηκε και στα προβλήματα που προέκυψαν μεταξύ της εταιρείας Awatech, με το ΔΣ του ΣΑΠΑ αλλά και στη προθυμία του Μπάφα να καταβάλει μίζες από το δικό του μισθό, δηλαδή από δικά του χρήματα προφανώς , όπως είπε, για να μην μπλέξει η εταιρεία.

Στη δικαστική διαδικασία ενώπιον του Κακουργιοδικείου έγινε αντεξέταση του κοινοτάρχη Λέμπας Θουκή Χρυσοστόμου από τον συνήγορο υπεράσπισης του 1ου κατηγορούμενου Γιώργου Μιχαηλίδη, δικηγόρο Χ. Χατζηλοίζου .

Ο κοινοτάρχης Λέμπας που εκπροσωπεί την κοινότητα του στο ΔΣ του ΣΑΠΑ αναγνώρισε τον 1ο κατηγορούμενο και ακολούθως απήντησε στο πλαίσιο της αντεξέτασης του, πως δεν διαπίστωσε ουδέποτε να λειτουργούσε στον Συμβούλιο Αποχετεύσεων Πάφου οποιαδήποτε ομάδα που να αντιστρατεύεται τα συμφέροντα του ΣΑΠΑ.

Ο κ. Χρυσοστόμου είπε πως ο ρόλος της Εποπτικής Επιτροπής , ως μέλος που ήταν, ήταν εποπτικός και οι αποφάσεις που τίθενται ενώπιον της εγκρίνονται ή απορρίπτονται από την ολομέλεια του ΣΑΠΑ.

Ο μάρτυρας ανέφερε επίσης, ερωτηθείς από τον συνήγορο υπεράσπισης του 1ου κατηγορούμενου, ότι ουδέποτε ο Γιώργος Μιχαηλίδης επιχείρησε να επηρεάσει τον ίδιο ή οποιοδήποτε μέλος του ΣΑΠΑ σε σχέση με την λειτουργία και τις αποφάσεις του οργανισμού.

Οι πέντε κατηγορούμενοι Γιώργος Μιχαηλίδης, Φειδίας Σαρίκας, Ευστάθιος Ευσταθίου, Βάσος Βασιλείου και Γιώργος Σιαηλής αντιμετωπίζουν κατηγορίες για δεκασμό δημόσιου λειτουργού, συναλλαγές με αντιπροσώπους, οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, αθέμιτη κτήση περιουσιακού οφέλους από λειτουργούς και αξιωματούχους του δημοσίου και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Το δικαστήριο επιφύλαξε να ανακοινώσει την απόφαση του για την μαρτυρία Γιώργου Μπάφα στην επόμενη δικάσιμο που ορίστηκε η 24η Ιουνίου στις 09.00 το πρωί.

Οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι με τους ίδιους περιοριστικούς όρους.
ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΧΡ