Σουάτ Γκιουνζέλ: Ο πλουσιότερος Τουρκοκύπριος είναι Παφίτης!

Σουάτ Γκιουνζέλ: Ο πλουσιότερος Τουρκοκύπριος είναι Παφίτης!

O Σουάτ Γκιουνζέλ είναι ο δισεκατομμυριούχος βασιλιάς των κατεχομένων. Το έγκυρο περιοδικό Forbes δημοσιεύει πως ο επιχειρηματίας, είναι ο πλουσιότερος Τουρκοκύπριος, ο 4ος πλουσιότερος Κύπριος, ο 34ος πλουσιότερος στην Τουρκία και ο 1.577ος πλουσιότερος άνθρωπος σε όλο τον πλανήτη. Η περιουσία του για το 2015 ανέρχεται στο $1,1 δις. Πώς όμως ο Σουάτ Γκιουνζέλ έκανε την τεράστια περιουσία του; Ο τουρκοκύπριος με καταγωγή από την Πάφο είναι ο ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου ιδιωτικού πανεπιστημίου των κατεχομένων, του Near East University. Το Forbes δημοσιεύει επίσης, πως η πλειοψηφία της περιουσίας του προέρχεται από επενδύσεις που προέβη στα κατεχόμενα στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, των τραπεζών, των καυσίμων και των ακινήτων.

Ο Σουάτ, που γεννήθηκε στην Πάφο το 1952, από πατέρα δασοφύλακα και μητέρα οικοκυρά, έχει στην κατοχή του το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο ακινήτων στην κατεχόμενη Κύπρο και είναι επίσης ιδιοκτήτης από το 2013 του Girne University στην επαρχία Κερύνειας, το οποίο εξειδικεύεται στις ναυτιλιακές σπουδές. Επίσης, είναι ο πρόεδρος της Near East Bank της πιο μεγάλης ιδιωτικής τράπεζας των κατεχομένων.


Το 2013 επένδυσε $30 εκατ. για την κατασκευή του μεγαλύτερου τζαμιού στα κατεχόμενα στην περιοχή του Δικώμου και το 2015 δημιούργησε τρία νέα νοσοκομεία στην Κερύνεια, Μόρφου και Αμμόχωστο.

Είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου στην εκπαιδευτική ψυχολογία από το Τουρκικό Πανεπιστήμιο ODTU (Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μέσης Ανατολής), το οποίο χαρακτηρίζεται ως το κορυφαίο πανεπιστήμιο της Τουρκίας. Τον Απρίλιο του 2010 αναγορεύθηκε σε επίτιμο διδάκτορα της Ιατρικής και των Επιστημών Αγωγής από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Αζερμπαϊζάν. Την ίδια χρονιά βραβεύθηκε από το Κοινοβούλιο των κατεχομένων με το βραβείο “outstanding success”, λόγω της μεγάλης κλίμακας επενδύσεων που προέβη στους τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας στα κατεχόμενα.

Κύκλοι του επιχειρείν των κατεχομένων, που μίλησαν στο Capital Today, χαρακτήρισαν τον κ. Γκιουνζέλ ως “βασιλιά στο δικό του βασίλειο”, σημειώνοντας πως δεν είναι μέλος στο Τουρκοκυπριακό Επιμελητήριο. Τον χαρακτήρισαν επίσης, ως άνθρωπο που φροντίζει να τα έχει καλά με όλες τις κυβερνήσεις του ψευδοκράτους, προσθέτοντας πως τη μεγαλύτερή του περιουσία τη δημιούργησε επί διακυβέρνησης Ραούφ Ντενκτάς με τον οποίο διατηρούσε ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις. Οι ειδικές του σχέσεις τον βοήθησαν να προχωρήσει σε αναπτύξεις πάνω σε γη που ανήκει σε Ελληνοκύπριους.

Ο μεγαλύτερος του στόχος είναι η έναρξη παραγωγής οχημάτων στα κατεχόμενα. Ο ίδιος έχει στην προσωπική του συλλογή 60 κλασσικά οχήματα, τα οποία βρίσκονται σε ιδιωτικό μουσείο που απασχολεί 10 άτομα προσωπικό.

ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΟΥ

Near East University (NEU) 

Το Πανεπιστήμιο βρίσκεται στην κατεχόμενη Λευκωσία και ιδρύθηκε το 1988. Θεωρείται το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο των κατεχομένων και διαφημίζεται ως ένα από τα μεγαλύτερα της ευρύτερης περιοχής. Οι φοιτητές του προέρχονται από 65 χώρες και φτάνουν τις 24.000.

Near East University (Hospital)

Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο βρίσκεται στο campus του Near East University και στοχεύει να δέχεται ασθενείς από όλο τον κόσμο.
•   Επένδυση: €170 εκατ.
•   Κτήριο: 45.000 τ.μ.
•   Δυνατότητα: 500 κλίνες
•   Έμφαση στους τομείς καρδιολογίας και της ογκολογίας
• Στόχος: Να δώσει κίνητρα στους Τουρκοκύπριους να σταματήσουν να επισκέπτονται τα νοσοκομεία στις ελεύθερες περιοχές
•   Προσδοκίες του: Να φέρει τουρίστες για ιατρικό τουρισμό στα κατεχόμενα

University of Kyrenia

Ιδρύθηκε το 2013 με τη στήριξη του Near East University. Επικεντρώνεται σε ναυτιλιακά θέματα και αεροπλοΐας και αναπτύσσεται αυτόνομα, αλλά και σε συνεργασία με το αδελφό Πανεπιστήμιο.

Dorana Tourism Agency: Το μεγαλύτερο ταξιδιωτικό γραφείο στα κατεχόμενα το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα αγοράς εισιτηρίων και ταξιδιωτικών πακέτων με τις αεροπορικές εταιρείες Turkish Airlines, Pegasus, Onur Air, Atlas jet και άλλες μεγάλες αεροπορικές εταιρείες Lufthansa, KLM Royal Dutch Airlines, British airways, Singapore Airlines, Emirates, Delta airlines, Alitalia και Air France.

Dorana Hotel: Βρίσκεται στο κέντρο της Κερύνειας σε απόσταση 100 μέτρων από τη θάλασσα.

ΠΗΓΗ: Περιοδικό Capital Today